Martin Janolhs.
Nyheter

Nu ska talangens pollett ramla ned: ”Vill tro att jag är redo för SHL”

ANNONS

En stor talang som inte alltid får ut det mesta av sitt spel. Många har väntat på att Almtunas forward Martin Janolhs ska ta nästa steg i utvecklingen och bli en produktiv SHL-spelare.
– Jag vill tro att jag är redo för det, men det gäller att visa det över en hel säsong, säger Janolhs till hockeysverige.se när vi träffar honom i Uppsala.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför årets säsong av Hockeyallsvenskan lät hockeysverige.se flera experter uttala sig om ligans lag och spelare. Leif Strömberg, tidigare tränare och expert på Viasat Hockey, uttalade sig bland annat enligt följande om en av Almtunas forwards:
– Han är en personlig favorit, men som jag ibland har lust att ta lite i nackskinnet. Jag tycker att han har en av Hockeyallsvenskans bästa verktygslådor. Jag såg den här killen när han kom fram och han har sjuka skills när det gäller skott, handleder, passningsspel och åkning. Det är dags för den här Hedemorapojken att förstå att polletten måste trilla ner. I mina ögon är han en SHL-spelare, men skulle även klara av att spela i KHL.

Leif Strömberg.

Den spelare som Strömberg talade om ärr hans tidigare spelare i Leksand, Martin Janolhs. Den här säsongen har masen svarat för fem mål och totalt tio poäng på 17 matcher.

Hockeysverige.se reste till Scandic Nord i Uppsala för att träffa Martin Janolhs. Med anledningen av Strömbergs uttalande var den första frågan självklar: har polletten har trillat ner nu?
– (Skratt) Jag kan förstå vad han menar och syftar på. Det har ofta varit så att när det gått bra så har det gått riktigt bra och när det gått dåligt kanske det har gått riktigt dåligt, men det är gått väldigt upp och ner, säger Martin Janolhs och fortsätter:
– Jag måste hitta en högre och jämnare nivå för att också kunna spela på en högre nivå. Jag kan tänka mig att det är vad han syftar på och även hålla med om. Det har blivit bättre, men självklart måste det bli ännu bättre om jag ska kunna ta mig uppåt.

Martin Janolhs debuterade i Hockeyallsvenskan redan 2009, då spelande för Leksand. Sedan dess har han givetvis utvecklats en hel del.

SEX KLUBBAR EFTER DEBUTEN I LEKSAND

– Mina styrkor har varit i det offensiva spelet och att ta ansvar där. Jag tycker att jag även har blivit bättre i spelet över hela banan, hur jag klarar mig i egen zon och lite sådana grejer.
– När jag kom upp från J20 till A-laget var jag fortfarande lite ”juniorig”. Det var bara full fart framåt. Det spelet har jag förbättrat sedan dess. Jag tycker att jag också blivit bättre på den offensiva biten, men jag vill så klart ta fler steg än vad jag gjort.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Sedan debuten i Hockeyallsvenskan har 24-åringen spelat i inte mindre än sex klubbar utöver Leksand (Borlänge, Arboga, Kungälv, Stjernen, Karlskrona och nu Almtuna), men han tror inte att det har påverkat hans utveckling negativt.
– Det är väl både bra och dåligt att hamna i en ny miljö och se lite annat än Leksand. Klart att när jag blev utlånad från Leksand var det inte alltid guld och gröna skogar direkt. När jag tyckte att det hade gått bra någon vända blev jag utlånad till division 1. Då var det lite jobbigt.
– När jag väl tog chansen i Leksand fick jag spela mycket. Även säsongen därpå fick jag spela mycket innan jag gick till Karlskrona. Då var det mer jag själv som inte levererade riktigt. Då var det nog bra för mig att komma därifrån och göra något annat i en annan miljö.
– Jag tycker att jag hade en bra tid i Karlskrona…

Martin Janolhs fick också lite av ett genombrott när han kom till Blekinge under säsongen 2012/13.
– Jag blir en stabilare spelare när jag är där nere och börjar kanske komma på rätt väg när det gäller det här med att bli lite jämnare. Sedan tycker jag att det var skönt att skriva två år här med Almtuna så jag kunde gå hit och veta att jag skulle få lite lugn och ro.

Du gjorde 16 mål i Almtuna förra säsongen, vilket är väldigt bra, hur upplevde du den här säsongen?
– Spelmässigt tycker jag att min säsong var helt okej till största delen. Sedan hade jag ett tag där jag inte gjorde så många mål, men jag gjorde 16 mål under säsongen vilket trots allt måste ses som godkänt.

TROR SIG VARA REDO FÖR SHL-SPEL

Niklas Eriksson.

En tränare som betytt mycket för Martin Janolhs är Almtunas Niklas Eriksson. Dom båda lärde känna varandra redan i Leksands juniorlag 2007.
– Han har betytt mycket och jag har känt Niklas länge nu. Redan i J20 tycker jag att han var en bra tränare och vi tänker nog ganska lika när det gäller hockey. Klart att det spelade in då jag valde att komma hit. Självklart också att det var många andra leksingar här.

Vi talade inledningsvis om att Leif Strömberg vill se dig i SHL snart, känner du själv att du är mogen att ta det här steget?
– Jag vill tro att jag är redo för det, men det gäller att visa det över en hel säsong. I fjol gick det helt okej hela säsongen, men det känns som att jag har mer i mig. Jag hoppas att jag tar lite fler steg den här säsongen. Presterar jag lite bättre än i fjol så hoppas jag att förhoppningsvis, även om det inte blir till nästa säsong, ska kunna ta ett kliv upp. Det är i alla fall målet.

Har du haft chansen att ta det här steget redan?
– Nej, det kan jag inte påstå att jag har.

Har det lockat att flytta tillbaka till Leksand under senaste åren?
– Egentligen inte och det har inte heller varit aktuellt någon gång sedan jag drog därifrån. När jag gick hit till Almtuna inför förra säsongen var Leksand i SHL och en nivå högre. Då var det aldrig på tal. Inför den här säsongen hade jag ju kontrakt här.
– Klart att Leksand ligger mig varmt om hjärtat efter alla år där, men just nu trivs jag grymt bra här så spel i Leksand är ingenting jag funderar på nu i alla fall.

I senaste mötet lagen emellan gjorde Martin Janolhs ett mål när hans Almtuna vann med hela 5-0 i Tegera Arena. Men det var ett återhållsamt måljubel från den förre leksingen.
– Det var första gången jag var där uppe och stod på andra sidan. Det är speciellt att åka ut där och tillhöra andra laget. Samtidigt är det kul att spela där och självklart är det skönt att få göra mål.
– Jag jublade inte något överdrivet i alla fall och det handlade väl lite om respekt kanske. Nu vet jag inte om jag tänkte på det så jättemycket, men jag tror inte att jag hade velat åka runt och härjat så väldigt mycket i alla fall. Det hade känts fel, avslutar Martin Janolhs innan han sätter sig på cykeln för att åka hem och gå ut med sin hund.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

Fem snabbfrågor med Martin Janolhs:

Bästa matstället i Hedemora?
– Det måste vara Lappens Gatukök.

Leif Strömbergs styrka som coach?
– Att han var rak, ärlig och sa vad han tyckte.

Det bästa med Uppsala?
– Det mesta är faktiskt bra med Uppsala.

Vilket är det roligaste mål du gjort?
– En av dom häftigaste kvällar jag varit med om var då jag gjorde hattrick mot Västerås med Leksand. Så mitt tredje mål där.

Vad vet du om Patrik Norén som vi andra inte vet?
– Att han är en ruskig datanörd. Han kan allt som har teknik att göra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL