ETT LJUS I MÖRKRET. Vladimir Tarasenko var en av få spelare som levererade för St. Louis i slutspelet i våras.
St. Louis

St. Louis: Sämst när det gäller som mest

ANNONS

Kungar i grundserien, åsnor i slutspelet. St. Louis Blues har misslyckats med att bli den utmanare de ofta utmålats till. Nu får Ken Hitchcock en sista chans att göra det här laget till en vinnare, men både traditionens makt och målvaktsspelet ser ut att kunna lägga snubbeltråd för Blues ambitioner ännu en gång.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Peter Harrold, b, New Jersey, André Benoit, b, Buffalo, Stu Bickel, b, Minnesota, Danny Kristo, fw, N Y Rangers, Troy Brouwer, fw, Washington, Kyle Brodziak, fw, Minnesota, Jordan Caron, fw, Colorado.
Förluster: Barret Jackman, b, Nashville, Zbynek Michalek, b, Arizona, John McCarthy, fw, San José, T.J. Oshie, fw, Washington, Chris Porter, fw, Philadelphia, Marcel Goc, fw, Mannheim, Adam Cracknell, fw, Vancouver

S9

S1Alex Pietrangelo
Har nämnts som en tänkbar vinnare av Norris Trophy, men inte riktigt nått upp till den elitnivå det krävs att ligga på för att mäta sig med Erik Karlsson, Drew Doughty och P.K. Subban. Pietrangelo gör sina 45-50 poäng per säsong och har förmågan att logga tunga minuter i alla spelformer. Måste i likhet med många andra i laget hålla samma höga nivå i slutspelstider. Det har han inte gjort.

S2Kevin Shattenkirk
Offensivt sett en av NHL:s skickligaste backar med förmågan att styra powerplay och transportera puck. Har både ett passningsspel och ett skott som gör honom till ett farligt vapen i anfallszonen. Defensivt finns det vissa frågetecken, men Shattenkirk har vuxit, blivit stadigare och blir inte lika lätt undanskuffad av stora forwards som tidigt i karriären.

S3Alexander Steen
Hade Alexander Steen gjort fler poäng och spelat center hade han kanske varit en kandidat till Selke Trophy som ligans bästa defensiva forward, ett pris som tycks vara öronmärkt för centrar som är starka tvåvägsspelare. Steen är så allround att han behärskar nästan alla forwardspositioner samtidigt som han kan användas i alla situationer. Det är därför han ofta spelar runt 20 minuter per match. Har höjt sig offensivt de senaste säsongerna och kan säkert göra 35 mål och 70 poäng om han får vara frisk och hel.

S4David Backes
Lagkaptenen och härföraren står inför en intressant säsong. Med ett utgående kontrakt finns risken för Blues att förlora amerikanen till free agent-marknaden utan kompensation. För klubbledningens del väntar ett svårt beslut om man ska satsa på den stora centern, trejda honom eller riskera att tappa honom. David Backes är en powerforward som både levererar offensivt och bidrar med fysik. Passar perfekt in i Ken Hitchcocks spelfilosofi med sitt tvåvägsspel.

S6
Lagets poängkung:
Vladimir Tarasenko
Genombrottet förra säsongen gav stort eko i hockeyvärlden. Vladimir Tarasenko har blivit en av NHL:s mest underhållande spelare med sin kombination av teknik och kraft. Var en av få Bluesspelare som faktiskt levde upp till förväntningarna i slutspelet, där det blev sex mål på sex matcher. Det nya jättekontraktet, som gäller till och med 2023, gör att det är honom Blues bygger sitt framtida lag kring. God för minst 40 mål och 80 poäng.

S5Dmitrij Jaskin
Den ryskfödde tjecken har fått ha tålamod i AHL, men förra säsongen tog han ett allt större steg mot NHL-spel genom att bland annat konkurrera ut Magnus Pääjärvi i kampen om speltid. Glänste till emellanåt och gav tydliga indikationer på att något stort kunde vara på gång. Den här säsongen lär han få en större roll i Ken Hitchcocks lagbygge och det är inte orimligt att tro att poängen kommer att trilla in i snabbare takt.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Vi har sett samma scen utspela sig under ett par säsongers tid nu. Ett briljant St. Louis Blues som imponerar storligen i grundserien för att sedan falla platt i slutspelet och åka ut redan i första rundan. Trots den på många sätt beklämmande insatsen i första rundan mot Minnesota Wild fick coachen Ken Hitchcock en till chans att försöka lotsa det här laget till framgång. Förändringarna som har skett under sommaren har varit ganska små. T.J. Oshie försvann till Washington i utbyte för bland annat Troy Brouwer. Oshie har visserligen haft en framskjuten roll i laget, men egentligen aldrig blivit den där stjärnan som han har utmålats som. Därför finns det ingen anledning att tro att hans sorti ska betyda speciellt mycket. Däremot är målvaktsposten ett fortsatt frågetecken. Blues satsade hårt på Jake Allen i slutspelet och han klarade inte av att axla det ansvaret. Hans kollega Brian Elliott är en pålitlig keeper, men inte mycket mer. Så även om det här laget har kvalitéer som bör göra dem till ett av topplagen i Western Conference känns en Stanley Cup-seger avlägsen. Det bästa Blues kan göra är att försöka ta sig förbi första rundan i slutspelet och försöka bygga vidare på den erfarenheten. Och sluta vara sämst när det gäller som mest.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Brian Elliott
35) Jake Allen

BACKAR:
4) Carl Gunnarsson
19) Jay Bouwmeester
22) Kevin Shattenkirk
25) Chris Butler
27) Alex Pietrangelo ”A”
41) Robert Bortuzzo
48) Petteri Lindbohm

FORWARDS:
9) Steve Ott
12) Jori Lehterä
15) Robby Fabbri
17) Jaden Schwartz
20) Alexander Steen ”A”
21) Patrik Berglund
23) Dmitrij Jaskin
26) Paul Stastny
28) Kyle Brodziak
36) Troy Brouwer
42) David Backes ”C”
56) Magnus Pääjärvi
75) Ryan Reaves
91) Vladimir Tarasenko

COACH: 
Ken Hitchcock (sedan 2011)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch