BERÖM. Axel Holmström, Andreas Englund och Joel Eriksson Ek är tre av spelarna som får beröm av Rikard Grönborg efter helgens JVM-genrep.
Nyheter

Två förluster på tre matcher – men Grönborg nöjd med JVM-genrepet: ”Killarna tävlar bra”

ANNONS

Två förluster och en seger. Juniorkronorna fick inte med sig någon turneringsseger från helgens turnering i finska Tammerfors och Tavastehus, men väl ett par positiva besked gällande lagets spel.
– Vi för spelet i alla tre matcherna och har stort puckinnehav, precis som vi vill ha, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se.

De flesta av spelarna som kommer att finnas med i den slutgiltiga JVM-truppen var på plats. Ändå blev det bara en seger på tre matcher när Juniorkronorna i helgen deltog i en fyrnationsturnering i Tammerfors och Tavastehus. I öppningsmatchen mot Ryssland i fredags blev det förlust med 2-3 efter förlängning – trots att Sverige sköt dubbelt så många skott på mål som motståndarna.
– Vi har stort puckinnehav i den matchen och för spelet. Ryssarna väntar på att vi ska göra misstag och tyvärr är det två misstag som avgör, både vid deras 2-2-kvittering och deras segermål i förlängningen, berättar förbundskapten Rikard Grönborg för hockeysverige.se.
– Vid flera av målen som vi släpper till har vi full kontroll på pucken, tappar den och släpper in mål. Det är något som vi förhoppningsvis kan jobba bort under JVM-läget inför turneringen.

I lördagens match mot Tjeckien blev det seger med 6-0 efter att toppkedjan med Oskar Lindblom, Joel Eriksson Ek och Axel Holmström visat vägen med fyra mål och totalt åtta poäng.
– De var vår bästa kedja och skapade mycket tryck. Kul att de fick utdelning i den matchen, men det var en riktigt bra match av hela laget, säger Grönborg.

I den avslutande 1-4-förlusten mot Finland hade Sverige det mesta av spelet, men lyckades inte trycka dit pucken. När Axel Holmström tvingades utgå efter att ha fått en puck i ansiktet blev det uppförsbacke.

TOPPKEDJAN MED HOLMSTRÖM I SPETSEN BÄST I SVERIGE

– Det var 0-0 en bit in i andra perioden och sedan fick vi först Axel skadad och sedan gjorde (Jesse) Puljujärvi 1-0 med ett kliniskt avslut i powerplay. Det tog lite udden ur oss, säger Grönborg som trots allt är nöjd med det spelmässiga även om resultaten inte var vad man hade hoppats på.
– Killarna tävlar på bra och många steppade upp när det brände till. Vi har puckkontroll och visar stundtals att vi klarar av att hantera vårt grundspel som är rätt krävande för killarna.

När det gäller individuella prestationer lyfter Grönborg fram den nämnda kedjan med Lindblom, Holmström och Eriksson Ek liksom Färjestads Rasmus Asplund. På backsidan var det en defensiv pjäs från Djurgården som var bäst.
Andreas Englund är stabil i alla tre matcherna och gör det han är bra på. Han var dessutom vår kapten i den här turneringen och gjorde det bra.

På målvaktssidan blev det två matcher för Vita Hästens djurgårdslån Linus Söderström, som spelade samtliga matcher för Juniorkronorna på JVM i fjol. I den tredje mot Finland vaktade Oskarshamns Erik Källgren, inlånad från Linköping, kassen.
Felix Sandström blev sjuk så vi kallade in Erik. Han hostade och hade feber, så vi tänkte att han kanske skulle bli bättre, men vi vågade inte chansa och lät Erik stå mot finnarna, förklarar Grönborg.

Härnäst drar förbundskaptenen till Nordamerika för att scouta och träffa några av de aktuella spelarna därborta. JVM-truppen beräknas bli presenterad på en presskonferens under första veckan i december.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games