Oliver Ekman Larsson …
World Cup 2016

Hemma hos Ekman Larsson i Arizona: ”Det är ett mål jag har, att vinna Norris”

ANNONS

Hockeysverige.se åkte till Scottsdale i Arizona för att möta NHL:s målfarligaste back förra säsongen. I ett långt samtal om bland annat World Cup, sambon Mikkel Bödker och Norris Trophy framkom bland annat att den där Norris är något han strävar efter att vinna som en del i sin utveckling.
– Det kan man väl inte sticka under stolen med att jag gärna skulle göra det, säger Oliver Ekman Larsson..

SCOTTSDALE, ARIZONA (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Jag är tillbaka hemma nu”. Så löd orden när mitt möte med Oliver Ekman Larsson gick in i den där fasen där man ska ta sig från punkt A till punkt B och påbörja ett intervjumöte.
Vi hade fått skjuta upp det planerade mötet ett dygn. Vi skulle egentligen ha setts på söndagen, men vädret ställde till det när Arizona Coyotes skulle hålla sin teambuilding inför säsongsstarten.
Men eftersom jag var kvar på måndagen också spelade det ingen större roll.

”Kan du komma hem till mig, för jag är helt slut och orkar inte ta mig någonstans”, meddelade han vidare.
Så jag satte mig i bilen och körde dit. 35 minuter efter att jag anlänt till huset lyckades jag ta mig in. Då hade jag knallat upp och ner i trapporna till kåken fem gånger och bankat på fönster utan att något hänt. Dessvärre hade jag inte heller någon täckning på mobilen, så det var inte var inte aktuellt att kunna göra sig hörd på något annat sätt under den här tiden.

Men sen dök det upp en gosse och öppnade en dörr till slut. Någon som inte hade en susning om att jag skulle komma och troligen trodde att jag var någon förvirrad försäljare av något slag. Själv fattade jag inte vem han var heller, så det jämnade väl ut sig men senare visade det sig att det var Mads Bödkers lillebror och då kände jag mig förmodligen mer dum än vad han gjorde.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Han visade mig ner för trappan där han satt och kollade på Monday Night Football i soffan på nedervåningen. Seattle mot Detroit.
I soffan låg Oliver Ekman Larsson och sov som en stock och vaknade upp så där skönt som man gör ibland när man sover när man inte ska sova. Kraftigt sömndrucken, vet inte riktigt var man är, drar näven över mungipan.

Sen så är vi igång. Jag är nyfiken på faktumet att det fanns en golfgreen precis utanför huset och undrade om det bara var ett hål eller en hel bana på området.
– Det är 36 hål, faktiskt. 18 på ena sidan och 18 på andra.

Spelar du mycket?
– Nä, det blir ju inte det. Man har inte så mycket tid för annat, faktiskt.
– Många som inte varit med vet väl inte riktigt hur mycket tid man lägger ner. Folk tycker väl att fan vilket glassigt liv ni har och jo, visst är det ett glassigt liv men det är ju mycket man gett upp på vägen med. Samtidigt som varje gång vi reser så är det ju för att vi ska spela och sen direkt efter matchen så iväg till nästa. Så man hinner ju inte se så mycket.

”ÄR SOM ETT GIFT PAR”

Sedan kommer vi in på det där med killen som öppnade dörren. Mads Bödkers brorsa, eller kanske mer känd som Mikkel Bödker. Lagkamrat med OEL i Arizona sedan OEL kom dit när det begav sig 2010.
De har bott i huset tillsammans i två år.
– Vi umgås ju jätte, jättemycket. Hela tiden. Efter träningar, innan träningar och sånt. Så det blir en hel del.
– Det är ju många sköna killar i laget, men det är ju lite annorlunda. Vissa har ju familjer och barn och jag är här liksom själv så det blir lite annorlunda. De åker hem till sina familjer och jag åker hem hit. Men vi brukar skoja om det, att vi är som ett gift par. Jag och Bödker lagar mat, diskar, städar och tvättar tillsammans. Det är ganska komiskt.

Ni äter såpass mycket hemma alltså?
– Det har blivit så. När vi bodde på det andra stället och hade lägenhet blev det väl att vi käkade ute, men nu är det väl roligt att köpa med sig lite grejer hem och laga till det. Sen är det väl inte alltid att man orkar det.

