Jonna Kågström – målvakt i Sundsvall.
SDHL 1

Debuterade i Riksserien som utespelare – nu är hon en av landets största målvaktsstalanger

ANNONS

Hon inledde karriären i Riksserien som utespelare. Nu räknas Sundsvalls Jonna Kågström som en av svensk damhockeys största målvaktstalanger. 
– Det var kanske inte det bästa jag har gjort utan det var ganska svårt faktiskt, säger 16-åringen till hockeysverige.se om det oväntade inhoppet som utespelare.

ENEBYBERG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jonna Kågström, 16, ses som en av den nya generation målvakter på tjejsidan i Sverige. Kågström är i dag en av två målvakter i bottenlaget Sundsvall, Anna Engström är den andra. Målvaktsduon har också fått sämsta tänkbara inledning med 40 insläppta mål på åtta matcher. Näst mest mål har HV71 med Sabina Eriksson kassen, släppt. Det är 21 mål.

Lars Johansson.

Trots det ser inte Sundsvalls tränare, Lars Johansson, några större problem på målvaktssidan i Sundsvall. För hockeysverige.se berättar han att målvakssituationen i Sundsvall ändå är ganska bra.
– Vi har Anna som varit med ett tag. Okej, hon är bara 20 år gammal men har gjort tre säsonger i Riksserien. Sedan har vi fått in Jonna, en 99:a som kommer från grabbverksamheten i Sundsvall. Det var ett oskrivet kort vad det gällde hur det skulle vara för henne att spela damhockey, men hon har redan fått dubbla en helg och gjort det riktigt bra. Det känns toppen på målvaktssidan.

När hockeysverige.se träffar Kågström själv berättar hon lite om bakgrunden som gjorde henne till målvakt, men framför allt bjuder hon också på en oväntad överraskning om sin debut i Riksserien.
– Jag började på Sundsvalls skridskoskola när jag var fem år. Sedan fick man skriva upp sig på en lista innan en träning, vilka ville stå i mål och så vidare. Jag testade det, tyckte att det var kul och efter det fortsatte jag bara.
– Efter två år som målvakt blev jag inlånad här i Sundsvall i Riksserien som utespelare. Det var senaste gången jag spelade ute, men innan jag började stå i mål var jag utespelare.

Du spelade alltså i Riksserien som utespelare?
– Ja, jag spelade i Riksserien som utespelare innan jag stod i mål, skrattar Jonna Kågström och fortsätter:
– Nu var det kanske inte bästa jag har gjort utan det var ganska svårt faktiskt.

KOMMER FRÅN EN RIKTIG HOCKEYFAMILJ

Jonna Kågström kommer från en hockeyfamilj där även lillebror finns i Sundsvall Hockeys organisation.
– Pappa (Andreas Kågström) har alltid varit intresserad. Han åkte med på camper runt om i Sverige, men även till SHI (Sweden Hockey Institute) här i Stockholm. Han är verkligen involverad i det vilket är jättekul. 
– Sedan har vi Samuel som är min lillebrorsa. Han är också målvakt, men i Sundsvalls 02-lag. När vi hade ett hus på Alnö hade vi innebandymålvaktsgrejer så vi stod och sköt en hel del på varandra. Det är häftigt att han också börjat stå i mål. Han är jätteduktigt.

Precis som så många andra så har inte bara Jonna Kågström spelat ishockey utan i många år testade hon även på andra sporter.
– Ja, jag spelade både fotboll och innebandy. Dessutom red jag ett tag. Det stod ett tag mellan ridning, innebandy och hockey. Då skippade jag först ridningen för att bara spela innebandy och hockey.
– Nu krockade även det eftersom både innebandy och hockey är vintersporter. Nu tyckte jag att hockeyn var mycket roligare så jag valde den.

Kim Martin Hasson.

Kim Martin Hasson har varit en av svensk damhockeys stora affischnamn senaste säsongerna och nu även målvaktscoach i U18-landslaget. Hon börjar få en bra bild av dom yngre målvakterna i Sverige och säger till hockeysverige.se så här om Jonna Kågström.
– Jonna Kågström är väldigt tät och använder det väl i spelet, ser till att ligga rätt i banan för att få så lite förflyttning som möjligt. Dessutom läser hon spelet bra.
– Hon verkar även stark mentalt, men som vi alla så kan hon alltid jobba mer på fysiken. Hon var lite småskadad senast jag såg henne och kunde då inte vara med på allt. Jag tycker att hennes framtid ser ljus ut om hon jobbar på bra och gör det lilla extra som gör att man blir en skillnad från alla andra.  

Vad har du lagt grunden till den här moderna spelstilen?
– Jag har varit på många hockeyskolor som bland annat SHI. Där får man också tips av målvaktstränare som lär ut ett modernt spelsätt.

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?
– Jag har hört av många målvaktstränare att jag är tät i grundställning, butterfly och så vidare.

Vad måste du bli bättre på?
– Returer är alltid något som man behöver bli bättre på. Sedan är det alltid smådetaljer som man hela tiden måste bli bättre.

Så här långt har Jonna Kågström spelat eller gjort inhopp i fem av Sundsvalls matcher i Riksserien. Just nu ligger hennes insläppta mål snitt på 4.97. Säsongen har även inletts med att hon varit skadad en del.
– Jag har haft lite problem med knäna och foten. Jag har fortfarande problem med en inflammation i tån. Det är vad som krånglar, men det ska vi ta och fixa snart. Det känns lite, men det är bara att bita ihop, skrattar Kågström som fortsätter med att sammanfatta sin inledning av säsongen.
– Jag tycker själv att jag har startat ganska bra. Jag gjorde bra matcher både mot AIK och Linköping så allt känns jättebra faktiskt.

Du står i ett lag som har släppt in dubbelt så många mål som det lag som släppt in näst mest, hur tänker du kring det?
– Det är såklart tråkigt att släppa in mål, men man lär försöka göra mål för att vinna matcherna. Det är bara kämpa på.

Hur viktigt har samarbetet varit med Anna Engström?
– Klart att vi är jättebra kompisar och klickar bra, vilket är jättekul. Det gäller att ha en bra relation med sina målvaktskompisar, så är det ju, och det tycker jag att vi har.

Vad har du satt upp för personliga mål den här säsongen?
– Vinna fler matcher och att vi ska ta fler poäng än vi gjorde förra säsongen, vilket vi redan har gjort, avslutar Jonna Kågström.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch