Hanna Sköld.
SDHL 1

En leksing som utvecklats i raketfart: ”Har fått spela med bra spelare”

ANNONS

Från U18-landslaget och en tillbakadragen roll i Leksand till Damkronorna inom loppet av mindre än ett år. Hanna Sköld är leasingen som har utvecklats i raketfart.
– Jag spelar med bra spelare och är bara där och gör mål, förklarar Sköld framgången.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förra säsongen var Hanna Sköld, 18, en helt okej U18-landslagsspelare som också började få en viktigare och viktigare roll i Leksands Riksserielag. Den här säsongen har hon växt ut till att bli en A-landslagsspelare och en av Riksseriens giftigaste spelare offensivt. På 15 matcher har hon svarat för tolv mål (tredje bäst i Riksserien) och totalt 16 poäng. På det är hon näst bäst i Leksand efter Iveta Koka (17 poäng).
– Jag har fått chansen att vara med i Damkronorna, viket är kul. Sedan har hela den här säsongen gått väldigt bra för mig, berättar Hanna Sköld när hockeysverige.se träffar henne för en pratstund i andra pausen av Hockeyallsvenska matchen mellan Leksand och AIK.
– Jag har inte förändrat träningen något speciellt i sommar utan kört på som vanligt med löpning, styrka och så vidare. Förra säsongen hade jag lite tungt, men nu har det gått framåt.

Hanna Sköld har redan nu gjort fler mål än vad hon gjorde poäng förra säsongen. Då svarade hon för nio poäng (6+3) på 27 matcher.
– Jag spelar med riktigt bra spelare och får bra passningar. Sedan är jag bara där och gör mål, säger Hanna Sköld med ett skratt och fortsätter med att berätta om hur hon ser på sig själv som hockeyspelare:
– Jag skulle säga att jag är en stark skridskoåkare samtidigt som jag har en bra spelförståelse.

Förra helgen plockades Hanna Sköld med till Damkronornas fyranationersturnering i Sundsvall. Där ställdes hon mot världens tre bästa hockeynationer just nu, USA, Kanada och Finland.
– Jag fick helt okej med speltid med tanke på att det var första gången jag var med. Det var bara kul att få vara med och känna på hur det är. Skillnaden mot att spela i Riksserien är väldigt stor. Du får ingen tid alls med pucken och du måste verkligen veta vad du ska göra innan du får den.

”USA OCH KANADA TÄNKER ETT STEG LÄNGRE”

Det blev inga poäng från Hanna Skölds sida i själva turneringen, men Leif Boork har sagt till hockeysverige.se att han var mycket nöjd med hennes insats och framförallt var han imponerad av hennes respektlösa inställning.
– Det var kanske inte min bästa turnering eftersom man alltid är lite nervös. Jag tycker ändå att det gick okej i alla fall.

Hur tänker du kring det Leif Boork säger om din respektlöshet oavsett vilka lag du möter?
– Jag är nervös och så av mig, men samtidigt tänker jag oftast att jag inte kan göra mer än att gå in och köra, säger Sköld med ett leende.

Vad känner du fattas för att Sverige ska vara på samma nivå som USA och Kanada?
– Jag tycker att vi har farten, men dom här lagens spelare ligger ett steg för i tanken. Man tänker helt enkelt lite längre hela tiden. Det här tycker jag saknas lite hos oss.
– Sedan tror jag att det är viktigt att få träna i en sådan här snabb miljö hela tiden. Dom är vana att köra så hemma, men hos oss här hemma går det lite långsammare. Kan vi få upp tempot på träningarna så tror jag att vi skulle komma in i det mycket snabbare.
– Klart att förutsättningarna skiljer lite grann eftersom vi även har jobb eller skola att tänka på här samtidigt som många av USA och Kanadas spelare kan fokusera i stort sett bara på hockeyn.

Lockar det att åka över och spela i USA och Kanada några säsonger?
– Ja, jag vill absolut testa att spela i USA eller Kanada någon gång. Sedan vet jag inte med college… Jag både vill och inte vill. Jag har jättesvårt med engelskan, vilket gör att jag kanske inte vill, men samtidigt vill jag spela hockey i USA eller Kanada.

Vad är det som lockar med att spela där?
– Det är att spela hockey i tempot som är där och att få träna i den miljön. Då tror jag att man skulle ta några ytterligare kliv och bli en bättre spelare.

FÖLJER I LIDSTRÖMS FOTSPÅR

VM spelas i just Kanada senare den här säsongen. Givetvis är det något som även lockar Hanna Sköld, även om hon inte har tänkt så mycket kring det ännu.
– Klart att det skulle vara kul att få vara med, men det är inget som jag går runt och tror på. Det skulle vara en bonus om jag kommer med där.

Hanna Sköld är från Skogsbo precis som två av hennes lagkamrater, Hanna Lindqvist och Maja Nylén Persson. Det tycks med andra ord som just den lilla orten strax utanför Avesta växer mer och mer som hockeyplantskola.
– Vad som finns i vattnet i Skogsbo? Det är en bra fråga, skrattar Sköld och fortsätter:
– Skogsbo är en bra miljö att starta i. Det är litet och tryggt samtidigt som det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille. Alla betyder lika mycket.

Är det en speciellt bra miljö för damhockeyspelare?
– Det finns inga tjejlag där utan vi tjejer spelar med killarna. Jag var ensam tjej i min årskull och spelade med killar hela tiden.
– Jag vet att det finns någon eller några tjejer som spelar där nu, men jag vet faktiskt inte hur många. Jag kan tänka mig att det är någon i varje årskull.

Mest kända hockeyspelaren från Skogsbo är annars den nyinvalde i Hall of Fame, Nicklas Lidström. Givetvis har han varit en förebild även för Hanna Sköld.
– Ja, det är klart. Han har alltid varit en som jag har sett upp till. Sedan har vi inte samma position i laget eftersom jag är forward och han var back, men man blir lite stolt över att han är från Avesta. Det är lite coolt.
– Jag har inte träffat honom på nära håll, men när han var i Skogsbo med Stanley Cup- bucklan var vi där och tittade, avslutar Sköld innan det är dags för henne och Madeleine Hall att ta sig ner på läktaren för att se den avslutande perioden i matchen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga