SVÅRÖVERTRÄFFAT. Kan Carey Price verkligen upprepa fjolårets jättesuccé?
Nyheter

Montréal: Allt hopp vilar i Careys plock

ANNONS

De spelade in 110 poäng i grundserien förra säsongen och var bara tre poäng efter Presidents’ Trophy-vinnarna New York Rangers. Trots det är det många som tror att Montréal Canadiens kan få en mellansäsong. Nu blir det upp till Carey Price att visa belackarna fel.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mark Barberio, b, Tampa Bay, Zack Kassian, fw, Vancouver, Bud Holloway, fw, Bern, Aleksandr Siomin, fw, Carolina, Tomas Fleischmann, fw, Florida (tryout).
Förluster: Mike Weaver, b, klubblös, Davis Drewiske, b, Philadelphia, Sergej Gontjar, b, Pittsburgh (tryout), Manny Malhotra, fw, klubblös, P.A. Parenteau, fw, Toronto, Brandon Prust, fw, Vancouver, Eric Tangradi, fw, Detroit.  

S9

S1Carey Price
Han var inte bara NHL:s bästa målvakt förra säsongen – han var den enskilt bästa spelaren i hela ligan. Carey Price enastående målvaktsspel fick Montréal Canadiens att överprestera i relation till sin insats under grundserien. I den avancerade statistiken var ”Habs” i bästa fall ett strecklag, nu utmanade man de främsta i hela ligan. Inte undra på att han kammade hem både Vezina och Hart Trophy i Las Vegas i somras.

S2P.K. Subban
Han rådde inte på Erik Karlsson i Norris Trophy-omröstningen, men P.K. Subban hade ändå en riktigt stark säsong med nytt personbästa, 60 poäng. Kommer att behöva ta ett ännu större ansvar i Montréals powerplay, som var allt annat än dugligt förra säsongen. Här finns det utrymme för förbättring.

S3Andrej Markov
Subbans parhäst är fortfarande en pålitlig spelare vid 36 års ålder och svarade för hela 50 poäng från blålinjen i fjol. Att tro att han ska klara av det en gång till är antagligen att hoppas på alldeles för mycket, men Markov kommer fortfarande att fylla en viktig funktion i Canadiens försvar. Bakom honom och Subban ser det en smula tunt ut, om inte Jeff Petry och Tom Gilbert klarar av att lasta av topparet.

S4Brendan Gallagher
Skitmålens okrönte konung kan vara en av de jobbigaste spelarna att möta i dagens NHL. Han är en pina för både backar och målvakter på grund av sitt outtröttliga arbete runt kassen. Har i likhet med Tomas Holmström förmågan att få in pucken i mål med ren och skär envishet. Kan säkert göra 30 mål om de klaffar för honom.

S6
Lagets poängkung: 
Max Pacioretty
Den nyutnämnde lagkaptenen har varit jämnheten personifierad i grundserien de senaste åren och snuddat vid 40-målsplatån. Nu blir det intressant att se hur amerikanen påverkas av att få C:et på bröstet. Kommer han att växa ytterligare av det – eller kan det rent av bli en distraktion i stad som Montréal där hockey har en framskjuten placering i folkets medvetande?

S5Alex Galchenyuk
Tre säsonger in i sin NHL-karriär har den ryske amerikanen fortfarande inte fått det förväntade lyftet. Den här säsongen ska han testas på sin naturliga position som center, något som kanske kan hjälpa honom att ta det efterlängtade steget mot ett genombrott. 21-åringen har verktygen för att bli en produktiv NHL-spelare. Nu är det upp till bevis.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Inget lag i ligan hade bättre räddningsprocent i spel fem mot fem än Montréal Canadiens 93,6. Carey Prices fantomspel var den stora skillnaden för ett lag som varken hade speciellt framstående spel i vare sig numerärt över- eller underläge eller hade plusstatistik i sitt puckinnehav. Till mångt och mycket ställer Canadiens samma lag på isen den här säsongen också, dessutom med samma coach i båset. Därför kommer Carey Prices insats att bli lika avgörande nu som i fjol. Det känns vanskligt att behöva förlita sig till att lagets målvakt, hur bra han än är, ska behöva dominera på Dominik Hasek-nivå för att leda laget till framgång. Det är långt ifrån orimligt att Canadiens går till slutspel i år också – och att Price är ligans bästa målvakt igen – men att det här laget ska klara av att konkurrera om Presidents’ Trophy en gång till känns inte speciellt troligt. Nu ska man vara väldigt nöjda om man klarar av att säkra hemmafördel i den första slutspelsomgången.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Carey Price
35) Dustin Tokarski

BACKAR:
6) Greg Pateryn
26) Jeff Petry
28) Nathan Beaulieu
74) Aleksej Jemelin
76) P.K. Subban ”A”
77) Tom Gilbert
79) Andrej Markov ”A”

FORWARDS:
8) Zack Kassian
11) Brendan Gallagher ”A”
13) Aleksandr Siomin
14) Tomas Plekanec ”A”
17) Torrey Mitchell
21) Devante Smith-Pelly
22) Dale Weise
25) Jacob de la Rose
27) Alex Galchenyuk
32) Brian Flynn
49) Michaël Bournival
51) David Desharnais
67) Max Pacioretty ”C”
81) Lars Eller

COACH: 
Michel Therrien (sedan 2012)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM