Minatsu Murase och Sofia Reideborn.
SDHL 1

Möt Sveriges mest lovande målvaktspar: ”Det är bara kul med den här rivaliteten”

ANNONS

20-åriga Minatsu Murase är bofast i landslagstrupperna, och 16-åriga Sofia Reideborn spelade i U18-landslaget redan förra säsongen. Du behöver inte sticka ut hakan särskilt långt för att kunna påstå att AIK har Sveriges mest talangfulla målvaktspar.
– Jag tycker faktiskt att vi är ganska lika som målvakter. Vi har samma målvaktstränare och samma tänk, säger Minatsu Murase till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Har AIK Sveriges mest lovande målvaktspar? Kanske är det så. Minatsu Murase, 20, som anses som lagets förstamålvakt, är den som klivit in på allvar i Damkronorna efter att Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner har slutat och Sofia Reideborn, 16, vaktade kassen i U18-landslaget förra säsongen.

Hockeysverige.se åkte ut till AIK:s fäste, Ritorp, i Solna för att träffa dom båda talangerna strax innan lagets träning. Vi slår oss ner i ett av omklädningsrummen under den enda läktaren i hallen och det syns att det här är två tjejer som trivs med varandra och har ett gott självförtroende även om de har en ödmjuk framtoning.
– Jag tycker att det fungerat bra att träna tillsammans den här hösten, säger Sofia Reideborn och fortsätter:
– Det är kul att få träna med ”Musse” eftersom jag får tävla varje träning. Det är tufft men
också riktigt roligt.

Murase:
– Jo, men det är jätteroligt att träna med Sofia. Hon är jätteduktig och jag känner att jag ska vara där, visa vägen och vara ett gott föredöme.

Hur skulle du beskriva Sofia Reideborn som målvakt?
– Jag tycker faktiskt att vi är ganska lika som målvakter. Vi har samma målvaktstränare och samma tänk. Båda är ganska lugna och har samma skridskoteknik. Sofia är verkligen på väg framåt jättemycket.

Om du skulle beskriva Minatsu Murase, Sofia, hur låter det?
– Nästan allt är bra med henne, det är helt perfekt, säger Sofia Reideborn med ett leende.
– ”Musse” är väldigt lugn, men ändå väldigt explosiv. Sedan har hon en väldigt bra reaktionsförmåga.

BB150329LT036

Sara Grahn.

Minatsu Murase har växt fram som Damkronornas tvåa bakom Brynäs Sara Grahn, men någon speciell press för den sakens skulle känner hon inte.
– Jag känner inte så mycket press utan jag kör på som innan. Även fast det bara är Sara framför mig nu så gör jag bara det jag ska för att hela tiden bli bättre.
– Jag ser det mer som att det är roligt eftersom jag nu får chansen att visa vad jag kan. Innan fick jag oftast bara vara på sidan av och inte vara med så mycket.

Vad krävs det av dig om du ska ta förstaspaden från Sara Grahn i Damkronorna?
– Jag vet egentligen, men det handlar väl om att jag ska fortsätta jobba på så kommer jag till slut ikapp. Jag måste nog få en del mer erfarenhet och bli lite mer rutinerad.

I senaste fyranationersturneringen, som spelades i Sundsvall, fick Minatsu Murase chansen att spela både mot Kanada och Finland. Två bra erfarenheter enligt Murase.
– Det går mycket fortare jämfört med att spela i Riksserien. Du måste vara mer beredd hela tiden eftersom tempot är högre. Det är också roligare att spela i ett högre tempo, säger Murase som även tycker att det är lite lättare att spela i det tempot som är internationellt.
– Ja, jag tycker det. Det är ganska svårt att spela mot en del av lagen i Riksserien när det bara kommer ett anfall då och då. Mot lag som exempelvis Kanada får man aldrig pausa, tänka eller vila. Då köra man bara på och oftast går det bättre då.

Vad behöver Sofia lägga till i sin målvaktsutbildning för att komma upp på samma nivå som dig och Sara Grahn?
– När jag var i Sofias ålder var jag ungefär på samma sätt eller nivå. Man behöver några år där man växer som person, fysiskt och allt det där. Jag tror att man bara ska köra på samma sätt och då märker man att man blir bättre och bättre hela tiden.

DSC_0762

När hockeysverige.se träffade Sofia Reideborn under sommaren sa hon bland annat:
– Självklart är min målsättning nästa säsong att ta en plats i damlaget och att konkurrera med ”Musse” om förstaspaden. Det kommer att bli svårt, men det är vad jag vill. Jag vill konkurrera med ”Musse” och få stå så många matcher som möjligt. Jag vill ta hennes plats en dag.

Minatsu Murase

Minatsu Murase.

Så här långt har Reideborn fått spela två matcher och har en räddningsprocent 93.3. Murase har spelat 15 matcher med räddningsprocenten 93.7.
– ”Musse” är en stor förebild för mig, vilket man blir om man spelar i Damkronorna. Det jag har lärt mig mycket under den här säsongen av henne är allt utanför isen och att allt det här med att köra extra och så vidare spelar in. Hon visar verkligen vad man behöver göra för att komma in på den nivån. Det är jättebra att ha henne här i AIK.

Vad krävs det av dig om du ska ta Murases plats i AIK?
– Att kriga på varje dag och tävla mot henne på träningarna.

Har ni en tävlingsinstinkt mot varandra under träningarna, att nu j-ar ska jag visa att jag är en bättre målvakt?
– Ja, ja så känner jag i alla fall, svarar Reideborn och Murase samtidigt och skrattar.

Murase:
– Självklart känner man så, att du måste vara bra på träningen annars får du inte spela. Samtidigt är det inte så att man blir sur på den andra.

Reideborn:
– Det är bara kul med den här rivaliteten. Ser jag att hon släpper in ett mål så försöker jag göra allt för att ta nästa skott.

Det syns att det här två spelare som trivs bra i varandras sällskap, men det blir inte direkt någon tid över för dom att umgås vid sidan av hockeyn.
– Det blir inte tid över eftersom man oftast åker hit direkt efter skolan eller jobbet, men det fungerar bra mellan oss, säger Sofia Reideborn och Minatsu Murase nickar instämmande.

Varför kommer det fram så många bra målvakter i AIK just nu?

Murase:
– Jag tycker att vi har väldigt bra målvaktstränare. Först hade vi Micke Vernblom och den körde sedan Robin (Blidstrand) vidare med. Jag gillar den stilen. Sedan har vi även Stefan Persson som jag har haft sedan jag var liten. Han är jättebra han också.

Reideborn:
– Det som gör dom bra som målvaktstränare tycker jag är noggrannheten. Man får smådetaljer att jobba med hela tiden och det här gör mycket.

DSC_0906

Sofia Reideborn.

Sofia Reideborn har inte bara spelat i Riksserien, hon har även fått chansen att spela med killar i AIK:s U18-lag.
– Jag fick chansen i bortamatchen mot Haninge (vinst 6-2). Det var jättekul eftersom jag spelat lite här och fick jag istället chansen där. Det är skönt att få matchträning eftersom det behövs.
– Nu var det en del 98:or med (Sofia Reideborn är född 1999) så det gick lite fortare än vad jag är van vid. Nu har jag nästan alltid spelat med killar så det var nästan som att gå tillbaka till det. Jag släppte in två mål som jag tycker själv att jag borde ha haft. Det var ingen toppmatch från min sida, men tre poäng är alltid tre poäng.

Hur mycket tips och råd får du av brorsan (Adam Reideborn) under säsongen?
– Nu är det jobbigt eftersom det inte gått så bra för honom. Man håller det där undan lite grann, men självklart får jag mycket råd från honom och hans erfarenhet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL