GRANQVISTS UTMANARE. Jhonas Enroth, Jonas Gustavsson och Linus Ullmark är aktuella för World Cup.
World Cup 2016

Granqvists svenska målvaktsranking – de gör upp bakom Henke inför World Cup

ANNONS

Hockeysverige.se har gett Viasat Hockeys expert, målvaktsgurun Erik Granqvist, i uppgift att ranka de svenska målvakterna i NHL. Detta med tanke på World Cup som kommer nästa höst.

Det är ett knappt år kvar till World Cup startar, men spekulationerna kring hur Rikard Grönborgs lag kommer att gestalta sig är sedan länge i gång. En av frågorna som är intressanta är vilka målvakter som gör upp om andraspaden bakom Henrik Lundqvist i det svenska laget.

Hockeysverige.se tog kontakt med målvaktsgurun Erik Granqvist och bad honom att ranka de svenska målvakterna i ligan. Granqvist, som ni ser i Viasat Hockeys NHL-studio varje helg, återkom med följande lista här nedan. Den avancerade statistiken är hämtad från sajten war-on-ice.com. Noterbart är också att inlägget skrevs under gårdagen och att all statistik därmed inte är dagsaktuell efter nattens matcher:

1) Henrik Lundqvist, New York Rangers (6-2-2, 1,88, 94,3%)
Granqvists kommentar: ”Kung Henrik regerar! De ändrade förberedelserna inför seriestarten med mer mental coaching och video har fått önskad effekt. Har inlett säsongen på väldigt hög nivå med fin tajming och fortsatt tillit till det spelsystem målvaktstränaren Benoit Allaire skapat för att utnyttja Henkes styrkor i spelet: fotarbetet, tålamodet, förmågan att läsa situationerna och hans blixtsnabba reflexer. Har dessutom instinkten att utmana längre ut och vara aggressiv när det krävs. Jag är grymt imponerad av hans förmåga att fokusera och noggrant förbereda sig för att kunna leva upp till de enorma förväntningarna på att vara i världstoppen år efter år. Brinner för att få vinna en Stanley Cup-ring i juni. Räddar 90,12% av heta målchanser.”

2. Jhonas Enroth, Los Angeles Kings (2-0-0, 0.5, 98,4%)
Granqvists kommentar: ”Kejsaren av ”Box-kontroll”. Extremt medveten om hur mycket hans 181 cm långa kropp täcker av målet (”boxen”) i olika situationer. Jobbat med hög compete-level på träningarna, visat stort tålamod i spelet och varit lysande i sina två vinster på två starter i nya klubben LA Kings. Verkar harmonisk både på och utanför isen. Räddar sanslösa 95,45% av de heta målchanserna i matcherna.”

3. Jonas Gustavsson, Boston Bruins (2-0-0, 2,0, 91,4%)
Granqvists kommentar: ”Nyblivna pappan har fått en perfekt start i Boston med tre segrar på lika många starter, överglänser Tuukka Rask som haft en tung inledning. Jonas ser fri och stabil ut i spelet. Nyckeln för honom är att hålla kroppen frisk. Grymt viktigt inför WC2016 att både Enroth och Gustavsson visar att de kan spela var fjärde eller femte match och sedan spika igen när laget behöver det! Räddar 77,78’% av heta målchanser.”
——————————————————————————————————————

4. Linus Ullmark, Buffalo Sabres (2-1-0, 2,03, 93%)
Granqvists kommentar: ”Ett av Sveriges största framtidslöften på målvaktsposten tog sin första NHL-vinst förra veckan och nöp den andra av bara farten några dagar senare. Opererade höfterna efter förra säsongen och verkar kunna agera i sitt dynamiska spel utan begränsningar igen, vilket är ljuvligt att se. Kan bilda ett hyperintressant svenskt målvaktstandem när Robin Lehner kommer tillbaka från sin skada i benet. Räddar 73,68 % av de heta målchanserna.”

5. Anders Nilsson, Edmonton Oilers (2-2-0, 3,38, 90,3%)
Granqvists kommentar: Massor av situationer att hantera under matcherna i Edmonton-kassen. Tagit 2 vinster hittills och krigar stenhårt för att hjälpa det talangfulla laget till fler tvåpoängare. Kan han städa bort målen från djupa vinklar så ser det riktigt bra ut. Räddar 81,40% av heta målchanser.

6. Anders Lindbäck, Arizona Coyotes (1-2-0, 1,65, 93,5%)
Granqvists kommentar: ”Den storväxte Lindbäck (198 cm) krigar på i NHL och har startat 2 matcher och gjort ett inhopp så här långt in på serien. I segermatchen mot Ottawa var Limpan glimrande mellan stolparna och räddade 35 av 36 skott. Räddar 78,57% av de heta målchanserna i matcherna.”

7. Eddie Läck, Carolina Hurricanes (1-2-0, 3,61, 85,2%) 
Granqvists kommentar: ”Fått en tuff start i sin nya klubb. Höga förväntningar inför säsongen efter en stark avslutande säsong i Vancouver men har fått spela andrafiolen bakom Cam Ward så här långt i Carolina. Började förra säsongen att använda ett speciellt sätt att använda blicken när man fixerar pucken som kallas ”head-trajectory”, när den tekniken är helt automatiserad i Eddies spel kommer han att skörda frukt och bli oerhört svår att passera och bli en het kandidat igen till en av tröjorna bakom Henrik Lundqvist i World Cuplaget. Räddar 60,0% av heta målchanser.”

Övriga:
* Robin Lehner blev skadad i första seriematchen för säsongen, men kommer förhoppningsvis tillbaka om några veckor starkare än någonsin och bildar Sveriges mest intressanta målvaktspar tillsammans med Linus Ullmark i Buffalo.

* Jacob Markström, charmant mellan stolparna förra säsongen i Utica Comets (AHL). Tyvärr skadad under försäsongen men har en fin möjlighet att få sitt genombrott i NHL den här säsongen, dock har hans kollega i Vancouver, Ryan Miller, visat sig vara vassare i år än fjol.

* I Europa är de tre främsta Svenska målvakterna i KHL Henrik Karlsson, Jokerit, Viktor Fasth, CSKA Moskva, Joacim Eriksson, Dinamo Riga De kommer att behöva spela på absoluta toppen av sin förmåga i KHL och Tre Kronor under vintern och våren för att kunna utmana om en plats i World Cup nästa år i september.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL