• Publicerat 17 november, 2015
  • Skrivet av Oliver Åbonde
  • 0 Kommentarer
Att ta en tröja i Djurgården var första målet för Lukas Vejdemo. Nu är siktet inställt på en plats i JVM-truppen. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Med bara veckor kvar innan truppen till junior-VM tas ut är pressen stor på många unga hockeyspelare. En av dem som kämpar hårt för en av de sista platserna i truppen är Lukas Vejdemo, som på mindre än två år har gått från spel i Djurgårdens J18 till SHL, och blivit draftad av Montréal Canadiens. Nu hoppas talangen att JVM kan bli nästa steg i hans snabba resa uppåt.
– Man har ju suttit och kollat på det hela tiden och följt det genom alla år, så det skulle vara extremt coolt, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför säsongen var det få som visste vem Lukas Vejdemo var. Något namn för den breda massan är han fortfarande inte, men sättet som 19-åringen har slagit sig in i Djurgården på har gett honom en del uppmärksamhet.

A-lagsdebuten kom visserligen redan förra säsongen för SDE-produkten, men då enbart i tre matcher med begränsad istid. I år har han slagit sig in i laget på allvar och spelat samtliga SHL-matcher för Djurgården, allt som oftast på högerkanten i en stabil tredjekedja med Robin Álvarez och Marcus Ljungh. På 18 matcher har Vejdemo gjort fem poäng, och själv tycker han att den första riktiga SHL-säsongen har gått bra.
– Jag är faktiskt rätt nöjd. Mitt mål var att ta en plats i laget och det har jag gjort nu, och jag tycker ändå att jag växer lite för varje match som går. Jag tycker att jag har utvecklats successivt hela tiden, säger han till hockeysverige.se.

Han verkar redan ha vunnit ett stort förtroende hos sin tränare Hans Särkijärvi. När Frölunda tog ut målvakten i lördagens match på Hovet var Vejdemo en av de fem spelarna som sattes ut på isen för att försvara ledningen.
– Det är klart att man växer och att självförtroendet växer när man får sånt förtroende. Det är viktigt. Om man spelar bra så brukar tränarna ge en förtroende, men det är klart att det är kul och jag tycker som sagt att jag växer hela tiden.

HOPPAS PÅ JVM

Vejdemo hade inför den här säsongen aldrig varit uttagen till något pojk- eller juniorlandslag. Men med en fantastisk fjolårssäsong i J20 Superelit i bagaget, där det blev både ett SM-guld och en personlig utmärkelse som slutspelets MVP, blev han i augusti uttagen till Rikard Grönborgs första trupp inför JVM. Att komma med i det slutgiltiga laget till turneringen är något han verkligen hoppas på.
– Det skulle vara extremt häftigt. Man har ju suttit och kollat på det hela tiden och följt det genom alla år, så det skulle vara extremt coolt.

Men någon säker plats i laget har han inte, ett faktum som han själv är blixtsnabb att hålla med om. Han lär vara en av spelarna som ligger på gränsen till om han ska komma med eller inte, och det kan mycket väl vara så att hans medverkan hänger på vilka spelare Grönborg får loss från Nordamerika. Under det senaste landslagsuppehållet var Vejdemo med i laget som spelade en turnering i Finland – den sista innan truppen tas ut – men han är kritisk mot sin egen insats.
– Nej, jag var inte så nöjd med den faktiskt. Jag spelade inte riktigt så som jag ville. Så jag hoppas att jag kan visa här i stället att jag ska ha en plats i laget.

Vad tror du att lagledningen går mest på när de tar ut laget, de få matcherna man gjort i landslaget under säsongen eller hur man har presterat i klubblaget?
– Jag tror att det är en blandning, men framför allt så måste man ju visa att man hör hemma när man är där liksom. Det är ju då de ser en på nära håll, och det är då man lever med dem som tränare. Det är klart att de kollar här också, men det gäller att visa upp sig när man är med landslaget.

Känner du en press att visa upp dig inför JVM när du spelar här i Djurgården också?
– Jo, men det är klart. När man är här så tänker man ju mer på spelet här, men det är klart att man vill visa upp sig hela tiden. Man vet ju att de har koll på en och hur man spelar i klubblaget också, så det gäller att vara på topp.

DRAFTAD AV MONTRÉAL

Trots kraftigt begränsad erfarenhet av seniorspel draftades Vejdemo redan i den tredje rundan av sommarens NHL-draft, av Montréal Canadiens. Det var tidigare än vad många draftsajter hade rankat honom inför, då tipsen låg runt femte eller sjätte rundan. Ett stort steg framåt i karriären efter att ha blivit förbisedd av alla lag den första gången han var tillgänglig i draften.
– Det var mycket snack innan. Någon sa tredje rundan, någon sa femte, så man visste inte riktigt. Men personligen trodde jag inte att det skulle bli så högt, så det var lite överraskande.

Canadiens var å andra sidan inte överraskade – de var tvärtom förvånade över att Vejdemo fortfarande fanns kvar när det var deras tur i slutet av tredje rundan. I en intervju med klubbens hemsida berättade lagets chefsscout Trevor Timmins om hur exalterad lagets svenska scout, Christer Rockström, hade blivit när Vejdemo fortfarande fanns tillgänglig.
– Ja, det… var lite chockande. De var väldigt sugna sa de, så de tyckte att det var bra att jag var kvar där, säger Vejdemo med ett leende.