• Publicerat 28 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Giroux och Voracek.Foto: All Over Press

Claude Giroux och Jakub Voracek är ett av NHL:s bästa radarpar. Ändå är det bristen på offensiv kraft som ligger till grund för Philadelphia Flyers tillbakagång. Nu behöver stjärnorna få bättre understöd för att laget ska kunna lyfta mot slutspel igen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jason LaBarbera, mv, Anaheim, Michal Neuvirth, mv, N Y Islanders, Jevgenij Medvedev, b, Ak Bars Kazan, Davis Drewiske, Montréal, Aaron Palushaj, fw, Avtomobilist Jekaterinburg, Sam Gagner, fw, Arizona, Tim Brent, fw, Metallurg Magnitogorsk, Chris Conner, fw, Washington, Colin McDonald, fw, N Y Islanders, Chris Porter, fw, St. Louis.
Förluster:  Ray Emery, mv, Tampa Bay (tryout), Rob Zepp, mv, klubblös, Nicklas Grossmann, b, Arizona, Carlo Colaiacovo, b, Buffalo, Zac Rinaldo, fw, Boston, Zack Stortini, fw, Ottawa, Jason Akeson, fw, Buffalo, Blair Jones, fw, Vancouver.

S9

S1Steve Mason
Fjolåret var Masons klart bästa i karriären och vore det inte för en del skador hade han antagligen fått mer uppmärksamhet än vad som blev fallet. 27-åringen kunde trots sin fina säsong inte föra Flyers till slutspel, men det berodde snarare på ett anfallsspel som inte gav utdelning i samma utsträckning som förväntat.

S2Mark Streit
37 år gammal är Mark Streit fortfarande en offensiv kraft att räkna med i NHL. Under fjolårssäsongen var han tillsammans med Erik Karlsson den back i ligan som gjorde flest powerplay-poäng (30). Därmed tillkom mer än hälften av hans totala poäng (52) i numerärt överläge. Att han ska få en så pass fin utdelning igen är svårt att tro, men räkna med att han är poängbäst bland Flyers backar igen.

S3Jakub Voracek
Fyra i den totala poängligan, nytt personligt rekord med 81 poäng och ett nytt jättekontrakt värt 555 miljoner kronor för åtta år. Jakub Voraceks succésäsong kunde ha fullbordats med ett slutspel, men Flyers saknade ”secondary scoring” bakom Voracek och Claude Giroux och kom aldrig riktigt nära spel efter grundseriens 82 omgångar. Voracek är en outsider till att ta hem segern i NHL:s poängliga och kommer även i år att slåss med radarpartnern Giroux om att ta hem den interna poängligan.

S4Wayne Simmonds
En av få spelare i NHL som är god för 30 mål och 100 utvisningsminuter. Simmonds är något av en prototyp för den gamla hederliga powerforwarden som är både fysisk och målfarlig. Är kompromisslös i sitt arbete runt motståndarkassen, vilket inte minst gör honom till en värdefull pjäs i powerplay. Kompletterar skickliga spelare som Giroux och Voracek på ett bra sätt.

S6
Lagets poängkung: 
Claude Giroux
73 poäng är en notering som många NHL-spelare dreglar över, men för Claude Girouxs vidkommande var det något av en besvikelse. Den 27-årige lagkaptenen fick inte samma utdelning i spel fem mot fem som under sina bästa NHL-säsonger och de var framför allt det som gjorde att han inte nådde upp i normal poängnivå. Kommer att få tampas med Voracek om toppnoteringen i år också.

S5Sean Couturier
Det luktar framtida Selke Trophy-vinnare över Sean Couturier, Den storvuxne centern har en del av de kvalitéer som gjort Patrice Bergeron till världens bästa tvåvägscenter. Det som fattas är bättre utdelning offensivt och det är nog bara en tidsfråga innan 22-åringens produktion börjar gå uppåt. Gissar på att det blir minst 50 poäng den här säsongen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

En riktigt bra målvakt och ett av NHL:s vassaste radarpar. Ändå var Philadelphia Flyers aldrig riktigt nära att nå en slutspelsplats i fjol. Avsaknaden av offensiv kraft bakom Claude Giroux och Jakub Voracek och ett stelt försvar satte käppar i hjulet för framgång. Har Flyers åtgärdat det under sommaren? Nja, de var visserligen ett steg i rätt riktning att byta coach – från Craig Berube till okände David Hakstol – skeppa i väg Nicklas Grossmann till Arizona och plocka in Sam Gagner som ett komplement till toppstjärnorna. Det är ändå inte tillräckligt. Flyers förlitar sig på att några av de yngre spelarna ska klara av att kliva fram och fylla det existerande tomrummet. Det innebär press på ynglingar som Sean Couturier och Scott Laughton att ta nästa steg redan nu. Och så har vi försvaret. Ryssen Jevgenij Medvedev är ett intressant tillskott med en hel del rutin. Klarar han bara att hantera omställningen till spelet i Nordamerika är han en uppgradering jämfört med Grossmann. På det hela taget har Flyers blivit ett bättre lag under sommaren, men antagligen inte tillräckligt mycket bättre för att ta sig hela vägen till slutspel. Det positiva är att klubben har börjat gå i rätt riktning under general managern Ron Hextalls ledning. Den här säsongen kommer man att ha flera spännande spelare, inte minst backar, i AHL och dessutom finns de bägge förstarundevalen från sommarens draft, Ivan Provorov och Travis Konecny, på tillväxt i juniorhockeyn. Ge Flyers ett par säsonger så kommer de att vara att räkna med.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Michal Neuvirth
35) Steve Mason

BACKAR:
3) Radko Gudas
15) Michael Del Zotto
22) Luke Schenn
32) Mark Streit ”A”
47) Andrew MacDonald
55) Nick Schultz
82) Jevgenij Medvedev

FORWARDS:
10) Brayden Schenn
12) Michael Raffl
14) Sean Couturier
17) Wayne Simmonds ”A”
18) R.J. Umberger
24) Matt Read
25) Ryan White
28) Claude Giroux ”C”
40) Vincent Lecavavlier
49) Scott Laughton
76) Chris VandeVelde
78) Pierre-Édouard Bellemare
89) Sam Gagner
93) Jakub Voracek

COACH: 
David Hakstol (ny)