Solveig Neunzert.
SDHL 1

Publikrekord och nykomlingssuccé under Riksseriehelgen

ANNONS

Riksserien tuffar på, och under helgen som gick fick vi bland annat se ett nytt publikrekord när Luleå begick hemmapremiär mot AIK. Över 2600 människor såg matchen på plats.
– Helt underbart! säger Luleåtränaren Fredrik Glader efter publikfesten.

Helgens stora händelse i Riksserien var givetvis det fina publikrekordet som sattes i lördagens match mellan Luleå och AIK. Det tidigare rekordet var på 1 674 åskådare. Gratis entré och hemmapremiär gjorde att hela 2 653 åskådare kom till Coop Arena. Det är givetvis på sin plats att skicka ett grattis till både Luleå och AIK.
– Helt underbart! Luleås fans är helt otroliga så det var jätteroligt för tjejerna och det ger oss den där extra energin som behövs för att orka hela matchen, sa Fredrik Glader till klubbens hemsida efter matchen.

Lördagens match mellan Luleå och AIK vanns av hemmalaget med 3-2 efter mål av Henriette Sletbak, Emma Nordin och Emma Eliasson. AIK:s båda mål gjordes av notoriske målskytten Lisa Johansson. Luleå vann även returmötet under söndagen med samma siffror inför fina 510 åskådare. AIK ledde länge med 2-0 efter mål av Lisa Johansson och Denise Husak Asp. Luleå gick upp till 2-2 efter två mål av Christa Alanko innan Modo- förvärvet, Emma Nordin, avgjorde matchen med sitt 3-2 mål.

HV 71 tog sin första seger i Riksserien den här säsongen då man under lördagen besegrade Brynäs med 1-0. Målskytt: Emma Stauber. Efter matchen mot Brynäs reste Jönköpingstjejerna vidare upp till Sundsvall för att där vinna över hemma laget med 4-1 efter tre mål av Fanny Rask.
– Vinsten mot Brynäs var viktig för både oss själva och utåt sätt. Vi vet att vi har spelat jämna matcher innan, men för självförtroendet och tron på oss själva var det skönt att få första trepoängaren. Samt för att visa alla att vi ska vara med och fightas. Vi hade häng på fler mål så 1-0 speglar inte riktigt matchen, säger Fanny Rask till hockeysverige.se och fortsätter med att berätta om vad som låg bakom söndagens seger mot Sundsvall.
– Matchen idag mot Sundsvall var såklart viktig att vinna. Sundsvall är ett lag vi ska slå. Vi spelade inte någon fantastisk hockey, men det är starkt av oss att kunna vinna matcher trots att vi inte gör en kanonmatch. Vi har en liten period under matchen då vi ger Sundsvall lite för mycket chanser, men det kändes ändå som att vi hade kontroll.

Fanny Rask har på första fem matcherna svarat för tre mål och totalt fem poäng.
– Min egen inledning av säsongen har känns helt okej. Jag känner mig snabb och återhämtar mig fort mellan bytena, får mycket istid och förtroende. Idag lossnade även målskyttet. Kan jag fortsätta att skapa lägen och jobba hårt är jag nöjd.
– Men mest av allt är det bara så jäkla kul att säsongen är igång och man får spela matcher igen. Nu har vi våra två första vinster och fler kommer det garanterat bli. Det här kommer bli en riktigt spännande säsong.

******

Brynäs studsade tillbaka bra efter förlusten mot HV 71 när man tog två poäng mot svenska mästarinnorna Linköping under söndagen. Linn Peterson gav Brynäs ledningen, men med bara sexton sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Pia Pren ledningen. I förlängningen gjorde sedan Maja Wessling 2-1 målet.

Brynäs ligger nu på sexa i tabellen, men det tänkta topplaget har bara gjort nio mål på sex matcher, men målskyttet är inget som direkt oroar tränaren Madelene Östling när försvarsspelet sitter så pass bra.
– För att kunna spela anfallshockey måste man ha en bra grund i försvarsspelet, vilket vi trycker mycket på och det börjar sätta sig nu. Idag hade vi många bra målchanser och det gäller att förvalta dessa. Det är något vi ska gnugga på under veckan, säger Östling till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi har en tydlig och klar spelidé och likaså hur vi genomsyrar detta till laget. Nu tar vi nästa steg under veckan och förhoppningsvis kommer vi få se fler mål från vår sida framöver.

Sundsvall var för övrigt nära att ta poäng av Linköping på hemma-is under lördagen. Denise Altmann (två mål) och Shannon Stewart gav LHC ledningen med 3-0, men genom mål av Erica Udén Johansson och Danielle Stone gick hemmalaget upp till 3-2. Trots storspel i Sundsvallsmålet av Joanna Kågström kom hemmalaget aldrig närmare i målprotokollet utan Linköping vann till slut med 3-2.

*****

Ytterligare ett dubbelmöte spelades i helgen och det var mellan Modo och Djurgården. Lördagens match vanns av Djurgården med 3-1 efter två mål av norska Andrea Dalen och ett mål av jättetalangen från Boo, Solveig Neunzert. Modos mål gjordes av Isabelle Palm.

Returen vanns också av Djurgården med 2-0 efter mål av ånyo Andrea Dalen och Solveig Neunzert. Lovisa Berndtsson i DIF-kassen släppte bara en puck förbi sig på sex perioder på bortaplan, vilket måste ses som starkt.
– En spelmässigt bra helg där vi borde haft med oss några poäng. Djurgården är ett bra lag och deras förstafemma är vass, säger Modotränaren Mikael Nilsson till hockeysverige.se.

******

Två lag spelade bara en match i helgen. Det var SDE Hockey och Leksand som möttes i Enebybergs Ishall. Leksand vann med 3-2 efter två mål av Hanna Lindqvist och ett av Emma Lind. SDE Hockeys mål gjordes av Sofia Axelsson och Maggie Litchfield Medd. Förlusten innebar att SDE Hockey nu tagit över sista platsen med bara ett inspelat poäng.

Djurgården leder Riksserien före Luleå, AIK och Linköping i en haltande tabell. Det är trippelt Djurgården i toppen av poängligan. Andrea Dalen (14 poäng) leder före Tina Enström (11 poäng) och Hanna Olsson (10 poäng). Bästa icke Djurgårdare är Lisa Johansson AIK på fjärdeplats (9 poäng).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL