Niklas Hansson.
SHL

Nobbades från JVM i fjol – nu tar stjärnskottet SHL med storm

ANNONS

Förra året nobbades han sent från JVM-truppen. I år har Niklas Hansson i stället fått sitt stora genombrott i HV71-tröjan. Han är den som spelar mest i hela serien, och ligger på åttonde plats i backarnas poängliga. Men den 20-årige backen vill inte se det som någon revansch för petningen.
– Det har känts ganska bra, men det är fortfarande en lång säsong och jag har mer att ge, så någon revansch kan jag inte säga att det är, säger han till hockeysverige.se

Början på säsongen har inte blivit vad HV71 hade önskat sig. Näst sist i tabellen, och kaos både på skadefronten och med avstängningar. Men en av ljusglimtarna i mörkret har ändå varit Niklas Hansson, backnyförvärvet från Rögle. I lördagens segermatch mot Djurgården stod han för en avgörande insats med två mål – inklusive det avgörande i förlängningen. Strax innan det avgörande målet räddade han också vad som såg ut att vara ett säkert mål för gästerna, när han slängde sig raklång på isen och slog bort pucken för Markus Ljungh.

Hansson har varit en hela SHL:s stora positiva överraskningar så här långt. Efter tio matcher ligger han på åttonde plats i backarnas poängliga och, kanske ännu mer imponerande, är den som snittar mest istid i hela SHL.
– Det är väl inget man direkt hade förväntat sig, men det är självklart kul. Alla vill ju spela, så det är bara kul att man får göra det, säger han till hockeysverige.se

20-åringen har tidigare gjort nio SHL-matcher i Rögle, under klubbens senaste sejour i högsta serien. Men känslan är ändå att det är i år han tagit steget in i ligan på riktigt, och han är själv nöjd med hur det har gått.
– Jag tycker att jag har kommit in i SHL på ett bra sätt. Jag har ju fått bra förtroende när vi har haft många spelare skadade och avstängda, så det gäller verkligen att försöka ta chansen att visa vad man går för. Utnyttja sina styrkor och spela stabilt defensivt liksom. Överlag har det känts okej, men det är tråkigt att vi inte har kunnat vinna fler matcher.

Varför tror du att det har gått så bra som det har gjort? Är det så enkelt som att du har fått ett stort förtroende?
– Alltså, det är klart att man alltid växer som spelare när man känner förtroende. Man vågar spela ut mer och göra det där lilla extra när man har bra självförtroende. Sen har jag ju en bra sommar bakom mig i HV, med vårt fysteam bakom, när jag har kunnat göra hårt och bra.

”BEHÖVDE EN NY UTMANING”

Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Niklas Hansson var en av nyckelspelarna när Rögle tog steget upp till SHL förra säsongen. Som 19-åring blev han utsedd till assisterande kapten i laget, och spelade mycket även där. Men han gjorde ändå relativt tidigt efter uppflyttningen klart att han inte var intresserad av att stanna i klubben.
– Jag kände någonstans att jag behövde röra på mig, testa något nytt. Jag kände att jag hade kört fast lite där och behövde en nytändning och ny utmaning, och när HV visade intresse efter säsongen kändes det som ett väldigt bra ställe för mig att utvecklas på. Det är en klubb med vinnarmentalitet och höga ambitioner som gjorde att det kändes väldigt intressant för mig.

Tror du att det var bättre för din utveckling att spela i Rögle och få mycket istid förra året, i stället för att spela i SHL och kanske ha en mindre roll?
– Ja, absolut. Jag vill ju alltid vara en ledande spelare ute på isen, och hjälpa laget både framåt och bakåt. Jag spelar hellre mycket i en lägre division än spelar lite i en högre i den åldern jag är, jag vill ju utvecklas och ha speltid.

Vad är den största skillnaden när man tar klivet upp från Hockeyallsvenskan till SHL?
– Man märker att spelarna är smartare och mer disciplinerade här. Om man gör ett misstag här så smäller det. I Allsvenskan kunde man komma undan med misstag, men gör man det här så blir det oftast ett mål i baken.

Du spelar ju med backar med stor NHL-rutin, Chris Campoli, Ryan O’Byrne, och i viss mån Jere Karalahti. Hur lärorikt är det att se såna spelare på träning och match varje dag?
– Jag tycker att det är jättebra. De är grymt bra killar allihop, och man märker verkligen att de är ledare både på och utanför isen. De snackar mycket med en, som just nu när jag spelar med Campoli så snackar han mycket med mig om saker han vill att jag ska tänka på för att vi ska få ett bra samarbete, och utvecklas som spelare. Det var samma sak med Andreas Lilja i Rögle. De vet ju vad det handlar om, så man lyssnar på vad de har att säga.

NOBBAD I JVM

Ett av de stora målen för Hansson under förra säsongen var junior-VM i Kanada. Men efter att ha varit med under alla läger och samlingar tidigare under säsongen så var han inte med när den slutliga truppen presenterades.
– Det är klart att det var jättetråkigt, jag ville verkligen vara med. Men sen när beskedet väl kom kunde man inte göra så mycket. Jag försökte vända det till något positivt och jobba hårdare, och bli en ännu bättre spelare än jag var innan.

Fick du någon förklaring till varför du inte kom med från Rikard Grönborg?
– Nej, jag pratade inte någonting med dem efteråt.

Hade du velat ha en förklaring?
– Jag känner inte direkt det. Det hade ju varit jobbigt för dem också att ringa runt till varje spelare och berätta varför man inte kom med. De tog ut det laget de trodde på, det är bara att acceptera och kriga på.

Kan du känna att det är någon form av revansch nu när du spelar så bra i SHL?
– Revansch och revansch, det vet jag inte. Säsongen är lång, och jag vill hålla en hög nivå hela säsongen. Det har känts ganska bra, men det är fortfarande en lång säsong och jag har mer att ge, så någon revansch kan jag inte säga att det är. Det är mer att det triggar en själv, och när man spelar i en högre liga och mot bättre spelare så gäller det att man steppar upp personligen.

DRAFTAD AV DALLAS

Han valdes av Dallas Stars i draften 2013, i den tredje rundan. Men det har ännu inte blivit något NHL-kontrakt, och Hansson har heller inte hört att det ska vara på tals just nu. Han säger att hans fokus ligger på två år i HV, men det blir ändå en del kontakt med Stars organisation.
– Vi har kontakt fram och tillbaka. De har ju en ny development coach som har hand om oss draftade spelare, Rich Peverley, som spelade där förut. Så han har man ju en del kontakt med. Även fystränaren, J.J. (McQueen) som han kallas har man kontakt med från och till.

Vad pratar man om när man har kontakt med dem?
– Man kollar av läget, hur det går och hur det känns, om det är något man vill ha hjälp med. De kommer över någon gång under säsongen också och kollar på träningar och någon match, så att de får en bättre blick av en. 

Har du fått någon indikation på hur de ser på din framtid i organisationen?
– Nja, man snackar mest fram och tillbaka om saker de vill att man ska förbättra och saker de tycker man är bra på och ska fortsätta jobba på. Man snackar mycket detaljer som gör att man ska kunna bli ännu bättre och förhoppningsvis kunna ta en plats där, men sen när det blir vet man ju aldrig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM