EN VÄLBEVARAD HEMLIGHET. Nicklas Lidströms storhet gick aldrig riktigt fram till scouterna tidigt i karriären.
Västerås IK

Historien om hur ”Lidas” hamnade i Detroit: ”Han var svår att scouta”

ANNONS

Det är svårt att tro det i dag, men i slutet av 1980-talet var Nicklas Lidström en välbevarad hemlighet i hockeykretsar. När Detroit Red Wings draftade svensken 1989, ett år efter hans egentliga draftår, föregicks det av en träff på Pizza Hut i Västerås och hemlighetsmakeri från Red Wings sida.
– Han spelade helt enkelt inte så mycket vilket gjorde att han var svår att scouta. Därför blev han heller inte upptäckt, berättar dåvarande Detroit-scouten Christer Rockström för hockeysverige.se. 

Natten mot tisdag valdes Nicklas Lidström in i Hockey Hall of Fame i Toronto. Detta efter en mäktig karriär som bland innefattade 1 564 NHL-matcher, sju Norris-troféer och fyra Stanley Cup-segrar med Detroit Red Wings. Karriären som sådan är väldokumenterad. Men hur gick det egentligen till innan Lidström kom till Detroit efter VM-guldet med Tre Kronor 1991?

Christer Rockström.

Christer Rockström var den scout som tipsade Wings om backen från Skogsbo utanför Avesta. Det ledde till att klubben draftade honom 1989. För hockeysverige.se berättar Rockström om turerna innan Detroits chefsscout, Neil Smith, tog beslutet att klubben skulle satsa på den unge backen från Skogsbo utanför Avesta.

Rockström, som i dag jobbar för Montréal Canadiens, har scoutat spelare under 27 år och Nicklas Lidström är inte helt oväntat en av dem som har stuckit ut allra mest. Efter att ha fattat tycke för ”Lidas” gällde det bara att övertyga Red Wings om att man skulle drafta honom.
– Nicklas är en person som gör att människor i hans omgivning ses som smarta. Tränare, general managers, scouter och egentligen alla i organisationen blir bättre med Nicklas i klubben eller laget, säger Rockström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi visste inte då hur bra han skulle kunna bli, men vi förstod att han var värd att satsa på.

BAD CHEFSSCOUTEN KOMMA TILL VÄSTERÅS

Christer Rockström hade bra kontakter i Västerås där Nicklas Lidström spelade och såg på nära håll hur bra han verkligen var. Han var för bra för juniorhockey, men samtidigt inte tillräckligt bra för att vara en topp sex-back i Elitserien.
– Det var nog också anledningen till att han inte blev upptäckt, tror jag i alla fall. Han spelade helt enkelt inte så mycket vilket gjorde att han var svår att scouta. Därför blev han heller inte upptäckt.

Var det fler scouter på plats i Västerås när du kikade på Nicklas Lidström?
– När jag var där var det i alla fall inga andra scouter på plats. Nu var det mindre scouting på den här tiden, men när jag var där kan jag inte minnas att det var någon annan där samtidigt i alla fall.
– Nicklas var med i landslaget året innan och var också med på central scouting-listan (som NHL släpper). Om jag inte minns fel var han rankad runt 50 eller något liknande.

Rockström var ofta i Västerås för att se Lidström live när några skador i laget gett honom möjligheten att spela. Imponerad över vad han fick se bad Rockström Red Wings chefsscout, Neil Smith, komma över för att se Lidström på plats.

Lidströms styrka som spelare var att han sällan gjorde några misstag. När Smith fick se svensken såg även han det spelsinne som Rockström hade berättat om.
– Han var ingen Bobby Orr-typ och inte heller någon fysiskt spelande back, men han hade en stor spelförståelse, sade Neil Smith om Lidström i en intervju med Canadian Press nyligen.


Nicklas Lidström på stan i Västerås 1990. Foto: Bildbyrån

FÖRSÖKTE HÅLLA INTRESSET HEMLIGT

Christer Rockström och Neil Smith tog med Nicklas Lidström till Pizza Hut i Västerås för att prata om vilka förväntningar och förhoppningar man hade på honom. När Neil Smith återvände till Detroit var beskedet till general managern Jimmy Devellano glasklart: den här killen är värd att satsa på.
– Jag sa till Jimmy att om vi inte tar honom i senast den tredje rundan av draften den här säsongen så kommer han gå i första rundan nästa säsong eftersom han kommer att spela Junior-VM för Sverige. Efter det kommer alla att veta vem han är, berättar Smith för Canadian Press.

Foto: Bildbyrån

Devellano höll med om det och med månader kvar till draften var Detroit noga med att inte hemligheten om Lidströms storhet skulle komma ut. Neil Smith sa åt sina scouter att absolut inte prata om Lidström innan draften.

Lidströms agent, Don Meehan, fick dock nys om att Smith och Detroit var intresserade av hans klient.
– Jag sa till honom att vi kommer ta Lidström i draften, men också att han inte skulle avslöja det. Han lyssnade på mig och gjorde som jag hade önskat, säger Neil Smith.

Christer Rockström:
– Jag gjorde nog inte så mycket vad det gällde att dölja det här med att vi var intresserade av Lidström. Det var nog mer Neil som försökte dölja det där lite grann. Det var egentligen inte så hett då som det är nu.
– Då gjorde jag nog ungefär som jag gör nu. Går på matchen, åker hem och skriver rapport. Ingen vet vad jag skriver eller tycker.

PLOCKADE LIDSTRÖM OCH FJODOROV I SAMMA DRAFT

Foto: All Over Press

Vid draften 1989 gick Mats Sundin som första spelare till Québec Nordiques. Detroit valde Mike Sillinger med sitt förstaval, Bob Boughner med det andra och Nicklas Lidström med det tredje som 53:e spelare totalt. Alla tre kom att bli NHL-spelare. Det blev också spelaren man valde som 74:e spelare i fjärde rundan, Sergej Fjodorov. Den ryske centern som tillsammans med Lidström, Phil Housley och Chris Pronger valdes in Hall of Fame härom natten.

Neil Smith har sagt att det här var den överlägset bästa draft han gjort i sin karriär och då inkluderar det även draften 1983, när Wings valde sin mångårige kapten och superstjärna Steve Yzerman som fjärde spelare totalt. Tidigare hade Detroit Red Wings levt med öknamnet ”Dead Wings” eftersom man helt enkelt varit så pass dåliga. Men under draften 1989 lade man en grund för sina framtida storlag och blev genom att våga satsa på fler europeiska spelare en förebild för andra NHL-klubbar. Med Lidström i laget vann man fyra Stanley Cup-titlar, varav den sista med svensken som lagkapten 2008.

Christer Rockström till hockeysverige.se:
– Jag har egentligen bara gjort mitt jobb som jag alltid har gjort. Jag har sorterat ut spelarna i Europa som jag tycker är bra. Nu sitter jag visserligen och skriver om USA:s 98:or som spelade i Schweiz förra veckan, men det är inte jag som fattar besluten om vilka vi ska lista och så var det inte med heller Lidström.
– Visst ville jag ha honom, men sedan var det faktiskt Jimmy Devellano som var GM och Neil Smith som var ytterst ansvariga för att välja Lidström före alla 300-400 nordamerikaner som fanns på folks listor och som var intressanta. Merparterna av spelarna som man valde bland mot Lidström hade jag aldrig sett. 
– Ibland får jag höra att ”det var Rockström som draftade Lidström”. Så var det inte alls. Det var chefsscouten, Neil Smith, som tog det slutliga beslutet vid bordet. Utan Neil Smith hade aldrig Nicklas Lidström hamnat i Detroit, avslutar Christer Rockström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga