Andrea Dalen.
SDHL 1

En djugårdare med ett målrekord i sikte: ”Det har gått över förväntan”

ANNONS

Med 19 mål på tio matcher har hon fått en sagolik start på säsongen. Djurgårdens norska stjärnforward Andrea Dalen har nu goda möjligheter att slå målrekordet i Riksserien. Hockeysverige.se begav sig till Hovet för att träffa damhockeyns nya fixstjärna.
– Det har gått över förväntan, konstaterar den målhungriga forwarden.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Riksseriens bästa spelare just nu är en norska. Har man på tio matcher svarat för 19 mål och totalt 28 poäng så är det inget snack om saken. Speciellt som tvåan i poängligan ligger hela tio poäng efter dig.

Norskan vi talar om är Djurgårdens succévärvning Andrea Dalen, 23, från Hönefoss nordväst om Oslo. Senaste fyra säsongerna spelade hon hockey på University of North Dakota där hon hade svenske Peter Elander som coach.

Peter Elander.

– Att Andrea hamnade på UND berodde på att hon och Silje Holös kom till Swish Hockey Camp i Landskrona 2008 eller 2009. Hon gjorde så pass bra ifrån sig att hon hamnade i Linköping, men även under radarn hos oss på UND, berättar Peter Elander för hockeysverige.se och fortsätter:
– Andrea har alltid visat karaktär och en vilja att utvecklas. Hon var oerhört respekterad här borta för sin professionalitet. Hon valdes sitt tredje år här som assisterande kapten och sitt sista år till kapten.
– Man skall komma ihåg att Andrea var petad en del sitt första år här och producerade under 20 poäng de tre första åren, men sitt sista år var hon uppe i nästan 30. Hon utnyttjade verkligen våra resurser med individuell istid, video och extra skytte. Det är därför hon är vad hon är i dag. Jag är otroligt stolt och glad för hennes framgångar och hon är en av de ärligaste tvåvägsspelare som jag någonsin coachat både på herr- och damsidan, avslutar Elander.

GJORDE 50 MÅL PÅ 54 MATCHER MED LHC

Foto: Ronnie Rönnkvist

För att lära känna denne skyttekung begav sig hockeysverige.se till klassiska Hovet intill Globen i Stockholm. När vi väntar innanför spelarentrén kommer så småningom Andrea Dalen in genom dörren tillsammans med sina lagkompisar Tina Enström och Sophie Johansson. När vi börjar vårt samtal berättar hon om sin bakgrund som hockeyspelare där allt började i Hönefoss, som hon anser vara en hockeystad.
– Ja, jag gillar att kalla den för det, skrattar Andrea Dalen och fortsätter:
– Det finns andra sporter där också. Men jag hade bra möjligheter där, fick mycket is och möjligheten att spela med många olika killag. Jag var inte ensam tjej utan det var ytterligare en tjej med i mitt lag.

Andrea Dalen spelade även med Vålerengens damlag när hon bodde kvar i Hönefoss.
– Jag spelade matcher med Vålerenga. Dom håller till inne i Oslo och dit var det en timme att resa. Jag spelade med killarna i Ringerike hemma i Hönefoss. Sedan åkte jag in till Oslo och spelade matcher med Vålerenga när det passade.

Efter att ha lämnat Norge gjorde Andrea Dalen två säsonger i Linköping. Där svarade Andrea Dalen för 50 mål och totalt 81 poäng på 54 matcher. Det gick med andra ord ganska lätt för henne att ställa om från norsk till svensk damhockey.
– Vi har inte lika många damspelare i Norge så vi har inte lika stor konkurrens. Jag lärde mig ändå ganska snabbt. När man väl kommer in i laget och så vidare så flyter resten också på. I Sverige är det fler jämnare spelare i varje lag. Det skulle jag säga är den stora skillnaden.
– Hockeyn är inte så jättestor i Norge, men den växer. Vi har många bra spelare, men dom flesta spelar i utlandet. När tjejerna nått en viss nivå så väljer dom flesta att flytta. Samtidigt har vi fortfarande några bra landslagsspelare som spelar kvar i Norge eftersom dom går i skolan, jobbar eller har familjen där.


Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

”TRÄNINGEN DÄRBORTA TOG MIG TILL EN NY NIVÅ”

Säsongen 2011/12 flyttar Andrea Dalen till USA för att gå på University of North Dakota med bland andra Luleås Michelle Karvinen.
– Det gick hyfsat första säsongen också, men det var mycket skola. Såklart att när man kommer från Norge och Sverige och får komma över och spela med bästa spelarna i USA och Kanada har man något att lära.
– Det tar tid innan man kommer upp på deras nivå, men jag tycker att jag utvecklades varje dag så jag var aldrig orolig.

I UND:s färger.

Utvecklingen gick också spikrakt uppåt för Dalen under sina år på college. Mycket handlade det om egen träning vid sidan av den vanliga.
– Jag tränade ganska mycket överlag samtidigt som jag sedan jag var liten har spelat många olika sporter. Träningen därborta tog mig till en ny nivå.

Vad gjorde att du kom upp till en ny nivå?
– Det är smalare rinkar, isarna är mycket mindre. Det blir mer kroppskontakt samtidigt som domarna tillåter lite mer, inte tacklingar men man får trycka till varandra. Sedan är det en mycket större konkurrens eftersom man har mycket fler spelare. Det är en jämn nivå i laget och dom sämsta spelarna håller en ganska hög nivå.

I somras kunde Djurgården presentera Andra Dalen som ett av klubbens nyförvärv inför säsongen. Att vara tillbaka i Riksserien är något som Dalen uppskattar mycket.
– Det har varit roligt, säger Dalen med ett leende.
– Jag trivdes bra när jag var här innan också, men Riksserien har tagit stora steg framåt sedan dess. Det är roligt att vara tillbaka och se hur den har utvecklats, men även att få chansen att vara med och utveckla den vidare.

HAR RIKSSERIENS MÅLREKORD INOM RÄCKHÅLL

Andrea Dalen har alltså svarat för 19 mål och totalt 28 poäng på tio matcher, en näst intill galet bra start på hennes återkomst till Riksserien.
– (Skratt) Det har gått över förväntan. Jag måste ge lite av äran för det till mina kedjekompisar också, säger hon och syftar på Tina Enström och Hanna Olsson.
– Vi hittar varandra väldigt bra. Tina är en grym passare och Hanna har spelförståelse och ett bra skott. Vi kommer med mycket fart och hittar ytor som vi kan använda oss av.

Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Rekordet i Riksserien för antal gjorda mål har danskan, som gått med Andrea Dalen på University of North Dakota, Josefine Jakobsen. Säsongen 2010/11 svarade hon för 33 mål på 27 matcher i Segeltorp. Dit har Andrea Dalen bara 14 mål. Men det här med att ta målrekord är ingenting som norskan tänker på.
– Jag brukar inte tänka så mycket på det. När jag kliver in på isen försöker jag bara göra en bra match både offensivt och defensivt men främst hjälpa laget att ta tre poäng. Sedan flyter resten bara på.

När du skrev på för Djurgården innebar det att du skrev på för en nykomling, hur tänkte du kring det just då?
– Jag blev lite överraskad över mig själv faktiskt, men jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det. Jag trivs jättebra och hela Djurgården har tagit emot mig som en av deras.

Har det varit lätt att komma in i Stockholm och Djurgården?
– Stockholm är en stor stad så det blir mycket tid på tunnelbanan. Men det fungerar bra och jag har fått tid till att både jobba och träna så det har inte varit så svart.

Vad är styrkan i den här gruppen?
– Vi har en bra sammanhållning, men det har dom säkert i alla andra lag också. Men jag tycker att vi kommer till match och träning för att vi vill bli bättre varje dag, Vi pushar varandra och det är en rolig stämning i laget.

Ni leder Riksserien nu, men vad krävs det av er om ni ska gå hela vägen och vinna SM-guld?
– Det krävs att vi jobbar på vissa saker som vi måste göra, passningsspel, skott och jobba 60 minuter i alla matcherna. Det är långt kvar till slutspelet och många träningar och många timmars arbete. Så länge vi är målinriktade så tror jag att vi kan gå långt.

Djurgården är trots allt nykomlingar, kan du se några svagheter i laget, något som måste bli bättre?
– Klart att vi har många som inte spelat på den här nivån tidigare. Det är kul att vi kan bidra till att dom för göra en bra förstasäsong och får självförtroende. Sedan tar det tid att bygga upp ett riktigt bra riksserielag.
– Vi hade inte trott att vi skulle ligga där vi ligger idag så alla är medvetna om att allt kan hända fortfarande. Fokuserar vi på varje träning och match så tar vi ett kliv framåt varje dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga