• Publicerat 27 september, 2015
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

http://shop.eliteprospects.com
Erik Karlsson Erik Karlsson.Foto: All Over Press

De svarade för en av NHL-historiens mäktigaste slutspurter när de i vårs grejade en slutspelsplats, trots att man vid jul var 14 poäng under slutspelsstrecket. Ottawa var ett lag det slog gnistor om och en rad nya stjärnor tändes. Dessa står nu redo att utföra nya underverk och Senators är tillbaka som ett lag att räkna med.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Michael Kostka, b, NY Rangers.
Förluster: Robin Lehner, mv, Buffalo, Eric Gryba, b, Edmonton, David Legwand, fw, Buffalo, Erik Condra, fw, Tampa Bay.

S9

S1Craig Anderson
Efter en tyngre säsong 2013-2014 visade veteranen klassen i de få matcher han spelade i fjol. Problemet var att han oftare var skadad än han fanns med på banan, vilket självklart inte håller i längden. Nu när Senators valt att trejda Robin Lehner vilar ett större ansvar än tidigare på veteranen, som måste hålla sig frisk om den här säsongen ska sluta väl för det kanadensiska huvudstadslaget.

S2Marc Methot
Får sällan de stora rubrikerna, men gör spelarna i sin omgivning bättre. Är en av de viktigaste faktorerna bakom att Erik Karlsson kunde plocka hem sin andra Norris Trophy förra säsongen. Kanadensarens ansvarstagande och stabila försvarsspel gör att den svenska superstjärnan kan ta ut svängarna lite mer offensivt. 30-åringen är den enskilt viktigaste pjäsen i Ottawas defensiv.

S3Bobby Ryan
Det närmaste Ottawa kommer en offensiv superstjärna, även om amerikanen haft svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna sedan han anslöt från Anaheim för två år sedan. 28-åringens största problem är att han är alldeles för ojämn, men när han väl har en bra dag har han kapaciteten att fullständigt ta över en match. Hittade fin kemi med Mika Zibanejad förra året och kan duon bygga vidare på det finns alla förutsättningar för att detta ska bli Ryans bästa säsong i Senators-dressen.

S4Mark Stone
Inte sedan Dany Heatleys glansdagar har Ottawa haft en spelare med samma näsa för målet som den 23-årige kanadensaren. Redan i JVM för tre och ett halvt år sedan fick vi ett smakprov på vad Stone är kapabel till. Har en otrolig förmåga att placera sig på rätt ställe och hitta lösa puckar framför kassen. Sköt 26 mål och 64 poäng förra säsongen och det finns ingen anledning att tro att den mål- och poängskörden kommer att minska i år.

S6
Lagets poängkung:
Erik Karlsson
NHL:s bästa back under fjolårssäsongen och den bästa offensiva backen i världen på många år. Har redan vid 25 års ålder kammat hem två Norris Trophy och det finns ingen anledning att tro att det stannar där. Är med sin fart och sin fantastiska spelförståelse en av hela ligans mest sevärda spelare. Har slipat till defensiven de senaste åren, men det är fortsatt hans offensiv som får honom att stå ut ur mängden. Har vunnit Ottawas interna poängliga de två senaste åren och mycket talar väl för att det blir en favorit i repris den här vintern.

S5Cody Ceci
Etablerade sig på allvar i ligan under fjolårssäsongen och ser ut att vara redo att ta ett större ansvar den här säsongen. Sågs som en blivande toppback när han draftades 2012 och är på god väg att bli en spelare för första backparet. Har likt Karlsson otroligt fina offensiva färdigheter, samtidigt som han nu också verkar ha knäckt koden även i egen zon. Fortsätter utvecklingskurvan peka åt samma håll kommer Ottawa-sonen att bli en nyckelspelare i sin hemstad.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Den magiska upphämtningen från ett hopplöst läge till att kvalificera sig för slutspel under fjolårssäsongen var en prestation utöver det vanliga. Den visade vad detta unga Ottawa är kapabla till. De har en rad unga stjärnor med utvecklingskurvor som pekar spikrakt uppåt och den fart de spelar med gör dem till ett av de mest underhållande lagen i ligan. De har en bra mix av spelskicklighet och defensiv styrka i de bakre leden och en offensiv fullspäckad med högintressanta ungtuppar på uppgång. Det stora frågetecknet hittar vi i stället på målvaktssidan. Craig Anderson är en högklassig målvakt när han väl spelar, men han är samtidigt till åren kommen och har haft stora problem med skador de senaste åren. Om han skulle gå sönder får det betraktas som högst tveksamt om Andrew ”Hamburglar” Hammond kan upprepa sin prestation från i fjol, vilket i så fall kan komma att skapa problem för Senators. Med en frisk Anderson står det dock helt klart att Ottawa är ett lag för slutspel – med potential att sätta käppar i hjulen för de största drakarna.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Andrew Hammond
41) Craig Anderson

BACKAR:
2) Jared Cowen
3) Marc Methot
4) Chris Phillips ”A”
5) Cody Ceci
45) Chris Wideman
46) Patrick Wiercioch
65) Erik Karlsson ”C”
74) Mark Borowiecki

FORWARDS:
6) Bobby Ryan
7) Kyle Turris
9) Milan Michálek
10) Shane Prince
14) Colin Greening
15) Zack Smith
16) Clarke MacArthur
25) Chris Neil ”A”
27) Curtis Lazar
44) Jean-Gabriel Pageau
61) Mark Stone
68) Mike Hoffman
90) Alex Chiasson
93) Mika Zibanejad

COACH: 
Dave Cameron (sedan 2014)

Annons: