Björklöven …
Nyheter

”Löven” faller om hösten: ”Inne i ekorrhjulet”

ANNONS

Åtta raka förluster och näst sist i den allsvenska tabellen. Det var inte riktigt det scenariot man hade förväntat sig när det gällde årets upplaga av Björklöven. Nye sportchefen Daniel Johansson förklarar för hockeysverige.se vad det är som har gått snett – och att han jagar en förstärkning.
– Vi letar en till back som gör laget bättre, säger Johansson.

Inför årets säsongstart var det många som förväntade sig att Björklöven skulle tillhöra toppen av serien. Inledningsvis såg det också bra ut. Under några omgångar ledde laget till och med Hockeyallsvenskan. Nu är dock läget annorlunda. Efter 17 spelade matcher ligger Umeålaget näst sist. I går blev man nollade av BIK Karlskoga på hemmaplan. 0-2-förlusten var det åttonde raka nederlaget för laget.

Daniel ”Dalle” Johansson.

Nytillsatt sportchef i Björklöven är tidigare talangen och juniorlandslagsmannen Daniel ”Dalle” Johansson, som draftades av Los Angeles Kings 1999 och vars bror Nicklas Johansson spelar i laget. Hockeysverige.se ringde upp honom och frågade om hur han ser på lagets inledning av serien.
– Vi började serien ganska bra. I alla fall resultatmässigt. Sedan kanske jag inte tycker att prestationen var som vi hade önskat, men då vann vi matcherna i alla fall. Det var till och med så att vi ledde serien efter fem omgångar.
– Sedan har vi, precis som du säger, åtta raka torsk. Klart att vi absolut inte är nöjda med det, men vi jobbar stenhårt varje dag för att ta oss ur det här och vända på trenden.

Vad är det som gör att ni inte får med er segrar?
– Jag tycker att vi över lag har dippat i arbetsinsatsen. Den har inte legat på en tillräckligt hög nivå över tid. Sedan kom det några förluster, vi förlorar en till och en till. Klart att då självförtroendet sjunker lite grann. Sedan är du inne i ekorrhjulet.
– Det gäller att hitta en väg att ta oss ur det här och det har vi bestämt att vi ska göra.

Björklöven, med Mats Waltin och Patric Wener som coacher, upplevde en liknande trend i fjol. Då fick man ordning på Björklövens spel på ett mycket bra sätt under andra halvan av förra säsongen. Till den här säsongen har Tommy Jonsson och Markus Åkerblom tagit över tränarrollerna och givetvis gjort en del förändringar i spelet. Men det här tror inte Daniel Johansson har påverkat själva prestationen.
– Klart att det är lite förändringar vilket det blir automatiskt med en ny ledarstab. Jag tycker däremot inte att det är så stora förändringar så att vi inte ska anamma det, så att säga, och inte så att vi ska ligga där vi ligger.

DE OFFENSIVA STJÄRNORNA HAR INTE LEVERERAT

Så här långt är Daniel Johansson nöjd med Jonssons och Åkerbloms arbete.
– Jag vet vilket otroligt jobb och engagemang dom lägger ner i det här. Det är ett dygnet runt jobb. Båda jobbar hårt för att vi ska vända det här.
– Jag är nöjd med deras arbetsinsats, men inte med resultatet. Samtidigt är jag helt övertygad om att vi kommer vända det här.

Stefan Öhman.

Björklöven har en rad offensiva och rätt rutinerade spelare så som exempelvis Jesper Thörnberg, Stefan Öhman, Jon Palmebjörk och Pär Edblom, forwards som alla förväntades vara produktiva framåt. I dag har ingen av dessa gjort mer än sju poäng. Poängbäst i Björklöven just nu är Lucas Sandström med sex mål och totalt tio poäng på 15 matcher.
– Vi har pratat redan tidigare om att vi ska vara ett kreativt lag, åka mycket skridskor, vårda pucken och äga spelet. Allt det bygger på att vi lägger ner det hårda jobbet först. Det kan jag tycka att vi inte gjort riktigt i varje match.
– Jag vill inte hänga ut någon utan alla i laget måste bidra med det hårda jobbet för att vi ska kunna producera framåt. Det är helheten som inte har fungerat riktigt.

Du återkommer till det här med att laget inte gjort det hårda jobbet, är inte det lite oroande med tanke på att det är grunden i dagens hockey?
– Vi har svårt att hålla det hårda jobbet över tid. Det kan ha lite med ett nytt spelsystem att göra, att man kanske funderar lite för mycket. Det kanske är så att vi jobbar hårt men lite fel. På så vis är det kanske en liten omställning och anpassning.

Hur bryter man en sådan här negativ spiral eller trend?
– Det är viktigt att vi fortsätter träna hårt och bra så vi inte går ifrån det. Det fortsätter vi också att göra. Sedan gäller det att hitta saker, man vänder och vrider på allt, det taktiska, det som händer på rinken, förberedelser, är noggranna med kost, sömn och så vidare.
– Egentligen är det många olika trådar som vi försöker dra i så det blir lite svårt att sätta fingret på vad det exakt är som gör att man bryter en negativ trend.

Tittar du någonting på att stärka upp truppen eller ledarstaben?
– Vi letar en till back. Nu har vi 15 forwards och sju backar. Jag tycker att kompetensen både på ledarsidan och i laget har vi. Nu gäller det bara att vi knyter näven, jobbar åt samma håll och stenhårt varje dag för att vända på det här.

När du säger leta back, vad söker ni då för karaktär?
– Det kanske är ett lite tråkigt svar, men en back som gör laget bättre. Vi tycker att vi har backar som tillför i powerplay och i det offensiva spelet, så det vi söker är en tvåvägsback.

Hur stressad är du själv över tabelläget?
– Stressad och stressad… Man får vara förberedd på att sådant här kan hända när man jobbar med det här. Klart att det inte är roligt att förlora, men någonstans tillhör det branschen.
– Det är bara att knyta näven och det är nu det visar vad man är för skrot och korn. Nu gäller det att ha tålamod och jobba efter den linjen som vi har bestämt att göra från början. Då ska det nog bli bra det här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL