Andreas Hjelm.
Nyheter

Melins ledarskap har gett Hjelm nytändning: ”Han har huvudet på skaft”

ANNONS

Efter en fjolårssäsong där Andreas Hjelm hade svårt att hitta flytet har han nu fått en nytändning i AIK. Under Roger Melins ledning har den 27-årige backen hittat flytet igen.
– Jag hade hört mycket gott om Roger och allt stämmer på pricken, säger AIK-backen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mycket talade för att den spelskicklige backen från Ekerö, Andreas Hjelm, skulle etablera sig i SHL då han skrev på för Luleå efter tre säsonger i Norge och två med Södertälje i Hockeyallsvenskan. Första säsongen hos norrbottningarna blev också framgångsrik, men förra säsongen blev inte vad han hade tänkt sig. Utlånad från Luleå till Södertälje där han i sin tur fick vara med om att ta ner klassiska SSK till Division 1.

Nu har Andreas Hjelm återvänt till AIK. Han spelade i klubben som pojklagsspelare fram till och med säsongen 2003/04, då han lämnade för SSK. Men när hockeysverige.se träffar honom efter att AIK krossat Leksand på Hovet med 7-3 vet inte Hjelm om man direkt kan säga att han återvänt hem.
– Jag har ett förflutet från AIK som pojkspelare, men det var väldigt länge sedan. Om man kan säga att jag har kommit hem vet jag inte, men det är klart att jag har lite anknytning till klubben vilket känns bra. Dessutom kände jag några i laget här sedan tidigare.

Andreas Hjelm är alltså från Ekerö utanför Stockholm, men valde som 16-åring att lämna AIK för att flytta till Södertälje för att spela hockey.
– Det var på grund av hockeygymnasiet. Jag spelade hela juniortiden i Södertälje och gick samtidigt i skolan där. Efter det hade jag turen att få komma över till norska ligan. Det var ett ganska stort glapp att gå upp från J20 till A-laget i SSK.
– Nu fick jag en mellanhamn där så jag kunde växa på mig lite, få mer självförtroende och så vidare. Det var bra att ha med sig då jag kom tillbaka till SSK och Hockeyallsvenskan.

Förra säsongen blev splittrad för den 27-åriga backen. Den inleddes med spel i Luleå innan han i januari lånades ut till Hockeyallsvenska jumbolaget Södertälje.
– Säsongen var, precis som du säger, splittrad. Jag tycker att jag i ett antal matcher med Luleå spelmässigt gjorde det bra. Jag fick en lite annorlunda roll där uppe andra säsongen. Bland annat spelade jag mycket mer boxplay än vad jag gjorde första säsongen, men desto mindre powerplay.

HAR FÅTT EN NYTÄNDNING UNDER MELINS LEDNING

– Sedan hamnade jag i en situation där jag ställdes utanför laget. Då vart det ganska naturligt att jag ville bli utlånad. Södertälje behövde hjälp, men det var inte så mycket hjälp jag kom med, tyvärr, säger Hjelm med ett uppgivet skratt.

Bad du själv om att få lämna Luleå?
– Det var båda sidorna som tyckte så. Vi hade en liten dialog. Jag ville inte bli utlånad till vilket lag som helst, utan jag ville hamna i ett lag som kändes rätt. Många av Luleåspelarna blev utlånade till Asplöven, men det blir lite svårt när man är familjefarsa som jag är. På så vis kändes SSK rätt direkt.

Varför blev det som det blev i kvalet för SSK?
– Vad ska man säga… Det var 22, 23, 24 människor i gruppen som hade ett extremt skärrat självförtroende. Det kändes som att det var onda cirklar rakt igenom. Ni vet alla dom här klyschorna som man kan bygga på hur länge som helst.

Hur mådde det Södertälje du kom till?
– Jag var väldigt förvånad när jag kom dit eftersom det var extremt bra stämning. Alla hade ett leende på läpparna när dom kom till jobbet, vilket jag inte hade tänkt mig när jag kom dit.
– Ska jag vara ärlig så kanske det var lite för bra stämning med tanke på hur vi spelade, men vi jobbade hårt fast fick inte till det. Allt gick åt skogen kan man väl säga.

Roger Melin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Andreas Hjelm tycks nu ha hittat rätt i AIK och många talar om att det blivit som en nystart för honom att komma under Roger Melins ledning, något som Hjelm själv håller med om.
– Ja, så känner jag absolut. Jag kommer utifrån och har inte varit med i klubben innan, men det känns verkligen som en nystart för mig med. Just det här med ny tränare, nya spelare och så vidare.
– Det känns som spelarna som lirade i AIK förra säsongen är jäkligt revanschsugna med tanke på att dom också var med i kvalet nedåt. Alla nya som kommer in vill verkligen visa upp sig och prestera. Vi har ett riktigt bra go i laget och många som accepterar sina roller. Det är ändå då som man vinner matcher i slutändan.

Hur viktigt var Roger Melins ledarskap när du skrev på för AIK?
– Det var faktiskt ganska viktigt. Jag hade hört mycket gott om honom. Jag har en kompis som spelade i Linköping förra säsongen. Han berättade många bra saker om Roger. På så vis var det väldigt tryggt för mig att veta att jag skulle komma till en ledning som var rutinerad och hade huvudet på skaft.

Stämde det din kompis sa om Roger?
– Ja, absolut. På pricken, avslutar Andreas Hjelm med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL