TRAGEDI. Christopher Aspeqvist har på nära håll fått se hur fransmännen har kämpat sig vidare efter förra veckans ofattbara terrordåd.
Nyheter

Stoppades efter terrordådet i Paris: ”Det var jätteläskigt”

ANNONS

Han var på väg till en bortamatch när spelarbussen plötsligt fick vända om. Svenske backen Christopher Aspeqvist berättar för hockeysverige.se hur terrordådet i Paris fått konsekvenser även för ishockeyn i landet – och chocken som infann sig när han insåg vad det var som hade inträffat.
– Man blev faktiskt jätterädd och ganska snart började mina kompisar höra av sig, säger Aspeqvist.

Det är en vecka sedan de fruktansvärda terrordåden i Frankrike kostade 129 människor livet och ytterligare ett stort antal personer blev skadade. Det ofattbara försatte en hel nation i sorg och fick konsekvenser på många olika plan i samhället. Många offentliga institutioner stängde och flera större evenemang ställdes in. Däribland hockeymatcher i den franska ligan.

Det finns flera svenska hockeyspelare som har Frankrike som hemvist den här säsongen. En av dom är 25-åriga backen Christopher Aspeqvist, med ett förflutet i klubbar som AIK, Södertälje och Almtuna. Han och hans Briancon var på väg till en bortamatch i buss när beskedet kom om vad som hade hänt i Paris.
– Vi åkte vid nio på kvällen till en bortamatch i Angers. Det ligger väster om Paris. Vi hade åkt i fem eller sex timmar. Alla låg och sov till någon som hade sett på internet berättade vad som hade hänt, berättar Aspeqvist för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var inget som vi märkte så mycket av just då, men några timmar senare vaknade vi upp i Grenoble. Då hade vi vänt och vi fick reda på att matchen var inställd. Då började vi förstå mer och mer vad som hade hänt, att det var en stor grej. Efter det satt alla med nyheterna på sina mobiler och så vidare. Vissa i laget började ringa, eftersom flera har sina familjer i Paris, och kolla så att alla var okej.

Hur gick dina tankar då du förstod omfattningen av det som hade hänt?
– Att det var jätteläskigt. Jag tänkte först på fransmännen i laget, hur dom kände eftersom dom har familjer och vänner i Paris. Många kommer dessutom därifrån.
– Man blev faktiskt jätterädd och ganska snart började mina kompisar höra av sig och fråga om jag var i Paris. Det här blev en väldigt stor grej för oss där i bussen hem givetvis.

”NÄSTAN DET ENDA VI SNACKAT OM”

Det här har givetvis påverkat Christopher Aspeqvist känslomässigt.
– Det har varit jobbigt och samtidigt nästan det enda vi har snackat om. Det tycks kunna hända i hela världen och även i Sverige, klart att det då känns jobbigt, absolut.
– Samtidigt kan man inte drabbas av panik. Man måste fortsätta att leva, men det blir att man pratar om det och kollar vad som händer runt om i världen varje dag.

Även franska hockeyligan påverkades av dådet i Paris. Inledningsvis ställdes all hockey in, berättar Aspeqvist.
– Det blev en chock för alla och samtliga matcher ställdes in eftersom man var orolig för att det skulle hända något på arenorna. Nu var det en cup som spelades nu i veckan och man har gått vidare med hockeyn så den har gått igång igen.

Har klubben agerat på något speciellt sätt för er spelare i den här situationen?
– När vi kom hem fick vi två dagar ledigt där vi fick samla våra tankar. På träningen i måndags fick dom som ville säga något göra det, men det var ingen som ville säga något speciellt.
– Redan på bussen när vi åkte tillbaka gick vi igenom det där, om någon ville ventilera sig och så vidare. Sedan hade vi en tyst minut i måndags, men nu har vi gått vidare med hockeyn.

Märker man av det här med attentaten något i Briancon där du bor?
– Inte så jättemycket faktiskt. Nu förstår jag inte franska, men det är så klart att det påverkar människorna här och man pratar om det.
– Sedan har det flugit några flygplan här omkring senaste dagarna. Arméflygplan, svarta, som seglar runt här på ganska låg höjd mellan bergen. Jag vet inte om dom spanar eller något, men jag har inte märkt något mer, att man skulle ha stängt ner affärer, tagit ledigt eller något. Jag tror att dom allra flesta här har gått vidare.

Aspeqvist har även sett att det finns många fransmän som visat att det här ska man ta sig igenom.
– Ja, så är det absolut. Klart att man vill att det ska lösa sig så snabbt som möjligt. Samtidigt vet inte jag hur fransmännen tänker, men givetvis är dom förbannade över det som har hänt.
– Någon i lagets kompis hade varit med där det hände i Paris. Vad jag förstod så var han inne på en restaurang när man sköt. Jag vet inte vad som hände riktigt men han klarade sig i alla fall. Givetvis påverkar det också.

Har du själv haft tankar på att lämna Frankrike efter det som hänt?
– Nej, jag har inte det faktiskt. Jag måste också gå vidare och inte gå runt, vara orolig och vilja åka hem. Det verkar ändå som det kan drabba när och var som helst.

Förutom Aspeqvist spelar även svenskarna Sebastian Idoff, Sonny Karlsson och Tomas Larsson i Brinacon. Tränare för laget är Patric Wener.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL