Mike Embach.
Nyheter

Leksands amerikan självkritisk efter usla starten: ”Vet inte varför det inte stämmer”

ANNONS

Början på äventyret i Sverige har inte blivit vad Mike Embach hade hoppats på. Säsongsinledningen har varit tung både för honom och för Leksand, och den tilltänkte toppspelaren har både varit bänkad och ryktats vara på väg bort från klubben. Embach själv är inte nöjd med sin inledning – men han kan inte sätta fingret på vad som inte stämmer
– Jag jobbar hårt på det. Jag gör massor av mål på träningarna, jag måste bara börja göra det i matcherna också, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Leksand inför säsongen plockade in amerikanen Mike Embach från ECHL var tanken att han skulle gå in i förstakedjan och producera poäng. Men precis som hela laget har han haft det tufft i säsongsinledningen. Hittills har det bara blivit ett mål på åtta matcher, och i matchen mot AIK var han uppsatt i fjärdekedjan. När Leksand i veckan skulle presentera förändringar i spelartruppen ryktades det dessutom vilt om att Embach skulle få lämna klubben.

Så blev inte fallet. Mike Embach är kvar i klubben – än så länge – men Leksandsäventyret har ännu inte blivit den nystart han önskade sig efter några tuffa säsonger i ECHL som tagit ut sin rätt.
– Jag spenderade fyra år där och krigade mig fram, men det är tufft. Säsongerna är 72 matcher, förra året tror jag att jag spelade 94 matcher eller något sånt med slutspel och att åka upp och ner i AHL. Så jag ville bara ha en nystart, att testa på att spela här borta. Jag vet att många kommer över hit mot slutet av sina karriärer, men jag är 27 så jag vet inte om jag skulle säga att det närmar sig slutet, säger Embach när hockeysverige.se träffar honom efter förlustmatchen mot AIK.

Varför blev det just Leksand för dig?
– Jag ville som sagt pröva något nytt, och när jag hörde om intresset från Leksand från min agent så hörde jag mig runt, och det lät som ett bra ställe att spela hockey på.

SJÄLVKRITISK TILL STARTEN

Under sina fyra säsonger i ECHL tog Embach hela tiden steg framåt i sin poängutveckling, och förra säsongen gjorde han 70 poäng på 69 grundseriematcher. Han har under sin karriär varit en pålitlig poängplockare, och han är självkritisk till sin egen start den här säsongen.
– Jag måste hitta sätt att skapa bättre målchanser och sätta några puckar i nät. Just nu försöker jag bara göra de små sakerna rätt tills poängen börjar komma, som att blocka skott och fullfölja tacklingar.

Varför tror du att du inte har lyckats göra mer poäng hittills?
– Jag vet inte, jag jobbar hårt på det. Jag gör massor av mål på träningarna, jag måste bara börja göra det i matcherna också. Måste få några studsar med mig här och där. 

Är det rimligt att tro att det blir en omställningsperiod med övergången från de mindre rinkarna i Nordamerika?
– Alltså, några av rinkarna vi spelade på hemma i USA förra året hade internationella mått, speciellt hemmarinken i Fort Wayne där jag spelade. Så jag är inte helt ovan med det, men däremot är sättet man spelar på lite annorlunda.

På vilket sätt skiljer sig spelet mellan ECHL och Hockeyallsvenskan?
– Jag tycker att hockey är ett snabbare spel här. Ingen dumpar egentligen pucken, man tar sig in i zonen med kontroll. Spelarna här försöker dra upp farten när man har pucken, medan spelarna i USA låter anfallen utveckla sig mer. Där tar man sig innanför blå och stannar upp mer, här försöker man ta sig runt på utsidan samtidigt som två killar störtar på mål, så små skillnader egentligen.

Det har funnits flera fall när spelare har kommit hit från Nordamerika och inte hållit samma fysiska nivå som sina lagkamrater. Känner du att du ligger efter resten av laget rent fysiskt?
– Nej, nej, vi gjorde alla tester i början av sommaren och jag spenderade två månader hemma med att träna hårt. Dessutom har vi haft sju veckors träningsläger, så det är ganska svårt att inte vara i form efter att ha tränat på is två gånger om dagen plus ett fyspass. Jag känner mig i bra form på det sättet.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

HYLLAR LEKSANDSFANSEN

Trots att inledningen på säsongen varken blivit vad han själv, laget eller fansen önskat tycker Mike Embach att upplevelsen har varit bra så här långt. En extra hyllning skickar han till Leksandsfansen, som inte liknar någonting han har sett i USA.
– Det har varit häftigt. Leksand är ju en liten stad såklart, men följet och fansen överallt vi åker är helt otroligt faktiskt. Att se att oavsett var vi åker, över hela landet egentligen, så har vi fans på plats. Det är riktigt coolt. Vi har fått åka till några rätt häftiga platser också, som Strömstad på försäsongen och förra veckan fick jag besöka Köpenhamn en dag när vi var i Malmö. Så jag har fått göra en del häftiga grejer, och Sverige har varit roligt så här långt.

Hyllningen till fansen kommer fastän han senast spelade för Fort Wayne Komets i ECHL. Komets är en av ligans mest anrika klubbar, och ligger år efter år med i den absoluta toppen av publikligan. Det är alltså inte utan att Embach känner sig lite extra hemma i Leksand.
– Jag skulle faktiskt kalla dem för Nordamerikas Leksand. De har funnits i mer än 70 år, och bortsett från original six-lagen och Hershey i AHL är de Nordamerikas äldsta lag. Så de har också många och hängivna fans, så det är faktiskt lite som här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL