JAKTEN PÅ RÄTT SPELARE. Peter Popovic åker under nästa månad till Nordamerika för att inleda scoutandet inför World Cup på allvar.
World Cup 2016

Nu börjar jakten på rätt World Cup-spelare: ”Vill se spelare som sticker ut”

ANNONS

Det är elva månader kvar till World Cup, men redan 1 mars ska 16 man vara utsedda. Nästa månad åker Peter Popovic till Nordamerika för att inleda scoutandet inför turneringen på allvar. Och han vet exakt vad han letar efter.
– Jag vill egentligen se spelare som sticker ut, får en bra roll och mycket speltid. Sedan spelar det ingen roll om det är offensiva eller defensiva. Bara dom är viktiga för sitt lag, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inom kort ger sig assisterande förbundskaptenen, Peter Popovic, ut på säsongens första NHL-tripp. Detta för att i första hand scouta spelare inför det World Cup som spelas nästa höst,. Det kan tyckas märkligt att det är just för World Cup han reser iväg redan nu, men sanningen är ju den att en grundtrupp till World Cup ska tas ut innan VM-truppen. Redan 1 mars ska Tre Kronor presentera 16 av de 23 spelare som ska ingå i World Cup.
– Jo, det känns lite konstigt, det gör så faktiskt. Jag har egentligen inte tänkt på det så även om jag vetat om det, men det är nog för vi sitter här och just tagit ut en trupp till Karjala Cup, säger Peter Popovic till hockeysverige.se:
– Den här säsongen blir lite annorlunda i och med att Pelle (Mårts) väljer att sluta efter säsongen och vi har redan tillsatt en ny fast det är så långt till World Cup. Rikard (Grönborg) får tre uppdrag, JVM, VM och World Cup, samma säsong. Det är egentligen skönast för Pelle som bara har Moskva-VM.

Nu ska du se NHL-spelarna live, men hur mycket NHL-hockey sitter du uppe på nätterna och ser?
– Jag ser ofta repriserna dagen efter. På helgerna spelar man lite eftermiddagsmatcher där borta och då är kväll här. Men jag brukar inte vara uppe på nätterna eftersom jag behöver sömnen, säger Popovic med ett skratt och fortsätter:
– När jag ser hockey på tv ser jag mer NHL än SHL. Jag ser ändå SHL live och är på en eller två matcher varje vecka.

Vilka svenskar har imponerat på dig inledningsvis?
– Av det jag har sett så har Henke Lundqvist i målet varit bra. Det är väl framförallt han som sticker ut. ”Zäta” (Henrik Zetterberg) har sett lite på nytt född ut och producerar en del poäng så här i starten. Det är förmodligen lite spännande med ny coach efter att han haft Mike Babcock i tio år eller något.
– Nu har inte jag hunnit sett alla på tv:n, men det är i alla få två som jag kan plocka fram snabbt.

Nicklas Bäckström?
– Jag har inte sett ”Bäckis” mer än själva poängen som han gjort. Han har gjort en fantastisk start och jag hoppas att det håller i sig. Det finns en risk att han får ett bakslag då det fått gått en bit in av serien av den anledningen att han förmodligen inte kunnat sommarträna speciellt bra. Då kanske han inte har den här grundkonditionen att luta sig tillbaka på, men vad vet jag. Jag kanske har jätte fel där.
– I alla fall är det en ruskigt bra start för någon som opererat sig och inte ens spelat en träningsmatch.


Foto: Bildbyrån/Meli Petersson Ellafi

IMPONERAS AV JANMARK OCH LINDBERG

Två unga spelare som blommat ut den här säsongen och som Popovic också är imponerad av är Mattias Janmark, Dallas, och Oscar Lindberg, New York Rangers.
– Dom som överraskat på mig är dom två namn du nämner. Oscar har spelat två säsonger där borta men i stort sätt bara i farmarlaget. Tredje säsongen där borta får han chansen från start och tar den verkligen. Han fick pris efter träningslägret som bästa spelare i Rangers. Vi hade med Oscar i VM när vi vann guld 2013 och han var en klippa för oss tycker jag. Nu är han väldigt ung och har fortfarande många år kvar.
– Det var kul och häftigt att Janmark tog plats i Dallas på en gång, alltså på första riktiga campen han åker över till. Han får dessutom lira direkt och dessutom göra mål i första matchen. Där har ni två spelare som har överraskat positivt.

Nu ska du åka över och kika på spelare för både World Cup och VM…
– Ja, så blir det.

Vilka karaktärer eller spelartyper letar du efter på den här resan förutom dom här spelarna du redan har full koll på?
– Jag vill egentligen se spelare som sticker ut, får en bra roll och mycket speltid. Sedan spelar det ingen roll om det är offensiva eller defensiva. Bara dom är viktiga för sitt lag. Så ser jag på det.
– Sedan kan det skilja på World Cup och VM. I World Cup är alla tillgängliga om det inte blir skador. När det är VM blir inte alla tillgängliga eftersom vi inte kommer att få loss vissa spelare på grund av att dom helt enkelt fortfarande spelar.

Vad gör att man inte bara är en bra svensk NHL-spelare utan även en spelare för World Cup?
– Vi får plocka russinen ur kakan på något vis och vi har också väldigt många bra spelare där borta. Nu blir det ungefär som till en OS-turnering.
– Jag tror att för att du ska vara en aktuell World Cup-spelare ska du ha en blandning av bredd och spets. Vi har väldigt många spelare där borta, vilket är bredden. Men för World Cup behöver vi även spetsen. Då tar man spelarna som är högst upp. Är det en spelare som är bra där borta men inte har så jättemycket istid och den riktigt stora rollen medan någon annan kanske spelar 20 minuter per match. Då blir det den killen med mest speltid man vill ha.

Ett angenämt problem som förbundskaptenerna kommer få inför World Cup är defensiven.
– Om man tittar på lagdelarna i World Cup-laget så kommer det nästa bli slagsmål om platserna på backsidan. Både då vilka vi ska ta ut och hur vi ska fördela istiden mellan dom. Vi har många backar där borta men vi kommer bara att få ta ut sju till World Cup. Vilka vi än väljer så kommer dom antagligen i sitt klubblag snitta mellan 20 och 25 minuter per match. Det blir ett lyxproblem.

Däremot tror han inte att det här så kallade lyxproblemet kan smitta av sig på grabbarna i laget så det skapar någon osämja.
– Jag hoppas inte. Det är en så pass kort och snabb turnering. Vi har inte riktigt tid med dom funderingarna. Spelarna måste gilla läget och ta den roll man får.

Vi har bara en förstamålvakt i NHL i dag, Henrik Lundqvist, hur tänker du kring det?
– Vi har fler målvakter än någonsin där borta, men egentligen bara en etta. Är bara Henke frisk så är det väl han som ska stå. Det är mera vilka dom andra två blir, vilket vi får titta på. Naturligtvis hade det varit häftigt om vi hade som finnarna som nästan kan ta ut tre ettor i en sådan här trupp. Precis som Finland också hade i OS. Då var ändå (Pekka) Rinne skadad. Här är det en viss skillnad.
– Nu är det ett tag kvar till World Cup, men tyvärr gick (Robin) Lehner sönder vilket var synd. Annars känns det som att han är påtänkt som etta i Buffalo. Jag vet inte vad Carolina tänker med Eddie Läck, men man har spelat (Cam) Ward mycket i början. (Jacob) Markström har det hänt något med positivt sett, men han är också skadad. Det är några av målisarna som jag nämner som kommer bli kul att följa, men samtidigt blir det svårt när som i skadade.

Det är flera svenska målvakter i KHL kan dom bli aktuella i World Cup?
– Det beror naturligtvis på hur mycket dom spelar. Får dom spela mycket, känns bra och killar som vi känner så kan det naturligtvis vara en möjlighet. Flera av dom har ändå varit i NHL ett par säsonger.
– Vi får se när vi ska prata ihop oss om truppen, men till sist är det ändå Rikard (Grönborg) som har sista ordet. Jag antar också att målvaktscoachen kommer att ha en del att säga till om, avslutar Popovic.

FAKTA: HÄR ÄR POPOVICS NHL-SCHEMA

Onsdagen den 11 november 2015
11/11 Peter Popovic avreser till Ottawa

Torsdagen den 12 november 2015
12/11 Peter Popovic ser Ottawa Senators-Vancouver Canucks
Svenskar: Erik Karlsson, b, Ottawa, Mika Zibanejad, fw, Ottawa, Jacob Markström, mv, Vancouver, Henrik Sedin, fw, Vancouver, Daniel Sedin, fw, Vancouver, Alexander Edler, b, Vancouver.

Fredagen den 13 november 2015
13/11 Peter Popovic ser Detroit Red Wings-San Jose Sharks
Svenskar: Niklas Kronwall, b, Detroit, Jonathan Ericsson, b, Detroit, Henrik Zetterberg, fe, Detroit, Gustav Nyquist, fw, Detroit, Joakim Andersson, fw, Detroit, Johan Franzén, fw, Detroit, Melker Karlsson, fw, San José.

Lördagen den 14 november 2015
14/11 Peter Popovic ser Tampa Bay Lightning-Florida Panthers
Svenskar: Anton Strålman, b, Tampa Bay, Victor Hedman, b, Tampa Bay.

Söndagen den 15 november 2015
15/11 Peter Popovic ser Chicago Blackhawks-Calgary Flames
Svenskar: Niklas Hjalmarsson, b, Chicago, David Rundblad, b, Chicago, Marcus Krüger, f, Chicago, Mikael Backlund, fw, Calgary

Måndagen den 16 november 2015
16/11 Peter Popovic ser New York Islanders-Arizona Coyotes
Svenskar: Oliver Ekman Larsson, b, Arizona, Nicklas Grossmann, b, Arizona, Klas Dahlbeck, b, Arizona.

Tisdagen den 17 november 2015
17/11 Peter Popovic avreser till Stockholm

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL