• Publicerat 28 september, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Rasmus Andersson.Foto: Icon Sportswire

Han fick lämna Calgary Flames träningsläger i går och återvända till Barrie Colts i juniorligan OHL. Men innan Rasmus Andersson satte sig på planet hyllades han ordentligt av general managern Brad Treliving.
– Jag tror inte att han skulle ha klarat sig dåligt i den här ligan, säger Treliving till Calgary Sun.

Rasmus Andersson hade en riktigt produktiv första juniorsäsong i Nordamerika i fjol. På 67 matcher samlade han ihop 67 poäng och var en av juniorligan OHL:s främsta poängplockare bland backarna. Det bidrog starkt till att 18-åringen draftades som 53:e spelare av Calgary Flames i slutet av juni och sedermera sajnad till ett NHL-kontrakt med klubben.

Under sitt första träningsläger har den tidigare Malmö Redhawks-backen inte varit rädd för att ta för sig. Tvärtom har han enligt rapporterna från den kanadensiska prärien varit en av de yngre spelarna som har varit mest oblyg på isen. När klubben i går valde att skicka tillbaka honom till juniorlaget Barrie Colts var det med en klapp på axeln.
– Budskapet var att han han en enastående camp, säger general managern Brad Treliving till Calgary Sun.
– På många sätt försöker man bara överleva när man är 18 år. Men vi utmanar hela tiden killar att komma in och göra beslutet svårt för oss, och det gjorde han. Han gjorde det riktigt, riktigt svårt. Vi kunde enkelt ha behållit honom här.

Treliving menar ändå att ytterligare ett år av juniorhockey i slutändan kommer att vara ynglingen till gagn. Efter sommarens värvning av Dougie Hamilton från Boston Bruins har Calgary ett av NHL:s bästa försvar och det skulle under alla omständigheter vara svårt för Rasmus Andersson att få speltid.
– Ett till år av utveckling, mognad, styrka och kondition… Vi kände bara att det här var rätt drag. Men han åker härifrån med flaggan i topp, för han kom verkligen hit och gav oss anledning att fundera, säger Brad Treliving.
– Jag tror inte att han skulle ha sett malplacerad ut i den här ligan, men vi slog fast att det här inte var rätt sak att göra just nu.

Rasmus Andersson har inte bara en OHL-säsong till att se fram emot, han är även en av spelarna som Rikard Grönborg lär följa extra noga inför hösten med tanke på JVM i Helsingfors i december/januari.