Är du bra på att laga mat?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag är ingen höjdare. Men Bödker är ganska duktig, han har lite skill i köket.

Apropå skills i köket, så råkar det strax utanför köket i den väldigt öppna planlösningen på övervåningen stå ett pingisbord, vilket förstås föranleder den självklara frågan om vem av de två som är bäst på pingis.
– Vi är ganska jämna i det mesta fakiskt. Golf, tennis och pingis. Det är bra att ha såna… såna där man kan få tillbaka bollen lite ibland med.

”KLART ATT DET ÄR KUL ATT HA LITE SVENSKAR HÄR”

Mikkel Bödker.

Att och Bödker hängt ihop genom åren är ingen jätteskräll, direkt. Det har inte funnits så speciellt många svenska spelare i omlopp i klubben under den svenske backstjärnans inledande år i klubben. Däremot har den där dansken funnits där hela tiden. Det är bara David Rundblad som fram till i februari i fjol egentligen har varit där medan Ekman Larsson varit där. Även om det hade mer tid ihop i AHL i Portland under lockouten än de hade ihop i Arizona.
Men det där har ändrats nu. I slutet av förra säsongen kom Klas Dahlbeck till klubben och i sommar har både Nicklas Grossmann och Anders Lindbäck anslutit. Dessutom finns bröderna Henrik och Philip Samuelsson i organisationen, men skickades nyligen till AHL.
– Det klart att det är kul att ha lite svenskar här. Särskilt Dahlbeck… han och jag spelade ju i TV-Puckslaget i Småland tillsammans så det är ganska roligt hur vägarna knutits samman igen.

Ekman Larsson fick sitt stora genombrott offensivt förra säsongen. Han sköt 23 mål, bäst av alla backar i hela NHL och hade den fjärde högsta målnoteringen en back haft i ligan sedan 1995 och det bästa en svensk back någonsin gjort.
– Det klart att det inte var något jag hade räknat med inför säsongen. Sen visste jag faktiskt inte när jag gjorde det 20:e målet så hade jag ingen aning om att det var rekordet.
– Det är inte lätt att göra mål i den här liten. Den där 20-målsgränsen är svår att spräcka som back och med tanke på vilken säsong vi hade så var det väl rätt bra att slå det där rekordet. Sen är det väl inte så att jag har jättekoll på all sån där stats. Det räcker med den stats man får nere på hallen.

Vilken typ av stats är det?
– Det är väl lite om var man tappar pucken, var man ska skjuta ifrån för att ha störst chans att göra mål och så där. Det är kul att se att sådan där statistik ändå funkar. Att om jag skjuter sex bra skott på mål på en match, så har jag rätt bra chans att göra mål. Nu säger jag inte att det är just sex skott, utan det var mer ett exempel. Men mer den sortens stats.


Foto: All Over Press

FICK EN STÖRRE ROLL I LAGET: ”VÄXER MAN JU AV”

Han fick en större roll i laget under förra säsongen, en roll som blev ännu större i slutet när stjärnbacken Keith Yandle trejdades till New York Rangers.
– Framförallt fick jag spela två minuter i varje powerplay och det klart, det växer man ju också av.
– Klart det var lite skillnad eftersom han hade en väldigt stor offensiv roll och då kanske jag blev lite tillbakadragen och inte fick spela de där tunga minuterna offensivt. När han lämnade blev det lite mer ansvar på mig och jag fick spela en lite annan roll. Sen var det självklart tråkigt att han lämnade, för han är ju en bra spelare och en kanonkille i laget.

Men meningen nu är att du ska ha den rollen du avslutade fjolårets säsong med?
– Ja, det tror jag väl. Det är så det är sagt, sen är det ju upp till mig själv också. Spelar jag inte tillräckligt bra så får jag ju inte spela så mycket.

Med Erik Karlsson som dubbel Norris-vinnare redan och Victor Hedman mer eller mindre bara en finalseger från att vinna Conn Smythe Trophy i slutspelet i somras så finns det en de rejäla svenska backar att ta av i ligan numera.
Oliver Ekman Larsson nämns redan som en outsider till att vinna priset den här säsongen.
– Det kan man väl inte sticka under stolen med att jag gärna skulle göra det. Man vill hela tiden ha nya steg i karriären. Så det är väl ett av mina mål, att vinna Norris. Sen om det blir om ett år eller tre år, det ja… det är i alla fall ett mål som jag har. Samtidigt så vet jag att det är hård konkurrens där också. Sen måste laget spela bra och ha en bra säsong för att kunna vinna det där.

Tror du att faktumet att du spelar på en mindre marknad påverkar dina chanser negativt?
– Det är väl klart att jag syns kanske inte lika mycket som om jag vairit i Montréal eller Toronto, det tror jag nog alla som är lite insatta i hockeyn tycker. Samtdigt så är det ju så att är jag tillräckligt bra så kommer jag vinna det där ändå.

Ni är ju ganska unga alla tre, du, Erik Karlsson och Victor Hedman. Tror du att det finns en chans att det blir tre svenska backar nominerade till Norris vad det lider?
– Kollar du på vilka backar som är över nu och vilka som kommer vara i ligan om några år så finns det en bra chans att det står tre svenskar där.
– Samtidigt får man ju inte glömma att det finns andra spelare än svenskar som har bra chans att vinna. Men det är ju det som är så fruktansvärt kul. Därför det är så kul att spela i den här ligan. Man möter hela tiden de bästa spelarna på alla positioner hela tiden.

SVENSKA BACKBOOMEN: ”KLART ATT DET ÄR HÅRD KONKURRENS”

När vi ändå är inne på det här med svenska klassbackar som finns i ligan, så är det fullt rimligt att ta sig an ämnet World Cup, även om det är ett år bort så ska det tas ut en stor del av truppen redan i februari.

Har du funderat något på World Cup ännu?
– Nej, faktiskt inte.. Det klart att man vet att det kommer upp här nästa höst och så där.

Men det ska tas ut spelare om bara runt fyra månader…
– Ja, det blir intressant. Samtidigt har man ju en hel säsong att fokusera på, men det blir väl en bra morot att sträva efter att vara bra nog att ta plats. Men det finns ju många bra spelare som har chansen att ta plats i det där laget om du ser vilka spelare som finns att tillgå, så det är väl ett rätt bra problem att ha som förbundskapten.
– Det är väl bara att se på OS för två år sedan när Hedman blev lämnad åt sidan och inte kom med på det laget. En av världens bästa backar, så det klart att det är hård konkurrens. Jag är glad för egen del att jag fick chansen att vara med.. Det var en rolig upplevelse.

Hur ser du på det här med mixade lag i World Cup?
– Jag tror att det är kanon att ha det. Det där under-23-laget komma ha fruktansvärt bra spelare, även det där europalaget. Jag tycker att det är en cool tanke och att det kommer höja turneringen.

Många i Sverige tycks se det som negativt och att landslagshockey ska vara landslagshockey.
– Jo, det kan man väl tycka. Men när det väl drar igång och du har alla de här namnen. Om du tar en spelare som Kopitar som kan spela i Europalaget och publiken får chansen att se honom spela matcher. Det måste ju vara bättre än att han inte kan vara med och spela alls. Nu får ju alla spelare en chans att vara med och ta en plats.
– Jag tror att det laget kommer bli väldigt intressant. De kommer bli farliga.


Foto: All Over Press

SKAFFADE TATUERING EFTER MÅNGA ÅRS VÄNTAN

Ni som följt Oliver Ekman Larsson på sociala medier under åren har kanske noterat att han lagt till sig med en tatuering på sin vänstra överarm. En skapelse som går runt hela överarmen och som bland annat innehåller ett kors.

Betyder tatueringen något speciellt för dig?
– Den betyder inte så mycket mycket, faktiskt. Tyckte väl mer att jag har ändå velat göra en tatuering i fem-sex år och man vill ju ha något som ingen annan har och… ja, det klart man är lite troende, men det var väl inte därför man gjorde den.
– Jag gjorde den i somras, så det var fullt upp i somras ett tag. Det tog en jäkla tid. Tanken var att göra hela armen, men det blev inte så. Det blev halva. Planen har varit klar ganska länge, men det var bättre att ta resten nästa sommar istället för att stressa ut det.

Inför säsongen som stundar hoppas Ekman Larsson, så klart, att få en för laget bättre säsong än man fick ifjol. Trots att förhandstipsen definitivt inte pekar åt det hållet.
Och den här säsongen blir dessutom extra speciell i det avseendet eftersom Auston Matthews, född och uppvuxen i Scottsdale och med det som då hette Phoneix Coyotes.
En taskig tabellposition halvvägs in på säsongen och snacket om det kommer prägla det mesta av snacket runt klubben.
– Vi får försöka undvika att förlora våra matcher så att vi slipper besvara de frågorna. Vi spelar ju för att vinna alla matcher. Det var ju lite samma förra säsongen och det klart att det blir ju inte kul med det där snacket och det är inget jag vill vara med om igen.
– Det klart att media brukar vara ganska bra på att skriva upp det är.Men jag har aldrig varit med om att spela en match för att förlora. Jag skulle nog inte kunna göra det heller. Då känns det som att man tappar lite av respekten för idrotten, det spelar ingen roll vilken idrott det är.

Arizona har de senaste åren varit ett defensivt lag, så defensivt att det i flera säsonger i följd varit backar som vunnit lagets interna poängliga.
Ekman Larsson ler lite åt det hela.
– Vi gör väl inte många poäng överhuvutaget egentligen. Nu gjorde vi bara fyra mål på försäsongen och det är väl inte speciellt bra. Men vi har en del spännande killar nu som kommer. Max Domi och Anthony Duclair som kommer och har lite skills, så vi får vi hoppas att de kan komma in och göra lite poäng.

Kan du peka på vad det är som gick snett förra säsongen?
– Sen jag kom över har vi väl haft en idé om att spela väldigt defensivt. Sen de senaste två säsongerna så har vi väl gått ifrån det där lite och gått upp lite för många chanser och inte spela den där tajta försvarshockeyn riktigt, som var vårt starka koncept när vi gick långt i slutspelet. Så det är väl det vi ska försöka ha fokus på den här säsongen. Spela tajt och bra försvarsspel och förhoppningsvis sätta dit chanserna framåt.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

HADE SVÅRT ATT HANTERA VIKTÖKNINGEN FÖRRA ÅRET

Eftersom det alltid är intressant att veta lite mer om hur spelare förbereder sig för säsongerna, hur deras sommarträningar varit för att veta hur olika spelare lägger upp sina träningar så kände jag mig nyfiken nog att fråga hur just OEL jobbar.
– Jag har väl kört ungefär samma som de flesta åren, med snabbhet, styrka och explosivitet. Jag tycker att det funkat bra för mig, så det känns inte som någon mening med att bryta upp totalt. Jag trivs bra med mitt träningsschema.

Klubben är inte på dig och förklarar för dig vad de tycker att du ska lägga fokus på?
– Det var väl lite så i början, men samtidigt vill de att man ska komma i den bästa formen som möjligt så det blir ju väldigt mycket under eget ansvar. Men jag har alltid haft en bra balans på det

Jag antar att det de senaste åren handlat en hel del om att bygga muskler för din del?
– Det har väl nästan blivit lite väl mycket. Förra året gick jag väl upp… vad vägde jag? 86 kilo när jag åkte hem och kom tillbaka och vägde 96. Så tio kilo där och det var lite väl mycket och sen var kroppen inte van vid att lägga på den muskelmassan, så det tog lite tid att vänja sig. Men nu är det ungefär samma fas som det var då och nu känns det bättre på isen. Som att man vant sig vid tyngde och hur man ska flytta de där extrakilona på isen. Sen är det bra att ha lite extra vikt för man matchas ju ganska hårt under säsongen, så det är bra att ha lite att ta av.

Var ligger du i vikt när en säsong är slut?
– Jag ligger väl på kanske 87, 86 kilo. Man tränar ju inte samma mängd styrka under säsongen. Man försöker underhålla det så gott det går, men samtidigt är det omöjligt med tanke på hur tätt vi spelar matcher.

Därefter avhandlar vi en diskussion om vägvalen han gjort i karriären. Varför han valt som han gjort vid de skeden han valt.
Men mer om det kommer i ett senare skede.

Sedan avslutades det hela med ett försök att ta lite bilder. Det slutade som ni ser högst upp. Med en inte speciellt bra bild. Att fota inomhus var svårare än jag hade trott.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL