Mats Sundin.
World Cup 2016

Mats Sundin taggad inför World Cup-uppdraget: ”En unik möjlighet”

ANNONS

Tillsammans med Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson bildar han en trojka som har över 4 000 NHL-matchers erfarenhet. Nu ska Mats Sundin och hans legendariska kollegor hjälpa Tre Kronor att nå framgångar i nästa års World Cup.
– Det här är en unik möjlighet, säger rådgivare Sundin till hockeysverige.se.

I september 2016 är det dags igen, då dammas World Cup av igen efter tolv år i träda. Turneringen kommer att spelas i Toronto och deltagande lag är förutom Tre Kronor, Finland, Ryssland, Kanada, USA, Tjeckien, övriga Europa och Nordamerikas unga stjärnor. Coach för det svenska laget blir blivande förbundskaptenen Rikard Grönborg som har ett gediget kunnande om den amerikanska hockeyn efter att ha bott i USA och levt med hockeyn där. Till sin hjälp får Grönborg utöver sina assisterande tränare Peter Popovic och Johan Garpenlöv tre av svensk hockeys största spelare genom alla tider som sina rådgivare – Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson.

Sundin var liksom Lidström ambassadör för hockey-VM i Sverige 2013. Efter det har det varit tyst kring hockeyikonen som tillbringade åren mellan 1994 och 2008 som spelare och även under många år lagkapten i Toronto medan Lidström tagit plats i Västerås hockeystyrelse.
– Det var Tommy Boustedt från hockeyförbundet som diskuterade det här med mig och sa att det var aktuellt inför World Cup. Det var då jag fick förfrågan och även, tror jag, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson om man fick använda oss som rådgivare under turneringen, säger Mats Sundin till hockeysverige.se.

Vad fick dig att tacka ja till det här jobbet?
– World Cup är en fantastisk turnering där alla dom bästa spelarna samlas. Det är den enda gången i ishockeyn som man får chans till det förutom vid OS. På så vis är det här en unik möjlighet.
– Sedan är det också unikt och kul att den går i Nordamerika och den enda turneringen man spelar på en mindre rink. Det blir en lite annan typ av ishockey vilket också blir spännande.
– Min hemstad är, lite inom parantes, Toronto. Just Toronto tillsammans med Montreal är hockeyhuvudstäderna i världen. World Cup tror jag blir otroligt bra PR för sporten ishockey på alla sätt. Det var med andra ord många faktorer som gjorde att jag tyckte det var spännande att vara med.

Mats Sundin har själv spelat både Canada Cup och World Cup. Han vet också hur stor turneringen är och vilken betydelse den har för spelarna i NHL.
– Det är en av få turneringar tillsammans med OS och tidigare Canada Cup vi har inom ishockeyn där alla dom bästa samlas. Klart att det blir en viktig turnering för både spelare och dom olika nationerna att mäta sig mot dom absolut bästa. Det är en jättekul och prestigefylld turnering för spelarna.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TROR STENHÅRT PÅ RIKARD GRÖNBORG: ”EN JÄTTEBRA KILLE”

Rikard Grönborg är utsedd som coach för Tre Kronor i World Cup och Mats Sundins intryck av honom så här långt är enbart positiva.
– Jag har haft turen att träffa Rikard några gånger och det har känts väldigt bra måste jag säga. Han har en gedigen bakgrund både från ishockeyn i Nordamerika och i Sverige.
– Jag tror att han är en jättebra kille för att bli förbundskapten och ta huvudansvaret för Tre Kronor framöver.

Vad hoppas du kunna tillföra som rådgivare?
– Vi får väl se. Jag har sagt att som rådgivare är det precis det man ska vara. Vi ska vara någon form av bollplank för Rikard, hans assisterande coacher och den ”staffen” han har.
– Det är en passande roll och något som passar mig väldigt bra. Det blir på rätt nivå så att säga. Dom har huvudansvaret och sedan får man använda oss när man känner att man vill det.

Rådgivare, pratar vi även laguttagning då?
– Jag vet inte ännu var det kommer att handla om. Jag tror att det blir lite allt möjligt. Vi har inte gått in på det så mycket i detalj ännu. Det får framtiden utvisa lite grann. Rikard och hans killar får väl se framöver hur dom vill använda oss.

Hur mycket kontakt hade du med Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson innan du tackade ja till rådgivarjobbet?

– Jag har inte haft så mycket kontakt om just det här. Nicklas träffar jag då och då eftersom han är bosatt här i Sverige och Västerås. Daniel har jag inte haft så mycket kontakt med i och med att han inte finns så mycket i Sverige utan är kvar i Kanada. Självklart känner jag båda väldigt väl och båda två är jättebra killar.

Allt talar också för att Mats Sundin kommer att åka med Tre Kronor över till Toronto och World Cup.
– Ja, blir det så här som vi ska jobba så tror jag säkert att vi kommer att vara på plats också. Absolut, det hoppas jag.

Kan du se dig själv i framtiden kliva på ett tränar- eller managerjobb i någon klubb eller organisation?
– Det är en bra fråga. Jag tror inte det som det ser ut idag. Vi får se vad framtiden har att visa. Tränare tror jag definitivt inte.
– Man inser när man slutar spela att vara spelare är det som tar minst tid. Att vara tränare på elitnivå och även management är verkligen ett krävande jobb. Det kräver 110 procent av den som ska ta ett sådant ansvar. Jag är inte där idag där jag känner att det finns en sådan tid att lägga på det, men jag antar att man aldrig ska säga aldrig då man pratar om framtiden.

Hur långt kan Tre Kronor räcka i World Cup?
– Vad jag kan se så måste jag säga att Sverige har en bra chans att vinna turneringen. Jag tror att Sverige tillsammans med USA, Kanada och dom här vanliga länderna, där vi får räkna i Ryssland, absolut har chansen att vinna.
– Sverige har en liten generationsväxling, men det ser jättebra ut. Backar och målvakt har vi i yppersta världsklass. Det kommer även forwards som är väldigt duktiga. Jag tycker Sverige faktiskt har en bra chans att vara med och slåss om segern, avslutar Mats Sundin.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga