Johan Sundström.
SHL

Sundström har växt med friare tyglar: ”Var frustrerande i Nordamerika”

ANNONS

I Nordamerika blev han placerad i ett defensivt fack, utan möjlighet att spela ut hela sitt register. Väl hemma igen har Johan Sundström växt med friare tyglar och varit en högst bidragande faktor i Frölundas urstarka säsongsinledning.
– Här har jag fått möjlighet att bevisa att jag kan bidra offensivt också, säger hemvändaren till hockeysverige.se.

Frölunda har inlett årets SHL-säsong strålande och är ännu obesegrade efter sex spelade omgångar. Under gårdagen bjöd man på stor show i Scandinavium när guldfavoriten Skellefteå utklassades med 6-2. En av alla som visat framfötterna under den starka säsongsinledningen är hemvändaren Johan Sundström, som är nöjd med det laget presterat.
– Vi har inlett fantastiskt. Att alla gör det hårda jobbet och har en grym fysisk status som gjort att vi hela tiden orkar pressa motståndarna och få till långa byten, säger 23-åringen till hockeysverige.se.
– Vi har fyra starka kedjor som går hela tiden och alla är med och producerar. Vi har gjort otroligt mycket mål hittills och just att alla är med och bidrar gör att vi blir svåra att slå.

Senast Sundström spelade i Frölunda var säsongen 2011-2012 och spelet som göteborgarna bjuder på nu är något helt annat än hur det var då.
– Det är skilda världar. Då hade vi ”Kenta” Johansson som körde sitt race och nu har vi Roger som kör sitt. Nu har man kommit tvåa två år i rad och dessutom gått till semifinal två gånger, vilket måste betyda att man gör något rätt.
– Det är framförallt stor skillnad på press-spelet och att vi kör med full fart hela tiden. Allt är mer tävlingsinriktat och det märks både på träningar och i gymmet också.

Sundström själv har fått förtroendet i en kedja med de offensiva trollgubbarna Andreas Johnson och Spencer Abbott. Föga förvånande är det också en omgivning som han trivs utomordentligt med.
– Det är två fantastiska spelare. Spencer har verkligen hittat rätt med klubba och handskar och verkar trivas väldigt bra här. Han är en stark lagspelare och vi kombinerar alla tre väldigt bra ihop.
– Min roll är väl att spela tufft, göra ett hårt defensivt jobb och jobba fram puckar till de andra två.

”I NORDAMERIKA GÖR MAN DET MAN BLIR TILLSAGD”

Foto: Bildbyrån

23-åringen ser det som en befrielse att komma hem och få chansen i en offensiv kedja, efter att han under sina tre år i Nordamerika varit placerad i ett defensivt fack.
– I Nordamerika blir man satt i ett led och förväntas göra det man blir tillsagd. Där var det att jag skulle spela defensivt, döda mycket utvisningar och förväntades bli bäst på det. Det är liksom bara att acceptera och man får inte visa sig mentalt svag, där man inte accepterar sin roll.
– Roger ser mig som en annan typ och tycker att jag passar i en offensiv kedja. ”Ante” och Spencer har båda satt några fina kassar hittills och det är kul att vara hemma och få spela med dem.

Har det varit frustrerande att inte få visa fullt ut vad du går för under åren i AHL?
– Självklart är det frustrerande när du blir tillsagd att detta är du och det här förväntas du göra och så känner du själv att du har mer att ge. Jag kände att jag kunde prestera mer än vad jag fick möjlighet att bevisa.
– Därför känns det fantastiskt att jag nu fått en så bra start här hemma och detta är något att bygga vidare på framöver.

Vad känner du då att du utvecklat under åren därborta?
– Först och främst att man hela tiden ska driva på mål. Man behöver inte vara två mot en eller två mot noll för att driva på kassen, utan det handlar hela tiden om att du måste slå din kille.
– Sedan har jag blivit starkare i närkampsspelet, tuffare framför kassen och vant mig vid ett fulare spel.
– Min skridskoåkning har jag väl också hela tiden underhållit, men nu när jag kommit tillbaka på stor is känner jag att det gett mycket då jag har mer tid på mig och kan göra mer med pucken.

Sundström har helt enkelt hittat tillbaka till glädjen och det märks både på och utanför isen. En som varit starkt bidragande till det är Roger Rönnberg, som 23-åringen spelat för i juniorlandslaget sedan tidigare.
– Roger är framförallt en otrolig vinnarskalle. Han brinner för hockey och för Frölunda.
– Det är klart att det är skillnad mot när man hade honom i landslaget, då man träffade honom intensivt under tio-tolv dagar. Nu möts man av det där gryniga Norrlandsansiktet varje dag och han är otroligt duktig på att få alla att jobba mot samma mål. Det spelar ingen roll om det är Joel eller om det är Jacob Larsson, alla drar åt samma riktning.

Det är en riktning som tagit Frölunda till toppen och fått den ödmjuke Johan Sundström att visa upp sig från sin bästa sida.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL