Christian Folin.
Nyheter

Svenske doldisen inleder säsongen i Minnesota: ”Blivit bättre och bättre”

ANNONS

Christian Folin visade att han höll på NHL-nivå den gångna säsongen. Men trots det blev han under säsongen skickad mellan NHL och AHL. Nu talar allt för att han är med i truppen när Minnesota Wild inleder säsongen. 

Förra säsongen var den första då svenske backen Christian Folin fick känna på NHL-spel med Minnesota Wild på riktigt. Men rookiesäsongen blev både upp och ner, då Folin skickades mellan Minnesota och klubbens AHL-lag Iowa Wild flera gånger under säsongen. Totalt blev det 40 matcher i NHL förra året – men nu ser han ut att få inleda säsongen i Minnesota om inget oförutsett inträffar.
– Jag tycker att jag har haft ett stabilt träningsläger, säger Folin till twincities.com.

Folin är ett relativt okänt namn för många här hemma. Han spelade juniorhockey i Frölunda innan han som 19-åring stack över till Nordamerika. Där blev det spel i ligor som USHL och NAHL innan han spelade två år på college. Nu försöker 24-åringen att bli bofast i NHL på riktigt, och coacherna gillar vad de ser.
– Han fullföljer tacklingar när han kan, och han försöker använda sin storlek och sin vikt, vilket är något vi uppmanar honom att göra och något vi behöver. Men han har också en rätt bra förstapassning, och han har ett bra skott, säger Minnesotas assisterande coach Rick Wilson.

Folin skrev på ett nytt tvåårskontrakt med en lönetaksträff på 725 000 dollar i somras, och fick dessutom ett envägskontrakt trots att han hade det något svårt att slå sig in i laguppställningen under slutet av säsongen. Inledningen på årets träningsläger var dessutom tuff för svensken, men han har arbetat sig upp så pass att coacherna har förtroende för honom när säsongen börjar. Han bidrar med en fysisk nivå som Minnesotas försvarsuppsättning annars kanske saknar lite.
– I början tyckte jag att han började lite dåligt, men vad jag gillar är att han har blivit bättre och bättre allt eftersom. För honom är vad vi är ute efter lite annorlunda. Han ska inte försöka spela som Mike Reilly, eller någon annan av våra killar för den delen. Han är en tung spelare och en kille som vi tror har förmågan att vara en riktigt stark back och en fysisk närvaro, säger lagets coach Mike Yeo.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM