Pekka Alcén.
SHL

Målvaktsgurun: ”Utbildar inte innebandymålvakter”

ANNONS

År efter år ploppar de fram, målvaktstalangerna från Brynäs. En stor anledning till det är klubbens mytomspunne målvaktstränare, Per-Erik Alcén. Och Alcén tackar sin son Fredrik för framgångarna.
– Att jag kommit dit där jag är idag är mer eller mindre tack vare honom, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Per-Erik ”Pecka” Alcén är en av svensk ishockeys mest intressanta målvaktstränare. Han har coachat målvakter som Niklas Svedberg, Eddie Läck, Johan Holmqvist, Thomas Greiss, Anders Lindbäck, Jacob Markström och Joacim Eriksson som alla har spelat eller spelar i NHL. Lägg därtill Sveriges bästa målvakt på damsidan, Sara Grahn och Oscar Dansk som återvänt till svensk hockey från spel i AHL.  Däremot är 55-åringen boende i Sandviken mycket sparsam med att dela med sig av sina knep att få fram alla dessa målvaktstalanger.

Hockeysverige.se reste till Gavlerinken för att träffa ”Pecka” Alcén. Vi ses inne på Brynäs kansli dit han kommer med en macka i ena handen och en kopp kaffe i den andra.
– Vi har just avslutat träningen inför kvällens match mot Luleå. Det har varit lite körigt men nu är det lugnt, säger Alcén med ett leende innan vi sätter oss i en soffa och jag ställer frågan varför han valt att bli just målvaktstränare.
– Det började på Micke Sundlövs målvaktsskola en gång i tiden. Det här var på 1990-talet. Äldsta grabben (Fredrik Alcén) stod i mål och då bestämde jag mig samtidigt för att bli så bra som möjligt som målvaktstränare.
– Sedan har det rullat på med att ”Masken” (Anders Carlsson) tog upp mig till Leksand. Efter det tog Micke hit mig. Här har jag fått hålla på med mina idéer och med vad jag tycker och tänker.

När du säger egna idéer, går du mest efter det egna huvudet eller följer du
målvaktsinstruktionerna från Svenska Ishockeyförbundet?
– Jag jobbar mycket efter mitt eget huvud och Kjell Hellings idéer. Sedan tar jag lite här och där från olika målvakter.

Vad har Kjell Helling (målvakt i Brynäs 1966-1970, dessutom Brynäs yngsta A-lagsspelare genom alla tider, debuterade som 15-åring) betytt för dig?
– Mycket! Det är min mentor och det var han som startade det här med att stå upp mycket, åk mycket skridskor, rotation, T-förflyttning och massor av sådana saker. Vi pratar med varandra då och då och för mig är Kjell en mästare.
– Även Micke Sundlöv har betytt mycket. En kort målvakt, men han tog fruktansvärt med puckar. Så det är ett visst antal människor som har betytt mycket för mig, säger Alcén med ett leende som visar på tacksamhet.

BB961024BB011

Micke Sundlöv.

Hur har målvaktsspelet utvecklats sedan du började din bana på Micke Sundlövs målvaktsskola?
– Det går i vågor. I början skulle det vara stora skydd. Du behövde inte jobba så mycket eftersom det var skydden som räddade. Sedan skulle vara små snabba målvakter och efter det stora målvakter och så vidare.
– Jag har själv alltid kört lika. Från dag ett har jag hållit samma linje hela tiden. Vissa influenser får man naturligtvis, men jag har egentligen inte brytt mig speciellt mycket om det. Nu är det tillbaka att du ska åka skridskor och stå upp. Små målvakter börjar komma tillbaka. Titta på Luleå bland annat. Små och små förresten, men dom är inte överdrivet stora. Du har även David Rautio i Linköping.
– Det här tycker jag är jättekul. Det spelar ingen roll om du är en meter, tre meter, tjock eller smal. Allt handlar om att ta puckarna. Ja, men gör det då. Hur du gör det är totalt ointressant egentligen.

DSC_0504

Någon större kontakt med andra målvaktstränare i landet som bland andra Stefan Ladhe och Stefan Persson har inte ”Pecka” Alcén.
– Stefan Persson ingenting, Ladhe har jag kontakt med eftersom han sitter på hockeyförbundet. Nizze Landén eftersom han är en juniorlandslagscoach. I stort kan man säga att det är landslagscoacherna som jag har kontakt med, men även med (Thomas) Magnusson ibland.

”Peckas” son Fredrik Alcén har varit en bra målvakt på Division 1-nivå under flera säsonger. Nu har han slutat spela, men samtidigt har han varit en viktig person för sin pappas utveckling som målvaktstränare.
– Att jag kommit dit där jag är idag är mer eller mindre tack vara honom. Jag har fått prova idéer på honom, men kanske också varit lite för hård mot honom. Nu då Fredrik har lagt av så är det ett otroligt stöd för mig att kunna ringa till honom. En mer teknisk målvakt än Fredrik har jag svårt att hitta. Han var komplett som målvakt. Sedan har han hållit till i Division 1 och gjort det bra där. Han kom inte högre och det berodde på flera saker, men framförallt har han betytt väldigt mycket för mig.
– Samma sak är det med min andra son, Johan. Han har också betytt mycket. Eftersom han är utespelare har jag kunnat fråga honom om vad han tycker är svårt och så vidare.

BB140122PA012

Johan Alcén

Johan Alcén har återvänt till Brynäs från Mora den här säsongen, men ”Pecka” Alcén påpekar å det starkaste att han inte haft något med den övergången att göra.
– Nej, nej, nej. Jag är inte delaktig i det, skrattar ”Pecka” Alcén och fortsätter:
– Det är många som tror att jag skulle vara det. När vi går in i hockeyvärlden är vi två olika personer. Jag är målvaktstränaren och han är utespelaren. Varför han kom hit får du fråga (Stefan) Bengtzén om. Han tyckte väl om Johan helt enkelt.

Om vi letar oss tillbaka till målvaktsarbetet, hur mycket tror du att du påverkat målvaktsspelets utveckling?
– Målvaktsarbetets utveckling… Jag tror inte att jag gjort det något särskilt. Jag kör min stil. Så länge jag är nöjd och vi får fram målvakter känns det bra.
– Det jag hoppas är att vi vågar spela unga målvakterna som jag eller rättare sagt vi har fostrat i Brynäs. Jag är lika med Brynäs, vilket är viktigt att påpeka.

Varför jag ställer frågan är att tidigare tittade NHL på finska målvaktsutbildningen, men idag tittar man på hur svenska målvakter och målvaktstränare jobbar.
– Säkert handlar det om utbildningen. Svenska Ishockeyförbundet har en jättebra målvaktsutbildning. Sedan kör jag mitt race. Det kanske dom är intresserade av, men dom får inget av mig.

Hur viktig är det mentala arbetet för en målvakt?
– Otroligt viktigt. Du ska kunna få en gråsten att röra på sig. Får du någon att må bra, känna glädje och tro på sig själv då spelar det ingen roll om dom släpper in mål.
– Att släppa in mål handlar om en utveckling i sig. Släpper du inte några mål vad ska du sträva efter då? Det handlar om att vända det här tankespelet och se att släppa in mål är ingen nackdel. Du måste släppa in mål för att kunna bli bättre. Det handlar alltså om att vända alla negativa saker till positiva saker.

Raden av NHL-målvakter som ”Pecka” Alcén tränat är lång. När jag läser upp namnen på alla killarna som spelat i NHL ler Alcén mellan tuggorna på sin macka.
– Det är jätteroligt och en otrolig tillfredsställelse att jag fått vara en del, kanske fem procent, i deras resa. Det är jätteroligt och jag är jättestolt. Då menar jag inte att jag är jättestolt över mig själv utan över killarna som får vara med om detta.

Kan du peka på varför just dom här killarna har lyckats ta steget över till NHL, ser du en gemensam nämnare?
– Dom tar puckarna! Det är inte så svårt om man tänker efter. Dom har tagit puckarna samtidigt som deras stil kanske attraherar NHL.
– Återigen kommer vi tillbaka till det här att jag försöker åka skridskor med dom. Jag försöker inte göra innebandymålvakter utan hockeymålvakter. Alltså stå upp, rör på benen och ta pucken.

Hur mycket kontakt har du med dom här killarna under säsongen?
– Jag försöker prata med dom så mycket jag kan. Jocke (Eriksson) har jag haft kontakt med hela tiden även om han varit i konkurrerande lag. Jacob och dom här blir lite svårare eftersom det är en tidsskillnad.
– Vi försöker prata med varandra ofta, men det är mest om hur dom mår, har ni roligt och så vidare.

Ringer dom dig under säsongen för att få tips och för att använda dig som lite bollplank?
– En del av killarna gör det, men inte alla. Sedan träffar jag dom hela somrarna här i Gävle och tränar tillsammans här uppe i b-hallen. Då fixar Brynäs istider.
– Anledningen till att jag kan fortsätta träna dom här killarna är för att Brynäs är tacksamma och glada för att fått vara med och utbilda dom här pojkarna.

Nyligen sa C Mores Petter Rönnqvist i en intervju med hockeysverige.se att han trodde att vi den här säsongen får se ett tronskifte i Brynäs. Inget ont om Bernhard Starkbaum, men han ser att Felix Sandström kanske tar över förstaspaden. I Almtuna finns även Jonas Johansson som Brynäs lånat ut.
– Vi har ”Starky”, men en säsong stod jag där med tre målvakter som gick i draften. Sedan stod jag där med ingen målvakt samtidigt som serien började om 14 dagar. Tronskifte…, jag vet inte.
– Vi försöker jobba så långsiktigt som möjligt. Det här förstörs tack vara att man plockar över killarna. Jag försöker ligga tre år före och coacha målvakterna så det hela tiden rullar in nya. Ibland blir det fel och då gäller det att hitta gobitarna, vilket vi gjorde med ”Starky”, avlutar ”Pecka” Alcén.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan