Viktor Amnér har inlett säsongen på ett lysande sätt, med två mål och fem assist på åtta matcher.
Nyheter

Backen gör succé trots Leksands kräftgång: ”Skitförbannad över att vi inte gått bättre”

ANNONS

Samtidigt som Leksands kris blir allt djupare har man en spelare som har överträffat alla förväntningar hittills. Viktor Amnér har gjort poäng på 7 av lagets 17 mål den här säsongen, och håller på att visa upp för SHL-klubbarna att han är redo att ta klivet upp inom en snar framtid. Men med lagets tuffa inledning är det svårt att glädjas trots succén.
– Det är laget det handlar om. Jag är skitförbannad över att vi inte har gått bättre i inledningen, säger Amnér till hockeysverige.se

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leksands back Viktor Amnér sitter i en lite märklig sits. Samtidigt som klubben kanske genomgår sin tuffaste period någonsin håller han själv på att få sitt stora genombrott som 26-åring. På åtta matcher har det blivit sju poäng, och med det leder han backarnas poängliga i Hockeyallsvenskan.
– Det är klart, absolut är det skitroligt att jag har gjort lite poäng som back, men det är ju ändå laget det handlar om. Jag är skitförbannad över att vi inte har gått bättre här i inledningen, säger Amnér till hockeysverige.se efter gårdagens förlustmatch mot AIK.

Den tunga inledningen för laget, som ligger näst sist i tabellen, har varit förvånande för många. Endast tre lag har gjort färre mål än Leksand, och trots att det innan säsongen pratades om att försvaret skulle vara lagets styrka är det i skrivande stund inget lag i serien som släppt in fler mål. Lösningen behöver inte vara så svår, om man får tro Viktor Amnér.
– Vi måste börja nerifrån och spela enkelt, och lägga mer puckar på mål med trafik framför. Det är klyschor, men det hjälper ju. Sen måste vi upp med farten också, och vara noggrannare med passningarna. Det är det som gör farten, passar du bakom varandra hela tiden försvinner allt.

Det finns ju en hel del press på Leksand, speciellt med tanke på att klubben åkte ur SHL förra säsongen. Tror du en del av problemen kan sitta mentalt?
– Det är klart, vi har ju ett rätt ungt lag dessutom. Nu sitter mycket i huvudet på många spelare. Men det är bara att gå ut och göra sitt varje match så kommer det att släppa snart.

LÅNG VÄG TILL GENOMBROTTET

Viktor Amnér gör i år sin åttonde raka säsong i Hockeyallsvenskan. Han har tagit vägen genom Mora, Troja-Ljungby och Vita Hästen fram till att i dag vara en toppback i serien. Han har trots att han bara är 26 år hunnit spela 333 matcher i Hockeyallsvenskan. Det gör honom till en av veteranerna i omklädningsrummet, och en av dem som med sin rutin ska kunna hjälpa de yngre spelarna genom den tunga trenden.
– Jag försöker ju hela tiden att peppa de andra i båset och i i omklädningsrummet. De kommer till mig på träningarna och så, så jag försöker ju hjälpa dem, säger han.

Att få det genombrottet som Amnér håller på att få vid 26 års ålder hör inte till vanligheterna. Han har visserligen ett par poängmässigt starka säsonger bakom sig, men i år förväntas han leda Leksands backuppställning, och är den Sjur Robert Nilsen vänder sig till i alla situationer. Det är ett stort steg för en spelare som tidigare i karriären sågs som något svag defensivt, och han tycker själv att han börjar bli redo att ta klivet upp i SHL.
– Absolut, det är dit jag vill. Det är det som är huvudmålet, att spela i SHL.

Vad är det som har gjort att du har tagit det här stora klivet i din utveckling?
– Jag har mognat som spelare. Jag har blivit äldre och börjat ta försvarsspelet först liksom. Det är väl det jag har haft problem med tidigare, jag har ju alltid varit bra offensivt. Nu har jag kompletterat det, och då rullar det på liksom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL