Niklas Johansson, här med ett A på bröstet, upplever stor framgång både för laget och personligen just nu.
Tingsryds AIF

Skrällgänget överraskar sig själva: ”Hade aldrig kunnat drömma om det här”

ANNONS

Förra året var det Vita Hästen – i år är det Tingsryd som nykomlingsskräller i Hockeyallsvenskan. Med hjälp av stor dominans på hemmaplan nosar man efter en fjärdedel av säsongen på en av de två platserna till den hockeyallsvenska finalen. Det är en succé så stor att inte ens laget själva hade kunnat tro det inför säsongen.
– Nytt kontrakt har alltid varit prio ett, säger lagets poängkung Niklas Johansson till hockeysverige.se

Hockeysveriges stora skrällag så här långt i år är tveklöst den allsvenska nykomlingen Tingsryd. Inför säsongen tippades man i bottenskiktet av tabellen av de flesta experterna. Men när en fjärdedel av serien nu är spelad parkerar Tingsryd på en tredjeplats i tabellen, två poäng bakom serieledande AIK – trots att smålänningarna har en match mindre spelad.

Till och med spelarna i laget är överraskade, om än inte till samma grad. Deras poängkung och assisterande lagkapten Niklas Johansson trodde åtminstone inte att man skulle kriga i botten under säsongen. Men att det skulle gå så här bra kunde inte ens han tro.
– Vi blev ju tippade ganska långt ner av alla experter, och jag hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle ligga där vi ligger nu. Jag trodde inte att vi skulle ligga sist heller, i mitten någonstans hade jag tippat oss, säger Johansson till hockeysverige.se.

Hur såg målsättningen ut i laget inför säsongen?
– Jag vet inte om vi har haft någon riktig målsättning, men som nykomlingar får man ställa in sig på krig i varje omgång, varje byte, varje match. Man får ingenting gratis. Det är väl mer det vi har pratat om, att alla måste komma till jobbet varje dag och göra sitt för laget. Sen hur långt det bär, men nytt kontrakt har ju alltid varit prio ett. Men man tackar ju inte nej till att spela så långt in på säsongen som möjligt, det målet har väl alla som spelar.

Men att komma till jobbet och kriga varje dag, den inställningen måste ju de andra nykomlingarna ha också. Varför är det just ni som har gått så bra?
– Framför allt så är vi många duktiga hockeyspelare i laget. Det är många som har spelat i division 1 de sista åren som kanske har varit för bra för den serien, nu får de visa att de håller i Allsvenskan. Det har varit en kärna som har varit kvar i laget, som känner varandra väl och som kan ställa krav.
– Sen har ju ledningen prickat rätt, inte bara med de nya spelarnas kompetens på isen, utan det är bra människor överlag som har kommit in. Vi har blivit ett lag där alla accepterar en roll och gör vad de ska för laget, och då kan man komma långt på det. Vi är inget lag med många stjärnor utan vi är ett lag, jag tror det är det som är hemligheten.

”ÄR INGEN TILLFÄLLIGHET”

Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Att nykomlingar kommer in i en ny serie och gör en kanonstart, för att sedan sjunka nedåt i tabellen, är ändå inte helt ovanligt. Så sent som förra året ledde nykomlingen Vita Hästen länge serien innan man sjönk nedåt och slutade på en åttondeplats – även om man till sist skrällde på nytt och fick spela SHL-kval mot Modo. Men att Tingsryd skulle vara någon dagslända som kommer att dala i tabellen tror inte Niklas Johansson.
– Jag tycker att vi har visat att det inte är någon tillfällighet. Det är inte så att vi har förlorat skotten med 50-20 och tagit en seger med uddamålet när vi har vunnit. Vi har fört matchen också, det är ett gott tecken på att vi kan vara med på den här nivån och kriga.

Som nykomlingar har Tingsryd varit ett obekant lag för många av sina motståndare, som ofta kanske inte har haft mer än gryniga streamar att se laget på. Att succén skulle bero på någon underskattning från de andra lagen tror dock inte Johansson, men han är inställd på att det kommer att bli tuffare och tuffare allt eftersom de andra lagen lär känna dem.
– Helt klart kommer de väl att vara bättre förberedda, de har ju mött oss en gång och fått scouta oss live. Så det blir ju inte lättare, men underskattar tror jag inget lag gör mot någon i den här serien. Gör du det så torskar du oavsett om du är tippad i toppen eller botten, så små är marginalerna tycker jag.

Hur tacklar man eventuella motgångar när det har gått så pass bra i inledningen?
– Det är ju så med alla lag, det finns inget lag som vinner hela tiden. Det gäller att tro på det man gör, och kommer förlusterna så gäller det att svackan blir så kort som möjligt. Solen går upp dagen efter också, det är bara att gå upp, titta på video, se vad man gör för fel och sen är det bara på det igen.

BÄTTRE ÄN NÅGONSIN

Säsongen har inte bara varit en framgång för hela laget, utan också för Niklas Johansson personligen. Efter tolv matcher toppar han lagets interna poängliga med elva poäng. Det är produktion på en takt han aldrig tidigare hållit i Hockeyallsvenskan, och han känner sig bättre än någonsin.
– Ja, så är det, det kan jag inte sticka under stol med. Jag känner mig mer komfortabel med mig själv, jag är bättre tränad, samt att jag har en tränare på den här nivån som har fullt förtroende för mig i alla situationer. Det har jag inte haft tidigare. Man växer med det, och i takt med att det går bra på isen växer man ju av det också.
– Det blir ju som en kedjereaktion. Man kommer förberedd, man får förtroende, det går bra på isen och man växer av det. Sen har vår kedja fungerat bra också, det är lätt att spela med bra spelare.

Du sitter på ett utgående kontrakt och presterar på en högre nivå än du någonsin har gjort. Sneglar du personligen mot SHL, även om ni inte skulle ta er dit med Tingsryd?
– Jag tänker inte i de banorna riktigt. Det är klart att jag sitter på utgående och vill göra det bra för möjligheten att skriva nytt eller andra alternativ, men jag tänker bara på att jag vill visa att jag håller på den här nivån. Sen hur långt det räcker får framtiden utvisa, man kan inte fundera på framtiden så utan det gäller att vara här och nu och göra det så bra som möjligt. Tingsryd har ju gett mig fart på min karriär igen när de har trott på mig, både från ledningen och tränare, så jag har dem att tacka för det här de senaste åren. Jag trivs kanonbra här.

Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

DOMINANTA PÅ HEMMAPLAN

Grundbulten i Tingsryds skrällinledning har varit spelet i Nelson Garden Arena. Man har vunnit alla sju matcher i hemmarinken så här långt, och är med det Hockeyallsvenskans starkaste hemmalag.
– Vi har ju en trygghet där, vi har en härlig publik som alltid ställer upp för oss. Jag tror att vi vill visa dem att vi kan spela bra på den här nivån. Det är därför det har gått så pass bra hemma, kan väl inte säga något annat. Man brukar ju säga att borta bra men hemma bäst. Det är väl lite så det är, man känner alltid sin egen hemmaarena bäst. Alla säger alltid att isytan är lika stor överallt, men ändå är det lite lite skillnad, det vet alla som spelar hockey.

Vad kan ni göra för att få lika bra resultat på bortaplan som ni har haft på hemmaplan?
– Jag tror att vi måste spela som vi gjorde mot till exempel Pantern borta, när vi vann. Då spelade vi med hög fart som vi oftast gör på hemmaplan, och det är det vi måste göra, spela med hög fart och vara smarta i rätt lägen. Det är det vårt spel går ut på, ha fart och våga vara kreativa på rätt ställen, har vi inte det blir det inga hot någonstans i banan.

Hur märker man av i en hockeytokig ort som Tingsryd när det går så här pass bra för laget?
– Det är klart man märker av det, vi käkar ju alla på samma ställe mitt i byn, så det är klart det är positiva tongångar. Jag gillar att folk bryr sig runt laget, oavsett om det går bra eller dåligt. Spelar man bra får man höra det, spelar man dåligt får man höra det, hellre att man bryr sig än att man skiter i det. Det är så det ska vara tycker jag. Det är stort att kunna ha ett allsvenskt lag på den lilla orten.

Om ni skulle lyckas skrälla hela vägen och ta er upp i SHL – hur galet skulle det bli i Tingsryd då?
– Framför allt så tror jag att det skulle vrida om hockeysverige rejält. Men det är lång väg dit, vi har spelat en fjärdedel av serien. Vi har visat att vi kan spela jämnt med alla de som satsar på att gå dit. Det är ingen omöjlighet, men det är fruktansvärt långt kvar att spela av serien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch