Jesper Bratt.
Nyheter

Efter Nylander – här är AIK:s nya jättelöfte: ”Hela tiden haft viljan att bli bäst”

ANNONS

Alexander Nylander har försvunnit till juniorhockeyn i Kanada. Kvar i AIK finns ett annat stort juniorlöfte, Nylanders gamla radarpartner Jesper Bratt. Nu jagar den målfarlige forwarden ett genombrott i Hockeyallsvenskan. Och han har ambitionen att höja sig över mängden.
– Jag har alltid varit noggrann, kört extra och hela tiden haft viljan att bli bäst, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jesper Bratt, 17, har under det senaste året växt ut till att bli en svensk hockeys stora framtidsnamn. Forwarden från Trångsund utanför Stockholm gjorde en mycket fin Ivan Hlinka-turnering med Småkronorna strax innan seriestart där han svarade för tre mål och totalt fem poäng på lika många matcher. Inledningen av Hockeyallsvenskan har också varit bra för Bratt och inför kvällens match mot Leksand har han gjort ett mål och totalt två poäng på sex matcher. Sitt första mål i Hockeyallsvenskan gjorde han i den senaste omgången mot Asplöven då han, framspelad av Jesper Frödén, satte 5-3-pucken i tom kasse.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hockeysverige.se stämde träff med Bratt utanför entrén till Hovet. Till träffen kom juniorforwarden direkt från den fotograferingen där han och lagkamraterna tagit bilder som bland annat ska synas på jumbotronen.

När vi inleder samtalet börjar vi med att prata om hur snabbt allting gått. För två säsonger spelade han J18-hockey i AIK, förra säsongen var det J20 som gällde, men han fick även debutera i Hockeyallsvenskan. Den här säsongen tycks Bratt redan ha etablerat sig i Hockeyallsvenskan, trots att han alltså bara är 17 år.
– Det har bara varit kul och jag har utvecklats ganska snabbt under dom här åren. Jag har alltid tränat väldigt mycket och känner att det gått bra under hela vägen, vilket jag tycker är jätteroligt.

Vad tror du ligger bakom den här snabba utvecklingen?
– Det är antagligen mitt eget driv, att alltid träna mer än alla andra. Jag har alltid varit noggrann, kört extra och hela tiden haft viljan att bli bäst.

Du säger träna mer än alla andra, kan du utveckla det?
– Jag kör självklart mycket teknik med skridskoåkning och klubbteknik. Skottet såklart, läsa spelet och så vidare.
– Jag har fått bra hjälp med det här på HG (Hockeygymnasiet), men även av tränarna under åren här i AIK. Självklart har jag även varit nere i ”Trånkan” (Trångsund) och kört lite då och då också.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”SUPERROLIGT ATT HÖRA ATT MAN GÖR BRA SAKER”

Det är en ganska stor skillnad mellan att spela J20-hockey och att mäta sig med männen i Hockeyallsvenskan, men Bratt har jobbat målmedvetet under sommaren för att komma så bra förberedd som möjligt inför den nya utmaningen.
– Jag har fått jättebra hjälp med fysen av Victor (Aastrup), vår fystränare. Det har varit jättebra och jag har fått bra förutsättningar för att bygga på mig muskler för att bli starkare och snabbare. Det känns som jag är så förberedd det bara går för Hockeyallsvenskan. Det har varit hårdare träning än tidigare försäsonger så visst har det har varit en stor skillnad.

Jesper Bratt är också medveten om vad som måste bli bättre i hans spel om han ska tillhöra den riktiga toppen av spelare i Hockeyallsvenskan.
– Självklart måste jag förbättra allting, bygga på mer muskler och bli stabilare. Sedan kan jag inte säga att jag är jätteduktig i försvarszonen, säger Bratt med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag skulle behöva ta lite bättre ansvar och lära mig lite bättre om det defensiva spelet.

Vad har tränaren, Roger Melin, sagt om det?
– Roger och Anders Gozzi hjälper mig varje dag att bli bättre i egen zon. Dom ger mig tips på hur jag ska spela över hela banan.

Nu har du växt fram till en av svensk hockeys stora framtidsnamn, hur tänker du kring det?
– Det har gått fort allting, men det har varit superroligt att få höra att man gör saker bra, att man är duktig. Det stärker en givetvis.

Det medför också en viss press att leverera samtidigt som förväntningarna skruvas upp.
– Ja, så är det. Jag gillar att spela under press och matcher där det gäller att kliva fram och visa vad man går för.


Peter Forsberg tillsammans med Jesper Bratt efter en strafftävling under JVM i Malmö 2013/14. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”JAG HAR ALLTID VARIT AIK:ARE”

Under kort tid har spelare som Robin Kovacs, Alexander Nylander och Bratt kommit fram via AIK:s juniorlag, tre spelare som alla spås en karriär i NHL.
– Såklart handlar det om att det är otroligt bra tränare i hela AIK:s ungdomssektion. Sedan tycker jag att man har bra tänk i klubben. Själv har jag haft lite olika tränare i AIK, men jag hade min pappa (Conny Bratt) då jag var mindre och spelade i Trångsund.
– Anledningen till att jag lämnade Trångsund var att jag kände att AIK ville att jag skulle komma över dit. Samtidigt kände jag att jag var mogen nog att gå dit och redo för att ta det steget.

Fanns det andra alternativ?
– Jo, visst fanns det andra lag också, men jag har alltid varit AIK:are själv så jag tyckte att AIK passade perfekt för mig.

I sommar har Jesper Bratt möjlighet att draftas av någon NHL-klubb, men det här är inget som han funderat speciellt mycket över så här långt.
– Det är jättekul med drafter och så vidare, men jag försöker lägga det lite åt sidan och inte tänka på det så mycket. Jag tror att det blir lite stressigt om man går runt och tänker på den hela tiden. Jag försöker jobba hårt varje dag och sedan får det gå som det går.

Givetvis är Bratt fullt medveten om att ett bra U18-VM i North-Dakota i vår är nödvändigt för att gå tidigt i draften.
– Jo, men det är såklart viktigt. Gör du en bra turnering, eftersom det är mycket scouter där och folk som tittar, så är det självklart att det uppmärksammas. U18-VM är en jättestor turnering som verkar jättekul att spela. Det är den första stora turneringen efter Hlinka.
– Det känns bra och jag tycker att vi gjorde en bra turnering i ”Hlinka” så jag har stora förväntningar på oss i VM.

Det gick ganska bra för dig i Ivan Hlinka-turneringen förra månaden, hur låter din sammanfattning av den turneringen?
– Ja, det gick ganska bra, men framför allt skulle jag säga att hela laget var superbra i den turneringen. Vi jobbade verkligen som ett lag samtidigt som lagkemin var suverän. Alla gjorde sitt jobb och presterade på topp i varje match.

Finns det någonstans i bakhuvudet att du kanske får chansen att även komma med till ett U20-VM redan den här säsongen?
– (Skratt) Det vet jag faktiskt inte. Vi får se vad som händer. Klart att det skulle vara jätteroligt, men det är ingenting som jag förväntar mig, avslutar Jesper Bratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch