János Hári.
Nyheter

Leksands poängkung tror på nygamle tränaren: ”Han är lite mer flexibel”

ANNONS

Med ett krisande Leksand på sista plats i Hockeyallsvenskan kommer Per-Erik ”Perra” Johnsson in för att försöka vända på skutan, efter att Sjur Robert Nilsen fått sparken. En av leksingarna som har erfarenhet av Johnsson som tränare är János Hári, och han tror att tränarbytet kommer att vara av godo.
– Han lyssnar och tar till sig, och han vill att gruppen ska jobba tillsammans, prata mycket och så där. Jag tror att det kommer bli bra, säger han till hockeysverige.se. 

Dagens besked att Leksands IF sparkar tränarna Sjur Robert Nilsen och Johan Rosén kom inte som en större överraskning för någon. Som nykomlingar från SHL har man haft en mardrömssäsong och parkerar på sista plats i den jämna tabellen. Lagets spelare var heller inte särskilt överraskade över beslutet, som de fick innan morgonens träning.
– Man förstod lite grann att det var på väg. Man började se att det skrevs och skreks om det, så då förstod man att det var nära. Så det var ingen större chock för oss i truppen, säger lagets poängkung János Hári till hockeysverige.se.

Ny huvudtränare i klubben blir Per-Erik ”Perra” Johnsson, med Magnus Svensson och juniortränaren Gereon Dahlgren som assisterande. János Hári är en av de få spelare i Leksand som har erfarenhet av Johnsson som tränare. För Háris del var det under förra säsongen i Modo han hade Perra som tränare, efter att Anders Forsberg fått lämna mitt i säsongen.
– Ja, det blir väl lite annorlunda ledarskap nu jämfört med Sjur. Perra är en go gubbe, det blir säkert jättebra.
– Jag har inget emot Sjuren heller, men ibland krävs det lite förändring. Jag tycker att han är jättebra, både som tränare och människa. Det är tråkigt att det har blivit så att vi spelare inte har kunnat prestera bättre och göra så att han ser bättre ut. Det är alltid tränaren som ryker, men i slutänden så är det vi spelare som är på isen och spelar. Det är minst lika mycket vårt fel som tränarens att vi ligger där vi ligger.

Vad skulle du säga är skillnaden i deras respektive ledarskap?
– Jag tycker kanske att Sjuren, han har ju liksom sin idé för det mesta, hur allt ska se ut. Perra har också en bild men är lite mer flexibel, känns det som.

Det pratas ofta om Perra som en tränare som lyssnar mycket på spelargruppen, är det en bild som du håller med om?
– Ja, men så är det. Han kommer in och tar med sig en bra positiv energi varje dag. Han lyssnar och tar till sig, och han vill att gruppen ska jobba tillsammans, prata mycket och så där. Jag tror att det kommer bli bra.

Vad tycker du att ni fick för effekt när han kom in i Modo förra säsongen?
– Det blir ju alltid det här i början, man får ny energi och alla steppar upp några snäpp i början. Det brukar ge bra kortsiktig effekt, men vi fick ju inte den förra året. Vi förlorade sex-sju raka när han kom och vändningen kom inte. Men jag funderar i alla fall inte så mycket på vem som är tränare, jag försöker bara komma och göra mitt.

”ALLA GÖR SINA BÄSTA MATCHER MOT OSS”

Leksand har varit ett lag under hård press hela säsongen, ända sedan man fick en ordentligt tung start på säsongen. Efter en seger i premiären följde fem raka förluster, och bottenstriden var ett faktum redan från början. Det är långt ifrån där förväntningarna låg från supportrarnas sida, och Hári tror att den tunga starten har satt tonen för det mentala under säsongen.
– Det gör väldigt mycket om man kan få en bra start och kan gå på lite självförtroende, så att man inte känner sig pressad varje match. Vi hamnade där nere från början nu och då blir det tungt, då blir varje match som en slutspelsmatch. Speciellt när vi spelar i Leksand, alla lag gör sina bästa matcher mot oss. Det är fullsatt var vi än spelar, motståndarna kommer med mycket energi och det är något vi måste lära oss att hantera. Vi måste också komma in med en högre energi och en högre arbetsinsats.

Årets upplaga av Hockeyallsvenskan är jämnare än på länge, och trots att Leksand ligger sist så har man inte mer än fem poäng upp till play off-plats. En mer normal säsong hade fem poäng bakom strecket knappast lett till en sista plats i tabellen, men Hári ser inte det som några förmildrande omständigheter.
– Fansen har ju höga krav här, hade vi legat typ sexa eller sjua hade det varit lite samma sak. De kräver att vi ska vinna mot alla lag, visst är det så, men samtidigt så ligger vi sist nu och det är inte acceptabelt.
– Men det har ju varit så, det är de tre raka förlusterna nu som har gjort att vi har åkt ner på sista plats. Det går så jäkla fort i den här serien. Det är klart att vi ska ligga högre, men ligger man där man gör så får man ta det därifrån.

Vad tycker du det är som har saknats i ert spel så här långt för att ni ska kunna ligga högre upp i tabellen?
– Jag tycker att vi måste spela pucken mer till varandra. Det har varit lite för mycket chippa sarg och åka efter. Jag tycker att det är anfallsspelet som har varit vår stora brist, det är alldeles för mycket chippa ner och försöka vinna puck. Vi måste komma med mer fart genom mittzonen.

Tycker du att ni förtjänar att ligga där ni gör, eller känns det som att ni har haft oflyt under säsongen?
– Alltså, vi har haft ganska många matcher där det känts som att vi fått för lite utdelning. Men samtidigt så är det en skicklighetsgrej att sätta dit sina lägen. De här senaste tre som vi har spelat har vi inte förtjänat att vinna. Det har varit för dålig energi och arbetsinsats, det kändes knappt som att vi var med. Andra gånger tycker man att vi borde haft en del matcher, eller att vi kanske borde ha tagit tre poäng när vi fick en. Men definitivt, den senaste veckan har varit bedrövlig, spelmässigt och arbetsinsatsen. Det är inte för att folk inte vill, utan det låser sig med tabelläget. Vi måste försöka slappna av och lira, det kan inte bli så mycket sämre än att ligga sist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL