IMPONERAD. Tv-experten Petter Rönnqvist tror att Felix Sandström är på väg att ta över förstaspaden i Brynäs.
Växjö Lakers HC

Experten hyllar nya målvaktslöftet: ”Tror vi ser ett tronskifte i Brynäs”

ANNONS

Han har kommit in som en virvelvind i SHL. Brynäs nya målvaktslöfte Felix Sandström, 18, har fört Gävlelaget till meriterande segrar mot både Djurgården och HV71. C Mores expert, tidigare målvakten Petter Rönnqvist, är imponerad.
– Jag är jätteimponerad av Felix och jag tror att vi ser ett tronskifte i Brynäs efter dom här två matcherna, säger Rönnqvist till hockeysverige.se.

Efter fyra spelade SHL-omgångar är det givetvis alldeles för tidigt att dra några statistiska slutsatser av vad det är som har hänt i SHL. Hockeysverige.se var ändå nyfiket på målvaktsspelet och kontaktade den tidigare landslagsmålvakten Petter Rönnqvist, expert på C More, för att få hans syn på ligans målvakter.

En målvakt som imponerat på Rönnqvist så här långt är Brynäs 18-åring från klassiska Huge, Felix Sandström. Han fick chansen när Bernhard Starkbaum blev skadad förra veckan och tackade för förtroendet genom att ta två raka segrar mot Djurgården och HV71.
– Jag är jätteimponerad av Felix och jag tror att vi ser ett tronskifte i Brynäs efter dom här två matcherna. Om man tittar tillbaka i historien kommer jag ihåg när (Tommy) Söderström fick sitta några matcher och ”Tellan” (Mikael Tellqvist) fick kliva in som en ung oprövad målvakt. Då visste man inte att det var tronskiftet där, men så var det.
– Sandström har spelat enormt bra i dom här två matcherna. Han är lugn, sansad, har bra kontroll på kroppen och täcker ytor. Ändå ser han rapp ut i målet och han kan knappast ha gjort två bättre förstamatcher i SHL den här säsongen. Det kan bli tufft för Starkbaum att få stå lika många matcher som han gjorde förra säsongen. Samtidigt är det kalas för Brynäs eftersom man då har lite avlastning för honom.

Något man annars slås av när det gäller SHL-målvakterna är att Frölundas duo, Johan Gustafsson (84,38 i räddningsprocent) och Lars Johansson (86,11) ligger sist och näst sist i målvaktsligan – trots att laget toppar tabellen.
– Det är lite tidigt att säga något, men jag är inne på att Gustafsson borde stå lite mer matcher så här i början för att han ska känna att det är honom som Frölunda satsar på. Nu har det blivit lite hattande.
– Man hade en tuff match mot Malmö (vinst 5-4) och det slår också väldigt hårt när man har haft tufft motstånd som nu Frölunda har haft inledningsvis mot bland andra Luleå, Färjestad och dessutom mot Malmö på bortaplan. Malmö är, trots att man ligger i botten, ett lag som skjuter väldigt mycket. Det är den matchen, som var Lasses, som man kanske kan vara lite kritiskt till. Annars tycker jag att båda har sett stabila ut.

Vilka förväntningar kan vi ha på den här målvaktsduon?
– Lasse visade förra säsongen att han gjorde ett jättebra slutspel och tog över förstaspaden. Han spelade över förväntan när han väl fick chansen att stå varje match.
– Gustafsson har jag jättestora förväntningar på. Han ska vara i klass med Markus Svensson och Joel Lassinantti, anser jag.

ALSENFELTS OLYCKA: ”MALMÖ HAR PROBLEM I EGEN ZON”

Oscar Alsenfelt.

Det lag som släppt in flest mål i SHL är Malmö. I deras samtliga fyra matcher har Oscar Alsenfelt vaktat kassen.
– Han har kanske inte haft det spelet som han hade för två säsonger sedan i Leksand. Samtidigt står Oscar återigen i ett lag där han kommer få enormt mycket att göra. Det är ingen lätt utmaning han tar sig an då han går från ett bottengäng till ett annat, om man säger.
– Jag tror att Malmö är ett av de lag som släpper till flest avslut på mål. Just nu är det bara Luleå som släpper till fler. Han får extremt mycket att göra och även det som Malmö som lag har att jobba med. Jag tycker att det vore orättvist att kritisera Alsenfelt hittills, men helt klart är att han är en bra målvakt och har absolut potential att den här säsongen vara lika bra som han var första säsongen med Leksand.
– Av det jag har sett så har Malmö problem i egen zon. Man är rätt offensiva, det blir mycket fram och tillbaka i deras aggressiva spel. Då blir det också väldigt öppna lägen bakåt.

Näst sist i SHL ligger just nu svenska mästarna Växjö. I tre av lagets matcher har Christopher Nihlstorp varit burväktare. Samme Nihlstorp som storspelade under förra säsongens finalspel. Nu ligger han trea från slutet i målvaktsligan.
– Precis som förra säsongen så tycker jag att Nihlstorp inte är en målvakt som har en jättehög nivå under grundserien. Hans styrka är när det börjar bli heta matcher i slutspelet. Han är lite upp och ner i grundserien precis som han var förra säsongen också.
– Hans styrka ligger i att vinna matcher åt laget och ta puckar. Det kan han också göra, vilket han visade i Färjestad och även har visat i Växjö. Han är helt klart en matchvinnare i ett slutspel, men att i grundserien hålla en jämn nivå är inte hans styrka anser jag.

Om du var förbundskapten och det var landslagsturnering kommande helg, vilka två målvakter hade du plockat ut?
– Markus Svensson tycker jag håller en jättehög nivå så han är helt klart en av mina två målvakter. Sedan har jag Lassinantti. Nu har han visserligen varit förkyld och missat två matcher, men han har varit bra när jag sett honom. Det är dom två som just nu är mina målvakter.
– Skulle jag i dagsläget ta in en tredjemålvakt så får det bli Oskar Dansk, men det har bara gått fyra omgångar så det kommer smälla mycket mer, avslutar Petter Rönnqvist. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch