Lucas Wallmark.
SHL

Luleås ”frälsare” har landat – men tonar ned förväntningarna: ”Jag är inte Sidney Crosby”

ANNONS

Man har storsatsat, men haft en tuff inledning på säsongen. Och trots alla stjärnvärvningar riktas en stor del av Luleåfansens hopp mot en 20-årig centertalang, just hemkommen från Carolinas träningsläger.
– Jag ska inte vända trenden åt oss. Jag är inte Sidney Crosby, säger den ödmjuke Lucas Wallmark till hockeysverige.se.

Om man lyssnade riktigt noga kunde man höra ett glädjevrål från Luleå den 25:e september. Eller, man kunde åtminstone höra tangenterna smattra på Twitter. Det var nämligen då som ”frälsaren” Lucas Wallmark klargjorde att han inte tagit plats i Carolina Hurricanes, utan i stället skulle komma hem och förstärka Luleå.

För det var så han sågs. Som en frälsare alltså. Trots Luleås alla stjärnvärvningar har mycket av hoppet stått till att den 20-årige centertalangen skulle återvända till klubben. Nyckelordet i den meningen är centertalang. Luleå har förmodligen ligans skickligaste forwardsuppsättning, men centerpositionen har varit något en akilleshäl. När laget dessutom inlett SHL-säsongen så knackigt får man förstå fansens upphetsning över att profilen återvänder.

Men själv har han lite svårt att förstå hajpen. Hajpen om honom själv, alltså.
– Alltså, det där blir utmålat lite fel kanske. Jag är inte Sidney Crosby liksom, men många verkar hoppas att jag ska vara det. Visst är det kul att folk tror mycket om mig och har höga förväntningar på mig, men det är inte jag som ska vända trenden åt oss. Så pass bra är jag helt enkelt inte, säger Wallmark med ett skratt till hockeysverige.se.

BB151008BB487

Lucas ledde laget till en poäng mot Brynäs.

Men han har fått en stor i de tre SHL-matcher han hunnit spela, räddade i torsdags poäng med sitt 3-3-mål mot Brynäs, och ses som en absolut nyckelfigur i Joakim Fagervalls lagbygge i norrbottningarnas jakt på det där så efterlängtade SM-guldet. Guldet man suktat efter i 20 säsonger.
– Jag ska bidra med det jag är bra på. Jag vill ha en offensiv roll och jag vill producera mycket poäng, men samtidigt är det en inte helt enkel omställning att komma från Nordamerika, så man kan inte räkna med att jag ska komma in och leverera tre mål i varje match.

Har omställningen varit svår?
– Nu känns det helt okej, framför allt på isen. Det svåraste för mig har egentligen varit att komma in i allt runtomkring, med sömnen och det.

Utveckla.
– Sömnen är oerhört viktig, men jag har kanske haft lite problem med det nu sen jag kom hem från Nordamerika. Men jag börjar hitta tillbaka till de rutinerna jag hade innan jag stack över, så jag börjar känna mig piggare nu, i både skallen och benen. Förhoppningsvis kommer det lossna ordentligt nu i veckan. Det känns som att det kan göra det.

7

Säsongen inleddes som sagt i Carolina. Lucas Wallmark tippades inför träningslägret vara en av de som skulle vara precis på gränsen att ta en plats i Carolina. Till slut, med knappt två veckor kvar till säsongsstart i NHL skickades han ner till farmarlaget.
– Det var mer eller mindre klart redan innan att jag skulle åka hem till Luleå om jag blev nedskickad till farmarlaget, och jag tycker det är kul att vara tillbaka. Jag trivs fantastiskt bra här och förhoppningsvis kan vi rätta till det som saknats i vårt spel i början av säsongen.

Hur nära känner du själv att du var att ta en plats i Carolina redan i år?
– Det är en svår fråga. Jag vet att både General Managern och coachen var nöjda med både rookiecampen och main-campen, men jag vet inte hur nära jag var att faktiskt ta en plats.
– Personligen är jag nöjd med vad jag presterade. Jag vet vad det handlar om där borta nu, och det är bara att ta nya tag nästa år.

Finns det någon bitterhet hos dig över att behöva spela i Luleå i stället för Carolina?
– Det är klart att jag siktade på att ta en plats där borta. Jag åkte dit för att försöka ta en tröja, men det visade sig att det inte räckte i år. Men det är inget jag går runt och grubblar över eller känner någon bitterhet kring.
– Jag försöker vända på det och se det som en utmaning. Jag ska utvecklas nu under säsongen och vara ännu bättre nästa år. Jag känner ingen brådska över att ta en plats där, utan min dröm är att spela i NHL en vacker dag, men det kanske tar tio år innan jag får göra en match där borta. Det vet man inte.

Känner du dig redo att spela i NHL redan idag?
– Ja, det tycker jag. Men jag hade lite på känn att det kanske inte skulle bli så i år, utan jag skulle mer åka dit och känna hur det känns och försöka ta en tröja utöver det. Och jag har lärt mig mycket om hur spelet fungerar där borta.
– Man får så mycket mindre tid med pucken, vinklarna är annorlunda. Jag har lärt mig många småsaker som jag vet kan göra mycket i längden.

BB141230JM004

När Lucas fick beskedet att det inte skulle bli något spel i Carolina under säsongen fick han en utvärdering av ledarna i laget, bland annat tränaren Bill Peters.
– Dom tycker att jag behöver bli lite större och starkare. Lite tyngre, helt enkelt. Men det kom inte som någon chock för mig direkt, utan det är något jag kämpar för hela tiden.
– Samtidigt får jag inte stressa fram något heller. Det här är en viktig säsong där vi har mycket att spela för med Luleå, så jag måste hitta en balans i min träning och träna smart.

Förra säsongen blev det 18 SHL-poäng för Carolinas fjärdeval från draften 2014. Nu ska den ödmjuke frälsaren ta ett steg i sin egen utveckling, och samtidigt lämna Luleå med ett SM-guld innan han, förmodligen, lämnar sitt hockeyspelande i staden.
– Det är klart det är skillnad nu jämfört med när jag lämnade. Vi har många nya spelare och det tar tid att få allt på plats. Men jag tycker verkligen vi har ett bra lag, och allt börjar kännas bättre och bättre. Jag både hoppas och tror att vi kommer få en lång säsong här uppe…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch