Joakim Hagelin.
Nyheter

Flyttade tillbaka efter tunga åren – då blev det målsuccé: ”För mig är det viktigt att trivas”

ANNONS

Med två tuffa säsonger i ryggen vände Joakim Hagelin inför året tillbaka till Oskarshamn. Det visade sig vara ett succédrag. Hockeyallsvenskans just nu hetaste spelare har gjort elva mål på de senaste tolv matcherna, och är en stor anledning till lagets starka klättring i tabellen. Anledningen till succén är dock, om man får tro honom själv, mest beroende på omgivningen.
– Om man har Piispanen och Löfstedt bredvid sig så är det bara att smacka på, säger han till hockeysverige.se.

En av Hockeyallsvenskans främsta figurer i år är Oskarshamns Joakim Hagelin. Med tolv mål så här långt smyger han med i toppen av skytteligan bakom dominante Malte Strömwall. Tolv mål på årets 21 matcher är dessutom fler än han skapade på de två föregående säsongerna i serien med Djurgården och AIK – då på 79 matcher.
– Ja, jag är väl egentligen inte den som går runt och tänker så mycket på det där. Jag försöker komma till jobbet varje dag och hålla en hög lägstanivå, men det är alltid kul att göra mål och hjälpa laget. Jag måste lyfta fram mina kedjekamrater också, Arsi Piispanen och Victor Löfstedt. Jag tycker de är grymt skickliga hockeyspelare. Vi har hittat en bra kemi, vi vet lite var vi har varandra och hur vi ska spela vårt offensiva spel. Det är viktigt att man känner varandra och vet hur man ska spela, säger Hagelin till hockeysverige.se.

Sedan just Löfstedt kom in på lån från Karlskrona har de tre bildat en av seriens mest fruktade offensiva enheter. Piispanen ligger på fjärde plats i poängligan med 20 poäng på 21 matcher, med Hagelin bara två placeringar bakom med 17 poäng. Elva av hans tolv mål den här säsongen har kommit på de tolv matcher sedan Löfstedt kom till laget.
– Jag spelade med honom jättelite för 3-4 år sen, så jag visste lite vad han är för spelare. Ofta när han har pucken så går jag stenhårt på mål, och vice versa när jag har pucken. När man vet vad den andra gör så blir det lättare och spela och veta var man ska lägga puckarna.

Men är receptet på din framgång så enkelt, att du har hamnat i rätt omgivning, eller känner du själv att du har tagit kliv framåt i din utveckling?
– I somras hade jag ju inget kontrakt, så då körde jag med en personlig tränare och några andra hockeyspelare. Så jag tyckte att jag fick en väldigt bra sommarträning, jag jobbade mycket på saker som jag har känt mig svag i och försökte bygga upp det. Så jag känner mig bra tränad, det kan vara en faktor.
– Så trivs jag i Oskarshamn också, trivs med omgivningen, staden och laget. För mig känns det viktigt att trivas när man spelar hockey och tycka att det är kul. Sen samtidigt, om man har Piispanen och Löfstedt bredvid sig så är det ju bara att smacka på.

Vad tycker du själv att du har blivit bättre på än tidigare?
– Jag vet inte, överlag kanske jag har skjutit lite mer i år. Jag försöker hålla mig i skottsektorn, det känns ju som att de flesta säger att det är där man gör flest mål och så har det ju blivit också. Annars vet jag faktiskt inte om det är något speciellt. Jag vet faktiskt inte varför det har gått så bra, men det känns bra och kul att spela just nu och så länge det flyter på så är det bara att köra.

TYNGRE ÅR I RYGGEN

Säsongen i AIK blev jobbig både för honom och laget. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

26-åringen gör i år sin femte säsong i klubben, dit han nu återvänt efter två säsonger på annat håll. Efter några fina år i Oskarshamn värvades han av Linköping inför säsongen 2013/14. Men det funkade inte riktigt där, och han lånades ut till Djurgården som han var med och spelade upp i SHL. Därefter gick flytten till AIK, som hade en riktigt tung säsong i fjol och höll på att ramla ur Hockeyallsvenskan.
– Jag trivdes jättebra i både Djurgården och AIK, sen så hamnade jag i en knepig roll när jag kom till Linköping. Den gynnade inte mig, och var inte jag riktigt. Sen blev det ändå bra till slut när jag kom till Djurgården, jag trivdes bra där och fick vara med om att gå upp vilket var skithäftigt. Sen var det många saker med LHC som jag inte har lust att prata om här riktigt, men det var en tråkig situation. Men jag är glad att jag kom ur det på ett bra sätt liksom.

Hur pass tungt var det under förra året i AIK?
– Det är så klart att det var jättetufft, det var det, både för mig och för laget. Det kändes som att vi hade kapacitet, vi hade det mesta, men fick inte ut det. Jag vet inte riktigt vad det berodde på, men hade man vetat det hade man väl ändrat på det. Det blev ett tufft år som hängde i hela säsongen, vi fick aldrig något riktigt break. Det var jobbigt både för mig själv och för många AIK:are, och för hela klubben.

Varför valde du att komma tillbaka till Oskarshamn inför den här säsongen?
– Jag visste själv att jag trivdes här i Oskarshamn. Åren innan jag lämnade för Linköping så hade jag Fredrik (Söderström) och Roger (Jönsson) som tränare och sportchef, så de kände mig och visste vad de fick. Det kändes skönt, att veta vad jag får av dem och att de vet vad de får av mig. Det kändes bra och kul att komma tillbaka, och inspirerande liksom, att försöka göra ett jävligt bra år. Jag känner att det var en liten nytändning att komma hit igen, men jag visste att jag trivdes bra med föreningen och staden så det var ett ganska enkelt val.

SUCCÉ EFTER MARDRÖMSSTARTEN

Oskarshamn har varit ett av Hockeyallsvenskans överraskningslag den här säsongen, även om man har hamnat i skymundan bakom Tingsryd och Panterns respektive succéer. 38 poäng ger en fjärdeplats i tabellen, med ett redan nu relativt betryggande avstånd ned till play off-strecket.

Men säsongen började inte lika roligt. De tre första matcherna slutade i stora förluster, och vindarna började direkt blåsa hårt kring klubben.
– Egentligen tyckte jag, man kanske har glömt lite, men jag tyckte inte att det blev så dålig stämning i truppen. Jag menar, de tre första matcherna i en serie på 52, man får inte dra för stora slutsatser på det. Vi tog det ganska bra även om det var en tung start och det började snackas direkt. Vi hanterade det bra som grupp och hittade sätt att studsa tillbaka.
– Det var tidigt på säsongen, vi var många nya spelare som inte hade spelat så mycket ihop. Det tar ett tag att sätta en grupp och komma in i rollerna. Vi drog inte för stora slutsatser, utan vi jobbade på och bröt tillbaka det där.

När hockeysverige.se intervjuade Fredrik Söderström hyllade han er i spelargruppen, för den karaktär ni hade visat i motgång. Tycker du att ni har en stark trupp på det sättet om du jämför med andra lag du spelat i?
– Ja, men jag tycker vi har det. Vi har många olika spelare, det är inte så många som är lika varandra. Jag tror att det kan vara positivt. Jag tycker att vi har en ganska bra rollfördelning också, det känns som att vi vet vad vi ska göra där ute. Alla ska inte vara de mest offensiva eller de mest defensiva. Vi har bra rollfördelning och man accepterar det bra i gruppen.

Vad tycker du talar för att ni ska klara av att hålla er kvar i toppen av serien?
– Det är ju en tuff serie med många bra lag, och alla kan egentligen slå alla. Men jag tycker att vi har fått ihop en bra grupp med bra rollfördelning. I många tajta matcher har vi behållit lugnet och jobbat på, och då har vi fått det sista målet och vunnit matchen. Vi är lite starka när det blåser tungt och gäller något, det tror jag är viktigt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch