SHL

Nu kommer SHL i bokform – historien om ligan och personerna bakom den

ANNONS

SHL-klubbarnas historik och personerna som har varit med om att forma dem. Med dessa fokusområden inringade har sportjournalisten och författaren Daniel Enestubbe skrivit boken ”SHL”, bestående av 30 intervjuer med sportchefer, klubbdirektörer och hockeyprofiler i landet.
– Jag har varit väldigt nyfiken på klubbarnas historik och varför hockeyn har vuxit sig stor i vissa städer, och på personerna ute i klubbarna och vad det för människor, säger Enestubbe om boken.

På pappret var det bara ett namnbyte, men i själva verket symbolen för en mycket större förändring av svensk ishockey. Elitserien blev SHL och i och med det blev professionaliseringen av svensk ishockey ännu mer tydlig – både på och utanför isen. Numera drivs SHL-klubbarna som företag snarare än idrottsföreningar, en utveckling som blivit nödvändig till en följd av den ökande konkurrensen såväl nationellt som internationellt.

Daniel Enestubbe. Foto:Smålandsposten

En som har inspekterat det här närmare än sportjournalisten och författaren Daniel Enestubbe. Hans alldeles färska bok ”SHL”, som givits ut av förlaget Aros Sport Media, innehåller 30 intervjuer med sportchefer, klubbdirektörer och andra profiler som på ett eller annat sätt har bidragit till att sporten ser ut som den gör i dag.
– I boken har jag lagt fokus på två saker. För det första historiken, där jag har undrat varför hockeyn har fått sådant bra fäste i vissa städer. Varför blev Örnsköldsvik synonymt med hockey i stället för exempelvis fotboll? Hur kunde hockeyn växa sig stor i Linköping så pass snabbt? Det är den typen av frågor som har gnagt i mig ett tag och det har stört mig att jag inte har vetat svaren.
– För det andra har jag varit väldigt nyfiken på personerna ute i klubbarna. Sportcheferna och klubbdirektörerna, de som vi läser om dagligen men inte vet så mycket om. Vad är det för människor?

Boken består av en omfattande historik, fakta och två rejäla reportage per SHL-klubb plus intervjuer med SHL:s vd Jörgen Lindgren och ligans sportchef Johan Hemlin.

”STÖRRE FOKUS PÅ MÅNGFALDSFRÅGOR”

– Alla är intressanta på sitt sätt. Jag har en fascination inför att djupintervjua personer och att hitta unika berättelser som jag inte hört tidigare och förmedla dem. Det är 30 hyperintressanta intervjuer och svårt att på något sätt rangordna dem, säger Daniel Enestubbe.
– Det som står ut är att klubbarna ser utanför sina hus när det gäller att plocka in nya personer i klubbledningarna. Vi har Modos vd Charlotte Gustavsson som kom från Viasat och Färjestads vd Stefan Larsson som har en bakgrund i flygbranschen och SAS. Den stora omsättningen i hockeyn gör att klubbarna sköts mer och mer som företag än idrottsklubbar.

Han konstaterar även att klubbarna i likhet med större företag blivit bättre på att göra noggranna omvärldsanalyser för att hitta sin plats i samhället.
– Det är större fokus på mångfalds- och värdegrundsfrågor numera. Det kan tyckas lite förvånande med tanke på att de här var något klubbarna över huvud taget inte tittade på för bara några år sedan, men det ligger i tiden att vara en samhällsaktör och det har man tagit fasta på. Det är en återkommande punkt i boken, klubbarnas allt större engagemang ute i samhället.

Boken, som innefattar 320 sidor, finns ute i handeln nu och du kan beställa den via hockeysverige.se till en kostnad av 395 kronor:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL