Axel Holmström.
Skellefteå AIK

Holmström: ”För stort fokus på negativa incidenter i svensk hockey”

ANNONS

Axel Holmström har fått nog. Varje dag fylls löpsedlarna med rapporter om huvudtacklingar och tråkiga incidenter inom svensk hockey, i stället för att fokus ligger på allt det positiva som händer samtidigt.
– Vi spelare har ett ansvar att inte gå ut i media för att söka avstängningar och gnälla, säger Skellefteå-forwarden.

Efter allt negativt fokus kring disciplinnämnden och andra tråkiga situationer inom svensk hockey har Skellefteås forward Axel Holmström tröttnat. Under lördagskvällen skrev han följande på sin personliga twitter:

Hockeysverige.se fick en pratstund med Skellefteå-stjärnan på söndagen där han utvecklade sina tankar kring hockeyrapporteringen i Sverige just nu.
– Visst är huvudtacklingar en viktig fråga, men jag önskar att det skulle läggas mer fokus på spelet och allt positivt som händer inom svensk hockey.
– Nu blir det mer snack om tacklingar som träffar fel än incidenter som är roliga. Precis som jag skrev så spelas det en högklassig hockey i Sverige och det är viktigt att vi inte glömmer bort det.

Holmström fortsätter med att lyfta fram saker som han hellre hade läst om i media än kritik mot disciplinnämnden och gnäll om tveksamma tacklingar.
– Färjestad gick obesegrade genom de nio eller tio första matcherna och det rapporterades i stort sett ingenting om det. Det är en otroligt stark bedrift som det borde ha lagts fokus på.
– Det är mycket roligare att läsa om positiva saker än att det bara blir massa tråkigheter hela tiden.

Har ni spelare ett ansvar i det ni väljer att säga i media?
– Jag tycker att båda spelarna alltid har ett ansvar vid en tacklingssituation på isen. Man kan alltid tänka på vad man själv skulle kunnat ha gjort bättre för att detta inte skulle hända och får försöka ha överseende med att det kan finnas olyckliga anledningar till att en motståndare kommer fel till en tackling också.
– Sedan är det viktigt att vi inte går ut i media för att gnälla och söka avstängningar på motståndare. Man borde låta det som händer på isen vara efter att matcherna är över.

Axel Holmström har just blivit tacklad av Ole-Kristian Tollefsen. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

BAD TOLLEFSEN OM URSÄKT

Två exempel på när båda spelarna tar ansvar för när en tveksam tackling delas ut var Holmström själv inblandad i under gårdagens match mot Färjestad. I den första perioden körde han själv på Färjestads Ole-Kristian Tollefsen bakifrån för att i tredje perioden åka på en hård tackling av samma motståndare.
– Min tackling var klantig. Jag var övertänd och hade bestämt mig för att tackla redan på förhand och det blev fel. Jag fick 2+10 minuter i utvisningsbåset och det kändes helt fair.
– När jag sedan blir tacklad i den tredje perioden är det jag själv som sätter mig i skiten. Jag borde vara beredd på att en tackling ska komma där och får själv ta ansvar för att det blev som det blev.

Det såg ut som att du bad Tollefsen om ursäkt efter den första perioden.
– Ja, jag kände att det var en dålig tackling och ville kolla så att han var okej. Då sa han samma sak till mig som jag tänker kring tacklingen i den tredje perioden, att det var hans ansvar också då det var han som satte sig i en dålig situation.

Holmström menar att många spelare kan påverkas av den negativa rapporteringen och osäkerheten kring disciplinnämndens beslut och att det riskerar att få en negativ effekt på hockeyn i Sverige.
– De spelarna som tacklas mycket och spelar den typen av spel är väl kanske de som påverkas mest. Men det får inte bli så att spelare slutar att tacklas för att de är rädda för att bli avstängda.
– Jag tror alla hockeyspelare gillar när det blir lite hårdare tag och det får inte försvinna. Som det är nu handlar allt om det negativa och vi måste komma bort från det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM