Linus Fernström.
SHL

Målvakten lämnade topplaget för bottenstrid – och hittade ett spel som passade honom

ANNONS

Efter två år i topplaget Frölunda valde Linus Fernström att skriva på för den tippade slagpåsen Karlskrona. Men omställningen har inte varit svår för 28-åringen. Faktum är att han trivs bättre i sin nya tillvaro.
– Det svåra var att komma till Frölunda och bara få på sig 22 skott per match, säger han till hockeysverige.se.

Linus Fernström har de senaste två åren spelat 64 SHL-matcher för Frölunda. Även om han och Lars Johansson alternerade på målvaktsposten stod Fernström en majoritet av matcherna under båda säsongerna.

Frölunda har två starka säsonger bakom sig, och Fernström har legat på ganska precis två insläppta mål per match. Nu är tillvaron helt annorlunda. På åtta matcher har han släppt nästan dubbelt så många mål per match som under förra säsongen i Frölunda.
– Det är som att man spelar i en helt annan liga, säger Linus Fernström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Du vet att du kommer få 40 skott på dig varje match. Men jag måste säga att jag gillar det. Du kommer in i matchen enklare och det känns som att det inte spelar lika stor roll om man släpper in en puck tidigt i matchen, för du har ändå chansen att komma in i matchen igen.

collage

Lars Johansson och Linus Fernström.

Faktum är att målvakten inte har haft speciellt svårt att ställa om från Frölunda till Karlskrona. Det var svårare att ställa om till det spel Frölunda spelade, efter att tidigare ha spelat i Almtuna och Oskarshamn.
– Ja, så var det. Jag har spelat i fler bottenlag tidigare i min karriär, så den stora omställningen kom när jag började spela för Frölunda och bara fick 22 skott på mig per match. Då kunde man ha matcher där det inte fanns speciellt mycket att göra, och då fick du hela tiden försöka hitta andra saker som man var nöjd med.
– Det är annorlunda att spela här, det ska jag inte sticka under stolen med, men jag gillar det.

Vilka är de stora skillnaderna för dig personligen, jämfört med att spela i ett topplag?
– Jag är mycket tröttare efter matcherna nu. Samtidigt är det, som jag var inne på, enklare att komma in i matcherna. Du behöver inte så sysslolös några längre stunder, och som målvakt uppskattar man verkligen det.

Är det inte svårare att hålla koncentrationen uppe, när du blir trött och har saker att göra hela tiden?
– Nej, det är faktiskt tvärtom, säger Karlskronakeepern med ett lätt skratt.

BB151031ZR046

Karlskrona är som bekant jumbo i SHL, med sju ynka poäng. Man har bara vunnit två matcher, mot Djurgården, och snodde en poäng i bortamötet med Färjestad. Resten av matcherna har slutat med förlust.
– Vi hade en bra trend kände vi, nu precis innan uppehållet. Från Färjestadsmatchen och framåt har det varit ett annat driv på träningarna, och det har känts som att hela truppen har blivit hungrigare. Efter den matchen har vi känt att vi kan ta poäng i varje match.- Så vi hade nog gärna spelat vidare nu i stället för att ha uppehåll, haha. Samtidigt kan vi slipa på detaljerna ännu mer nu, och jobba ännu hårdare med våra grunder.

Roger Rönnberg 1

Roger Rönnberg.

Karlskrona hade en svit med elva raka nollpoängare, och jämförelserna med ”Vilda Väsby” blev allt mer frekventa. Och Fernström medger att det fanns en viss oro i truppen under den mardrömslika perioden.
– Vi har känt att vi har varit med i varje match, förutom när vi förlorade med 7-1 borta mot Frölunda. Då var vi totalt utspelade. I övrigt har vi gjort det bra ändå, men det är klart det finns en oro när ett lag förlorar elva raka matcher. Man funderar på varför det blir som det blir, liksom.
– Men vi kunde inte lägga oss ner och gråta heller. Det fanns inget annat att göra än att fortsätta jobba och tro på det vi gör.
– För egen del tror jag det har lite att göra med att vi är ett helt nytt lag, egentligen. Det är många nya spelare, och jag upplevde lite samma sak när Rönnberg kom till Frölunda. Det gick inte på räls hela tiden då heller.

Hur känner man som målvakt när det kommer kritik mot både dig och lagets defensiv?
– Det påverkar inte så mycket, jag jobbar på med det som jag vill jobba på. Det finns så många tyckare och journalister där ute, och 80 procent har inte spelat hockey. Ännu färre har varit målvakter. Jag är så pass gammal att jag vet själv när jag har gjort något bra, eller något som är mindre bra.

Kan du och Patrick Galbraih sporra varandra till att spela bättre i en sån situation?
– Kanske inte på samma sätt som två unga målvakter skulle ha gjort. Jag hatar att kalla mig gammal, men jag är ändå 28 nu. Jag kan inte svara för honom, men jag har min plan och mina mål.
– Samtidigt trivs vi väldigt bra ihop och han är en jättebra kille och kompis.

BB151015BB303

Patrick Galbraith.

Karlskrona har som sagt spelat in sju poäng på 15 matcher, och har lika många poäng upp till säker mark.
– Vi har sagt att vi ska vara ett SHL-lag nästa säsong, och jag känner att det är att börja lite i fel ände om man tänker på om det är rimligt att vi ska kunna göra det utan att behöva kvala, och sådana saker.
– Först och främst måste vi lyckas med våra prestationsmål. Vi måste kämpa stenhårt i varje byte, täcka skott, vinna tekningarna. När vi har gjort det kan vi börja titta uppåt i tabellen tycker jag.

Om du får lyfta fram något positivt med Karlskronas säsongsinledning, vad skulle det vara?
– Det är drivet i gruppen. Vi spelar hela matcherna, även om vi åker på psykologiskt tunga mål. Det är aldrig, aldrig någon som viker ned sig.

Hur stor del har Pelle Hånberg i det?
– Jättestor, såklart. Han är en människokännare som det är väldigt enkelt att lyssna på. Det är lätt att ta till sig det han säger, även om han kan använda lite konstiga liknelser ibland, avslutar Fernström med ett skratt.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL