Fredrik Söderström fick se sitt lag förlora i kväll.
Nyheter

Vände efter krisstart – nu hyllar tränaren kollektivet : ”Full av beundran för spelarnas attityd”

ANNONS

När Oskarshamn hade det tungt i början av säsongen valde tränaren Fredrik Söderström att ta en paus från Twitter, som i efterhand blivit uppmärksammad. Efter det har hans lag varit ett av Hockeyallsvenskans allra hetaste. Söderström själv har dock svårt att se något samband.
– Förändringen vi gjort handlar om spelarnas förmåga att växa som grupp och individer, säger han till hockeysverige.se.

2-3. 3-6. 1-7. Säsongen började som en mardröm för IK Oskarshamn, och det ryktades – precis som under förra säsongen – om att lagets tränare Fredrik Söderström var på väg bort.

Men nu har vindarna vänt. Oskarshamn ligger tvåa i Hockeyallsvenskan efter suveränen Västerås, och den vidöppna defensiven verkar vara ett minne blott. På de 14 matcherna efter mardrömsstarten har Oskarshamn bara släppt in 23 mål, tillsammans med Vita Hästen – som har en match mindre spelad – färst i hela serien.
– För det första så tycker jag inte att prestationerna i början var fullt lika illa som siffrorna, men kan hålla med om att det var plågsamt poängmässigt och det kan störa vilket lag som helst. Men genom ett tydligt och medvetet val bytte vi lite spår med smärre taktiska förändringar, men framför allt killarna i attityd och inställning inför uppgiften. Vi hade segern i Leksand som vände det lite för oss, säger Söderström till hockeysverige.se.

Men efter 1-7 mot Mora har ni inte släppt in fler än tre mål i någon match. Det framstår ju som en väldigt stor förändring utifrån, vad gjorde ni egentligen efter den matchen?
– Absolut, den är ju anmärkningsvärd naturligtvis. Men jag vidhåller, om man tar de tre första matcherna så är vi ju yviga i laget och släpper till enormt mycket chanser och mål. Men tar man matcherna, mot AIK på Hovet börjar vi bra och kunde ha vunnit. Mot Sundsvall har vi 3-1 i början av andra. Vi har korrigerat vårt spel, men inte så stora drag att det borde ge den här förändringen, så det får mig ändå att tro att vi var på rätt spår.
– Sen får man inte glömma att vi har 15 nya spelare, och vi var kanske inte redo i tron och synen på oss själva. Men korrigeringen inför Leksand var snarare mental, vi har känt att vi har varit inne på ett spår sen säsongen började och där såg vi effekten. Jag vill verkligen poängtera och understryka att förändringen vi gjort handlar om spelarnas förmåga att växa som grupp och individer. Jag är full av beundran för den attityd som spelarna tar med sig och det är det som har gett oss de här resultaten.

KRÄVDE HANS AVGÅNG

Fredrik Söderström har varit pressad som tränare i Oskarshamn flera gånger tidigare under sina fem år i klubben. Så sent som förra året krävde många supportrar hans avgång, vilket kanske gjorde den tuffa inledningen på den här säsongen ännu jobbigare.
– Det är klart, min största kritiker är ju jag själv och en sån start föder ju vissa tvivel på mig och på min syn på hockey och ledarskap. Så det är klart att den inte var optimal. Jag tror att ledarskap och skickliga ledare tittar fram när det behövs som mest, och jag vill inte tro att jag svajade i min tro på laget eller det vi sysslade med i det skedet.
– Det finns ju ingen som med gott samvete kan påstå man trivs när det går åt helvete. Men jag tror att man kan vara olika som människa och som ledare, jag kan gå igång på situationer när jag behövs som mest. Jag kände att med den kapacitet vi har, truppen vi förfogar över, så upplevde jag det aldrig riktigt kaotiskt eller hysteriskt i truppen. Känslorna var ganska kontrollerade, precis som de är nu när det går bra, och det är klart att jag har ganska stort inflytande över hur truppen tillåts att må, så att säga.

Kan du på något sätt känna, med tanke på hur tränarcirkusen brukar se ut, att du spelar på lånad tid när du gör ditt femte år i samma lag?
– Jag förstår din fråga, och jag förstår att en vacker dag åker jag också ut med huvudet före, antingen här eller i någon annan klubb. Jag förstår också att det finns folk som har kritiserat mig för att det är bekvämt att vara i samma klubb, men jag vänder på det och tycker att det är modigt. De här tränarna som gör 1-2 år i en klubb och sen hoppar vidare när pengarna har tagit slut, det är en ganska enkel resa att göra. Jag som person har pratat mycket om tålamod, och är det något jag lever upp till så är det just det, genom att stanna kvar.

Hur mycket når den här typen av kritik som du har fått fram till dig?
– Det är väl ett av skälen till att jag har avskärmat mig. Det finns ohyggligt många experter i traditionell media och i den nya världen med bloggar och sociala medier som kommer med tips och råd. Jag tror att det kan påverka att man läser och får in det på ett sätt som rör till det lite grann, men det är inte så att jag går runt och mår dåligt.
– Det blåser en del med jämna mellanrum, och det är en del av arbetet att stå emot kritik. Ibland är det förfogat i högsta grad, men man behöver inte ta del av den som är onyanserad och osaklig. Jag måste berömma klubben under mina år här. Internt har vi haft en sund dialog och relation, sen ska skit ha skit ibland och jag är den första att ta till mig när det finns fog.

EFFEKT AV TWITTERPAUS?

Avskärmat sig har han definitivt gjort, och det har till och med fått en del uppmärksamhet. Söderström har under sin tid i Oskarshamn gjort sig känd som en frispråkig tränare, kanske framför allt genom sitt tidigare mycket aktiva Twitterkonto. Men efter den tunga starten berövades plötsligt dryga 11 000 följare från hans närvaro på Twitter – ungefär samtidigt som poängen började ramla in på Oskarshamns konto. Twitterpaus-effekten? Själv tror han att det är ett rent sammanträffande.
– Ja, det tror jag faktiskt. Jag har svårt att se att det skulle påverka spelarnas prestation, säger Söderström med ett skratt.
– Jag har förstått att det diskuteras flitigt, men livet förändras, jag sjöng i kör på lågstadiet och det gör jag inte längre. Jag har ingen egentlig åsikt eller uppfattning om det där, det vore mirakulöst och därför tror jag inte på det.

Betyder succén under Twitterfrånvaron att du är borta därifrån för gott? Är du vidskeplig på det sättet?
– Det är jag, men på andra sätt, så vi skrattar åt oss själva tränarna här. Det är kalsonger och strumpor, slips av och på, det är sånt man kan skratta åt och som jag tror att alla håller på med på ett eller annat sätt. Men diskussionen med Twitter är tämligen ointressant.
– Men jag missar nyheter. Jag kan missa att Malmö har en ny målvakt, så att de andra skrattar åt mig, så nyhetsflödet har gått bort så. De människor som går hårt åt oss när det går tungt och ska klappa på ryggen när det går bra, jag klarar mig utan dem om jag ska uttrycka mig så.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL