Första säsongen som kapten för Luleå har inte blivit vad Johan Harju önskade.
SHL

Luleås kräftgång ingen drömstart för kapten Harju: ”Man känner att man har ett extra ansvar”

ANNONS

Storsatsningen mot ett SM-guld i vår verkar ha fallerat totalt. Luleå är SHL-säsongens stora flopp så här långt, med elva poäng att ta in på Färjestad för att ens nå en direktplats till slutspelet. Lagets kapten Johan Harju har dock inte gett upp ännu – men medger att de inte har något direkt svar på varför resultaten uteblivit.
– Det är många nya spelare som ska lära sig ett nytt spelsystem, så det kanske har tagit längre tid än man hoppats och trott, säger han till hockeysverige.se. 

”Real Luleå” var en av de absoluta storfavoriterna innan SHL-säsongen, med en jättesatsning på ett SM-guld 2016. Men de högt ställda förväntningarna har inte infriats. Efter 18 omgångar ligger man elva – till och med utanför en play in-plats – och har elva poäng upp till en direktplats till slutspelet.
– Förväntningarna var höga, och vi hade höga förväntningar och krav på oss själva också, så det är klart att det har varit en tuff start på säsongen. Framför allt är det frustrerande att vi har spelat en match bra och sen en dålig, att det har varit sån skillnad på prestationerna. Vi har gjort en bra match och sen åkt iväg på bortaplan och gör det för dåligt och förlorar med en tre-fyra mål. Det har varit jobbigt att inte ha den här tryggheten och kunna vinna även när man spelar dåligt, säger lagets kapten Johan Harju till hockeysverige.se.

Inför säsongen värvade Luleå toppspelare från flera SHL-konkurrenter. Bland annat plockade man spelare som Toni Rajala, Jacob Micflikier och Bill Sweatt från andra klubbar i serien. Den tunga värvningsstrategin fick en del att tvivla på hur Luleå skulle klara att få ihop gruppen. Harju tror att de många nya namnen kan vara en av anledningarna till att man ännu inte hittat rätt i sitt spel.
– Vi har ju försökt prata om det och analysera, men vi har ju inte kommit på något bra svar på varför vi inte har hittat den där tryggheten ännu. Det är många nya spelare som ska lära sig ett nytt spelsystem, så det kanske har tagit längre tid än man hoppats och trott.
– Det blir ju också så att det blir paniklösningar och bråttom att börja vinna. Man tappar ju på det sättet också, i stället för att kunna jobba i lugn och ro så blir det som att vi måste hitta grundpelarna.

Hur mycket sätter sig en så tung start mentalt?
– Det är klart att vi är i en tuff situation, så självförtroendet är ju inte på topp. När vi får målchanserna så är den riktiga kylan inte där, men samtidigt vet man att det inte behövs så mycket för att vända på det. Det kan räcka med två segrar i rad så är maskinen igång. Vi försöker hålla huvudet högt och ha högt i tak så vi kan diskutera och så. Det blir tufft mentalt när det har varit så stora svängningar också, men vi har inte gett upp ännu.

PROBLEM BÅDE FRAMÅT OCH BAKÅT

Det är svårt att sätta fingret på om det i första hand är offensiven eller defensiven som har svikit Luleå. Man har gjort fjärde färst mål i serien, men också släppt in fjärde flest. Från ett perspektiv utifrån verkar det helt enkelt som att varken offensiven eller defensiven har fungerat som önskat för laget.
– Ja, men det kan jag hålla med dig om. Vi har släppt in alldeles för många och enkla mål, vi har släppt in två-tre snabba och gett bort matcherna. Offensivt hade vi så klart hoppats på att kunna göra fler mål, men framför allt ska vi kunna vinna matcher genom att släppa in ett eller inget mål och bara göra två. Vi har inte kunnat göra det i år, när vi har vunnit så har vi gjort fyra-fem-sex mål. Vi ska inte behöva göra det varje kväll för att vinna.

Ni har två etablerade målvakter (Joel Lassinantti och Daniel Larsson) som har räddat en bra bit under 90 procent av alla skott. Är det rättvist att säga att de måste höja sig lite?
– Nej, men det hör ju ihop allting. Framför allt är det ju att vi sätter dem i dåliga positioner, ger upp farliga chanser, frilägen, tre mot två-lägen, tuffa situationer helt enkelt. Absolut så är det ju laget och vi spelare på isen som måste kunna hjälpa dem mycket bättre.

Hur pass svårt är det att förbättra sina svagheter som lag under säsongen när det är så tajt med matcher?
– Det är klart att det är tuffare. Nu har vi haft det bra här med uppehållet och ett litet minibreak i några dagar, det har kommit lägligt att vi har fått träna lite extra. Framför allt att kunna diskutera i gruppen och se på video vad det är som har kostat oss en massa segrar, det tror jag vi kommer ha nytta av framöver. Det som varit tufft under säsongen är att vi trodde att vi skulle ha satt systemet tidigare och få en bättre och stabilare grund, men det har tagit längre än vi hoppats.
– Även fast vi släppte fyra sist mot HV, en i öppen kasse och trean när vi måste gå framåt lite, tycker jag att det såg bättre ut och kändes bättre. Det var ett steg i rätt riktning fast vi inte vinner och bara gör ett mål.

C:et på bröstet innebär många nya situationer för Johan Harju. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”HAR ETT EXTRA ANSVAR”

Johan Harju utsågs innan säsongen – något överraskande, enligt vissa – till ny kapten i Luleå. Den tunga starten för laget har varit allt annat än en mjukstart i den nya rollen.
– Det har ju inte varit den starten man hoppades på. Man känner att man har ett extra ansvar. Det är klart att det har varit tufft med en ny roll, jag är inte van vid alla situationer ännu. Så det har varit jobbigt på så vis, men det är det ju hur som helst när man har höga krav på sig själv och på laget. Sen tycker jag inte att kaptensrollen har tyngt ner mig, mer att det har varit tråkigt att förlora matcher.
– Det är extra tråkigt också att inte kunna prestera bra hockey när vi har haft bra med folk på matcherna. Man vill ju ge tillbaka till dem som är där varje kväll.

Luleå är en rätt liten stad, man får förmoda att många känner igen dig ute på stan. Känner du av någon frustration från folk i staden när du är ute?
– Nej, det kan jag väl inte säga. Det är klart att man träffar personer som säger att ”igår var det inte bra”, liksom, men man träffar lika många som är positiva och tror på vändning. Det är härligt att de brinner så pass mycket för laget och klubben, det är roligare att de bryr sig än att de inte bryr sig alls även fast det är tufft i motgång. När det väl vänder är det lite roligt också att träffa såna som varit negativa och säga ”du hade visst fel där”.

Du själv har ju producerat poäng i takt med dina bästa säsonger i SHL, vad tycker du om din egen insats så här långt?
– Jag tycker att jag lite har speglat lagets prestationer, det har varit upp och ner lite för mycket. Man har varit riktigt dålig några och sen har det känts riktigt bra några matcher, precis som med laget. Det gäller för mig själv att hitta en jämnhet och inte ha den här riktigt låga nivån, det håller inte när det är så jämnt. Det får gärna vara fler toppar också så klart, men framför allt jämnheten, att vara bra varje kväll. De dåliga kvällarna ska vara väldigt få under en säsong. Men jag är fortfarande positiv, det känns bra i kroppen, jag tror på vändning för laget och bättre prestationer själv.

Du har mestadels spelat center i år, men även några matcher som ytter. Var trivs du själv bäst?
– Nu i år har jag spelat så pass mycket center, så när jag klev ner som ytter så kändes det lite vilset på kanten. Man blir mer involverad i spelet både offensivt och defensivt, så centerplatsen har känts bättre i år, men jag vet inte om det är för att det var ett tag sen som jag spelade ytter. 

Kuriren skrev för ett par dagar sedan att klubben jagar en center. Du skulle inte ha något problem med att kliva ut på yttern permanent om så blir fallet?
– Nej, absolut inte. Jag har ju spelat så pass många år som ytter och jag tycker att det har funkat bra de åren. Jag ser det inte som något problem om de sätter mig som vinge eller som center, jag har sagt att det är upp till dem att bestämma var de vill ha mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL