HAR FÖRSTÅELSE. Sanny Lindström tycker att oturen har grinat nye HV-tränaren Johan Lindbom i ansiktet under säsongsinledningen.
SHL

Rycker ut till HV71:s försvar efter floppstarten: ”Ett läge där det nästan är omöjligt att prestera”

ANNONS

Fem raka förluster och stora skade- och avstängningsproblem. HV71 har fått tuffast möjliga start på SHL-säsongen, men C Mores expert Sanny Lindström tycker inte att någon skugga ska falla på rookietränaren Johan Lindbom.
– Vi som ser hockey från utsidan och har lite innan för pannbenet förstår att det här är ett läge där det nästan är omöjligt att få ett lag att prestera över tid, säger Lindström till hockeysverige.se.

Efter många om och men valde HV71 sin gamla guldhjälte Johan Lindbom som ny tränare efter Andreas Johansson. Osäkerheten kring Lindboms ledarskap var givetvis stor eftersom han kommer från en anonym tillvaro som division 1-tränare för Dalen. Inledningen för Lindbom i SHL har blivit näst intill mardrömslik. Efter åtta spelade matcher ligger HV71 näst sist med bara sex inspelade poäng och har fem raka förluster.

En som följer SHL på nära håll är C Mores expert Sanny Lindström. Hockeysverige.se frågade honom hur han ser på HV71:s och Johan Lindboms inledning av SHL-säsongen.
– Klart att det är ett jättetufft läge för HV71 just nu med tanke på den turbulensen som har varit. Jag tycker ändå att dom inledde säsongen bra. Första matcherna så lovande ut. Sedan kom skador och avstängningar.
– Ser man på centrallinjen så har HV71 Ted Brithén borta, (Erik) Christensen har varit borta, (Chris) Campoli som är bästa backen är borta liksom Kristofer Berglund som är en jättenyttig back. Dessutom är (Jere) Karalahti borta som är den näst bästa backen. Dom här har varit borta i stort sett hela säsongen. Med den starka centrallinjen borta blir det väldigt tufft för HV71. Det är ändå ingen ursäkt för försvarsspelet och framför allt målvaktsspelet har varit för dåligt.

Har HV71 i det här läget som klubben varit under så många säsonger, där laget bara tagit sig till kvartsfinal senaste fem säsongerna, tålamod att skola in en rookie på den här nivån som tränare?
– Man har inget val. Det hade inte spelat någon roll vilken typ av tränare HV 71 hade haft i det här läget med den skade- och avstängningssituation som man haft. Det som kunde vara skillnad är att en lite mer rutinerad tränare kanske skulle ha ett lugn tack vare sin erfarenhet.
– Nu har jag inte en aning om hur Johan är inför gruppen. Han sätts på prov och han kommer få kritiska frågor och röster kommer att höjas med tanke på den turbulens som varit. På så vis lider jag lite med honom att starten blivit som den blivit.
– Samtidigt har jag svårt att uttala mig om Johan som coach eftersom han är så pass färsk. Jag har inte hunnit få någon uppfattning om honom ännu.

Är det för få nya coacher som får chansen att komma upp i SHL och ta huvudansvaret för ett lag?
– Senaste säsongerna har det ändå dykt upp lite nya tränare. Du har Hasse Wallson, Anders Forsberg, Andreas (Johansson) var inne och vände innan han fick sparken två gånger om, Sam Hallam såklart liksom Pelle Hånberg…
– Det finns nya tränarnamn som har kommit upp. Jag tror att alla lag vill ge ett nytt tränarnamn chansen. Sedan har du det här med erfarenhet och sådana saker. Jag menar att exempelvis den tränarerfarenheten ”Lill-Kenta” Johansson har i Örebro är jätteviktig och kan inte ersättas.
– Samtidigt är det svårt att veta när det är rätt läge för att satsa på en ny coach, men nu var HV71 i ett läge där man inte hade något val. Det fanns inte så många rutinerade tränare. Trots allt är det viktigaste att du har spelartruppen med dig och att dom tror på det du gör.

HV71 har haft en otrolig otur på backsidan med skador och avstängningar, hur mycket påverkas laget av att det just är i den lagdelen som det varit dom här problemen?
– Det blir ett jättestort tapp. Du får spela på ett helt annat sätt när du har en orutinerad backuppsättning. HV71 har många spännande spelare, men som inte är redo att ta det här ansvaret på den här nivån riktigt ännu.
– Klart att det då sprids en otrygghet i hela laget. Campoli, Karalahti och Berglund kan slå ett bra förstapass men även också ta hand om arbetet i egna zonen. Dom ger forwards en helt annan chans att bygga upp ett anfallsspel. Dels genom att vara rejäla i egen zon och dels genom att just kunna leverera en bra första pass.
– Anfallsspelet börjar bakifrån samtidigt som försvarsspelet inte får riktigt stopp i spelet på samma sätt, klara av att boxa bort och så vidare. När HV71 väl har fått skott emot sig så har både (Erik) Ersberg och (Fredrik) Pettersson Wentzel släppt lite för enkla puckar bakom sig. När man har mycket skador måste målvakterna stå på huvudet och rädda puckar.
– Visst kan man skylla på att vissa mål har blivit efter dåligt försvarsspel, men vissa puckar har gått in alldeles för enkelt bakom både Ersberg och framförallt Pettersson Wentzel.  

Hur tror du att gruppen reagerar när inte försvarsspelet går som man hoppats och trott på?
– Klart att det kan bli en viss frustration. Det hade varit en stor skillnad om man hade haft ett ordinarie lag. Du kommer aldrig höra Johan Lindbom komma med ursäkter som att vi har si eller så många skador.
– Alla som inte är ute efter att göra rubriker förstår vad det här handlar om. Det är bara att kolla på laguppställningen. Tre av lagets bästa backar är borta plus att HV 71 har (Lawrence) Pilut långtidsskadad. Det är fyra jättebra backar.
– Vi som ser hockey från utsidan och har lite innan för pannbenet förstår att det här är ett läge där det nästan är omöjligt att få ett lag att prestera över tid. Det funkar liksom inte. Hade man däremot haft ordinarie lag och presterat så här tror jag att man hade haft en större oro. Nu tror jag gruppen upplever att ”Okej läget är som det är. Det är inte optimalt, men när vi har backarna tillbaka kommer vi se klara förbättringar”.

Vilken nivå håller den här säsongens HV71 med alla spelare tillgängliga?
– Inför säsongen satte jag HV 71 topp sex. Jag tycker att man har ett bättre lag än vad dom fått ett erkännande för. Jag satte dock ett frågetecken för målvaktssidan, om någon av Ersberg eller Pettersson Wentzel kunde ta rollen som förstamålvakt. Än så länge har jag inte sett något tecken på att någon av dom har gjort det.
– Starten, som vi har varit inne på, har varit allt annat än bra. Just beroende på skador och avstängningar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga