Victor Hedman.
Tampa Bay

Efter succén – Hedman vill växa med kraven: ”Du kan inte leva på gamla meriter”

ANNONS

VM 2012 blev en viktig lärdom. Sedan dess har Victor Hedman tagit kliv efter kliv och i dag är han en etablerad toppback i NHL. Men viljan att fortsätta utvecklas är stor – och Hedman sporras av förväntningarna på honom och laget.
– Det som gör hockey kul är ju att man förväntas att leverera, säger Victor Hedman till hockeysverige.se.

Victor Hedman tog förra säsongen klivet in bland NHL:s riktigt stora backar på allvar. Detta trots en skadedrabbad säsong. Hedman kom även att utses till Sveriges bästa hockeyspelare och belönades med Guldpucken.
– En fantastisk framgång för mig även om jag inte ser mig själv som Sveriges bästa ishockeyspelare, sa Hedman till hockeyjournalisten Hasse Andersson i en intervju till hockeyboken.

Florida News - June 13, 2015

Foto: All Over Press

Men vad var det som gjorde att Victor Hedman tog det här klivet förra säsongen? Hockeysverige.se fick en pratstund med Hedman mellan två matcher hemma i Tampa och började med att ställa just den frågan, en fråga som inte skulle visa sig vara så lätt att besvara för den 24-åriga backen från Örnsköldsvik.
– Oj… bra fråga. Jag tror att det var många orsaker. Jag kände mig väldigt säker i mitt spel och jag hade fysiken och allt som krävs för att spela det spelet som vi spelar. Självförtroendet och förtroendet från tränarna gjorde också mycket att jag tog det här steget, säger Victor Hedman och fortsätter:
– Sedan handlar det om att man vågar göra misstag där ute och även vågar göra sakerna som du känner att du klarar av. Balansgången mellan när du ska stanna hemma eller följa med upp i anfall är ändå det som varit det största läromomentet för mig, att börja läsa av sådana situationer. Det är vad jag tror har gjort att jag kunnat ta ett steg till.

Vid VM 2012 fick Victor Hedman ganska mycket kritik för sitt spel, men sedan dess tycker Hedman själv att han har utvecklats väldigt mycket som spelare. Han känner också att han är en annorlunda spelare i dag.
– Ja, det är jag absolut. Under just det där VM:et, för att turneringen spelades på hemmaplan, ville jag visa upp mig lite för mycket. Det blev fel istället och när jag gjorde ett misstag ville jag göra ännu mer och då blev det ytterligare misstag. Just det här med att spela sitt spel och låta spelet komma till sig, inte hålla på att jaga allt för mycket, har varit den största skillnaden i mitt spel.
– Nu är jag tre år äldre och spelat tre säsonger till i den här ligan. På så sätt har jag också kommit fram i min utveckling.

Jag upplever att du är tryggare i ditt spel i dag, håller du med om det?
– Absolut. Det är a och o. Det största är att jag i dag har en trygghet i mitt spel. Jag vet vad jag kan bidra med, vad jag är bra på och vad jag ska göra för att vara effektiv i båda ändar av isen.

Oct. 11, 2014 - Tampa, FL, USA - Tampa Bay Lightning defenseman Victor Hedman (77) shoots and scores a power play goal against the Ottawa Senators during the first period on Saturday, Oct. 11, 2014, at Amalie Arena in Tampa, Fla.All Over Press

Foto: All Over Press

VET VAD SOM FÖRVÄNTAS

Nu är det en ny säsong och framgångarna förra säsongen har även medfört att pressen på Victor Hedman att prestera och leverera bra hockey har ökat.
– Klart att det blir så eftersom laget gick så pass bra förra säsongen. Både individuellt och på laget är det en större press på oss den här säsongen.
– Det här är något som jag personligen ser som en utmaning och ingenting som jag räds för. Jag tycker bara det är kul att ha ögonen på sig och att jag förväntas att prestera i varje match, producera poäng och vara bra defensivt. Att spela under press är någonting som jag tycker gör mig bättre. Det som gör hockey kul är ju att man förväntas att leverera.

Några dialoger med klubbens General Manager Steve Yzerman om vad klubben förväntar sig av honom har han inte haft så här långt den här säsongen. Samtidigt har Hedman ändå det ganska klart för sig.
– Jag vet vad som förväntas av mig från tränarteamet och jag skulle tro att det är samma sak från Yzerman. Det är att jag ska fortsätta utvecklas och spela som jag har spelat under senaste säsongerna. Att vara bra offensivt och spela mycket. Samtidigt gäller det att leverera, vilket är det viktigaste.
– Du kan inte leva på gamla meriter och tro att allt ska gå av sig själv. Det gäller att du försöker ta ditt spel till en ny nivå. Det finns många spelare som vill spela många minuter och i alla situationer. Då gäller det att du sätter pressen på dig själv att prestera. Det är också därför jag gillar att spela under press, men jag vet även att jag kan leverera under press.

”FICK LITE FLASHBACK”

Förra säsongen var skadedrabbad för Victor Hedman. Därför var det extra många som satte popcornen och colan i halsen på läktaren när han tvingades utgå efter en tackling i matchen mot Dallas.
– Det här påverkade inte min säsongsinledning alls, vilket var skönt. Jag missade matchen mot Buffalo men var tillbaka matchen efter då vi spelade mot Nashville. Att jag bara missade en match var väldigt viktigt.
– Man fick lite flashback till ifjol när jag hade en så bra start men bröt ett finger mot Vancouver i match fyra eller fem. Då missade jag runt 20 matcher.

Vart tog smällen?
– Jag fick som en liten whiplash. Huvudet slog i plexit, men det var absolut ingen fara.

Många ser Tampa som ett av lagen som kan vinna Stanley Cup den här säsongen, hur tänker du själv kring det?
– Som jag sa tidigare så vet alla att det är mer press på oss den här säsongen. Framförallt eftersom ingen trodde att vi skulle gå så långt som vi gjorde förra säsongen. I och med att vi i stort sett har samma lag den här säsongen så vet vi att förväntningarna är stora på oss.
– Vi vill ha den utmaningen, men vi vet också hur fruktansvärt svårt det är att gå långt i den här ligan. Som mål för laget har vi som vanligt först och främst att gå till slutspel. Det är en lång väg dit samtidigt som spelet i början har varit lite upp och ner, men det börjar sätta sig mer och mer. Vi kommer fortsätta utvecklas som lag och se till att komma till slutspel till att börja med. Sedan får vi ta det vidare där ifrån, avslutar Victor Hedman.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL