Oskar Lindblom. …
SHL

Junioren som vet hur man kompletterar stjärnorna: ”Gör mycket av det skitiga jobbet”

ANNONS

Ett fruktsamt samarbete med Anton Rödin och Greg Scott i Brynäs förstakedja. En lika god kemi med Axel Holmström och William Nylander i juniorlandslaget. Oskar Lindblom är den perfekta tredjelänken till stjärnspelarna.
– Jag försöker göra mycket av det skitiga jobbet, säger han till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det kan tyckas vara en lyx för en junior att bli placerad i samma kedja som två av SHL:s vassaste offensiva spelare. Att det ska ge många, sköna gratispoäng och boosta statistiken. Men det är givetvis en sanning med modifikation, för har man inte spelsinnet och skickligheten som krävs för att komplettera två stjärnor kommer inte samarbetet att fungera.

Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

Nu är Oskar Lindblom sannerligen ingen duvunge när det kommer till det offensiva spelet. Han hade vräkt in mål för Brynäs juniorlag i flera år innan han i fjol tog det definitiva klivet in i A-laget och gjorde sig bofast i SHL. Likväl är han inte den där flashiga spelartypen som några av hans mer prominenta kedjekamrater, poängsprutorna Anton Rödin och Greg Scott i SHL och jättelöftena William Nylander och Axel Holmström i juniorlandslaget.
– Jag är väl inte den som håller i pucken mest, även om det är något jag tycker att jag har blivit bättre på, säger Oskar Lindblom när hockeysverige.se träffade honom inför förra veckans U20-turnering i Finland.
– Jag försöker göra mycket av det skitiga jobbet, bana lite väg för de andra, men jag tycker även att jag kan vara med och bidra om det blir mer finlir. En av mina styrkor är spelet runt kassen och det är där jag försöker hålla mig när vi får tryck i anfallszonen.

När Brynäs tränare Thomas ”Bulan” Berglund gav honom chansen i ihop med Rödin och Scott på försäsongen blev Lindbolm förvånad.
– Vi hade inte haft ”Bulan” som tränare så länge och man visste ju inte riktigt vad han tyckte om en. När han sa att jag skulle få chansen att spela med Anton och Greg blev jag överraskad och glad. Jag trodde inte att jag skulle få spela så högt i hierarkin på en gång, så det är klart att det var kul att få det beskedet, säger han.
– Nu klickade det inte direkt mellan oss, utan vi fick jobba ihop det. Men ”Bulan” trodde på oss och det har känts bättre och bättre och nu har alla tre riktigt bra självförtroende.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

55 POÄNG PÅ 16 MATCHER AV BRYNÄS-KEDJAN

Tillsammans har trion svarat för 55 poäng och är SHL:s poängrikaste kedja i hård konkurrens med Växjös förstalina bestående Richard Gynge, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen (53 poäng). Lindblom har bidragit med tolv poäng (3+9) på 16 matcher. Det gör honom till poängbäst bland SHL:s juniorer så här långt.
– Det gick lite segt med målskyttet i början. Det är klart att man funderade lite då, men jag kände samtidigt att jag spelade bra och hade många bra lägen att göra mål själv. Jag visste att så länge jag får chanserna skulle målen komma förr eller senare. Nu har jag fått sätta några de senaste matcherna och det är kul, säger Lindblom som känner att han har tagit stora steg i utvecklingen sedan i fjol.
– Förra året spelade jag kanske max 13 minuter per match. Nu kan jag spela 18 minuter och få tid i powerplay. Ju mer man spelar, ju mer utvecklas man och ju mer erfarenhet får man. Jag känner mig fysiskt starkare och kan hålla ifrån bättre i närkamperna längs sargerna också. Det ger självförtroende.

Holmström, Lindblom & Nylander.

Bortsett från att leda Brynäs till framgångar i SHL är JVM i Helsingfors säsongens stora höjdpunkt för Oskar Lindblom. I Toronto i fjol, där det blev en fjärdeplats, var han tvåa i den interna poängligan efter kedjekamraten William Nylander med nio poäng (4+5). Kedjan med Lindblom, Nylander och Axel Holmström var en av turneringens mest effektiva och stod gemensamt för 26 poäng på sju matcher. Eftersom alla tre är födda 1996 finns det goda möjligheterna för dem att återförenas och utgöra Juniorkronornas förstakedja även den här gången.
– Klart det vore kul att spela med dem igen. Allt hänger väl på om ”Wille” kommer loss från Toronto. Får vi med honom och (Adrian) Kempe kommer vi att ha ett riktigt bra lag, säger Lindblom.
– Jag, ”Wille” och Axel spelade med varandra redan på U18-VM året innan JVM och gjorde mycket poäng då också. Det är två oerhört skickliga spelare och bara att hänga på dem. De är båda väldigt duktiga med pucken och jag är ganska duktig runt målet. Det blir ofta så att när alla är duktiga på olika saker så klickar man som kedja.

Hur ser du på JVM så här någon månad innan turneringen?
– Man känner en revanschlusta efter förra säsongen och vill vara med och göra det bättre nu. Jag känner också att vi har en bra chans eftersom vi kommer att ha ett bra lag. Det ser bra ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL