Rasmus Asplund.
SHL

Ett FBK-löfte som får nypa sig i armen: ”Draften känns så overklig för mig”

ANNONS

Det är en stor säsong för Färjestads jättelöfte Rasmus Asplund. Han är med och konkurrerar om en plats i JVM-truppen samtidigt som han kan komma att gå i första rundan av NHL-draften. Hockeysverige.se åkte till Karlstad för att träffa en 17-åring som får nypa sig i armen ibland.
– Draften känns på något sätt så overklig för mig. Det blir som en fantasi nästan, varför skulle ett NHL-lag vilja ha mig? Det är lite så för mig och det känns väldigt långt bort på något vis, säger Asplund.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Blir forwarden Rasmus Asplund den första hockeyspelaren från Filipstad att spela i NHL? Mycket talar i alla fall för det – och att han kommer att gå relativt tidigt i draften till sommaren. När hockeysverige.se träffar honom på Scandic City i Karlstad har han just avslutat en lunch med företrädare för en NHL-klubb.

17-åringen debuterade i SHL redan under förra säsongen och har på Färjestads 20 matcher den här säsongen svarat för tre mål och totalt fyra poäng. Men någon större press för att prestera och leverera känner han inte bara för att förväntningarna på honom stigit och att han blivit ett av svensk hockeys stora framtidslöften.
– Det är ingenting som jag tänker på även om det är kul att folk tycker så, säger Asplund.
– Man jobbar ju hårt varje dag för att uppnå drömmarna man har. Är det sedan så att folk tänker så som du säger så är det bara jättekul.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Du känner ingen press?
– Nej, faktiskt inte. Det är, som sagt var, ingenting som jag tänker på. Samtidigt försöker jag läsa så lite som möjligt om vad man skriver om det.

Tänker du extra på att leverera den här säsongen för att kunna gå tidigt i draften?
– Draften känns på något sätt så overklig för mig. Det blir som en fantasi nästan, varför skulle ett NHL-lag vilja ha mig? Det är lite så för mig och det känns väldigt långt bort på något vis.

Trots att det fortfarande är ”en fantasi” och att draften är ett drygt halvår bort har NHL-klubbarna börjat intervjua honom.
– Jo, det har dom gjort och det är fantastiskt kul att NHL-klubbarna uppskattar det jag gör och det jag älskar att göra, säger Asplund med ett stort leende innan vi går in på hans förväntningar på själva draften.
– Jag har inte tänkt på det, men visst är det en fantastiskt stor grej. Speciellt där borta är det hur stort som helst. Jag har suttit upp och tittat då senaste drafterna med (William) Nylander och Joel (Eriksson Ek). Jag fick ju vara med på Joels resa förra året och man har väl lärt sig lite av det.


Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

DELAR MODERKLUBB MED DANIEL WESSNER

Färjestadsforwarden är från Filipstad, en ort som inte är direkt känt för att fostra hockeyspelare även om en spelare som Daniel Wessner fostrats i klubben. Inte heller Asplund är egentligen från en hockeyfamilj.
– Jag bor vid en sjö i Filipstad och stod på isen där redan då jag var ett och ett halv år. Det har nästan varit så från början att det var hockey som gällde samtidigt som faktiskt hockeyn var ganska stor i Filipstad när jag växte upp. Det är fantastiskt kul att det börjar bli så igen i Filipstad.
– Det finns ingen speciell hockey i familjen utan det är längdskidåkare hela bunten. Farmor, farfar och så vidare. Pappa (Stefan Asplund) spelade lite hockey efter att han kom hem till Filipstad och slutat med skidor. Han gick på skidgymnasiet i Torsby och var reserv i skidskyttelandslaget. Att pappa spelade lite hockey var kanske anledningen till att jag började spela också. Pappa är ju alltid pappa. 

Då är du hyfsad på skidor själv antar jag?
– Ja, jag åker när jag får tid och är hemma i Filipstad. Det är en jättebra träning för hela kroppen samtidigt som det är kul.

Har tanken funnits att börja tävla på skidor?
– Ja, någon gång men det har aldrig blivit riktigt aktuellt. När man ser dokumentärer med (Charlotte) Kalla och dom här inser man hur mycket slit dom lägger mer. Men, som jag sa tidigare, så har det alltid varit så att det är hockeyn som jag vill hålla på med och som jag tycker är roligast.
– Det är lika mycket slit i hockey och man får ingenting gratis där heller. Du måste jobba hårt för det du vill ha och mot dina drömmar. Sedan får man se hur långt det räcker.

Rasmus Asplund debuterade i SHL redan förra säsongen och svarade då för två mål och totalt tre poäng på 32 matcher. Debuten mot HV71 hemma sitter kvar på näthinnan som ett kul minne.
– Jag fick reda på att jag skulle spela redan på dagen. Det blev nästan lite overkligt eftersom jag sällan missade att titta på en A-lagsmatch när jag var yngre. När man sedan fick glida ut där… Det var ju en dröm som gick i uppfyllelse när jag fick reda på att jag skulle spela. Jag ska erkänna att den natten hade jag lite svårt att sova, säger Rasmus Asplund med ett leende och fortsätter:
– Det var fantastiskt kul och jag kommer ihåg som det vore idag första gången när jag skulle hoppa över sargen och gled ut på isen. Jag hade fyra minuters speltid och det gick ganska bra. Det blev mycket att spela på adrenalin, att bara gå ut och njuta. Jag hade även svårt att sova efter den matchen.


Pucken Rasmus Asplund gjorde första SHL-målet med i Luleå i januari.
Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”TAR DEFENSIVEN FÖRST SÅ FÅR MAN JOBBA PÅ OFFENSIVEN SEN”

Sedan debuten har han tagit stora steg i sin utveckling, framför allt genom att få visats i miljön kring seniorspelarna i Färjestad.
– Det har varit stora steg, fysiskt framför allt. Jag känner att jag har mycket nytta av det jag lärde mig förra säsongen. Då var det mer att ut, köra och ta vara på varje byte som du fick. Den här säsongen har jag fått en plats i truppen. Jag har varit med sedan i somras och också haft en fantastiskt bra sommar med A-laget. Det har varit en viss skillnad att träna med A-laget, fys och så vidare.
– Tack vare det har jag tagit stora steg. Speciellt efter uppehållet är jag väldigt nöjd med mina matcher som jag gjort.

Förra säsongen fick du kliva av som sista spelare innan Junior-VM. Det är snart JVM igen, hur ser du på dina möjligheter att komma med dit?
– Junior-VM är ganska långt borta i tid även fast det är nära. Skulle det bli så att jag kommer med dit så vore det fantastiskt kul.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Vad har Rickard Grönborg sagt att han förväntar sig av dig om du ska komma med?
– Han var nöjd med mitt defensiva spel, vilket är fantastiskt kul för mig att höra. Staffan Lund (coach Färjestad J20) och jag jobbade förra säsongen oerhört mycket med mitt defensiva spel. Det är jag är oerhört tacksam för och antagligen anledningen till att jag tog nästa steg i min karriär och också fick chansen i A-laget och klarade av att spela i SHL.
– Defensiven är något jag verkligen vill jobba på och bli bättre på. Just den här biten är också det jag börjat med den här säsongen. Vi tar defensiven först så får jag jobba på offensiven senare.
– Sedan vill jag bli mer av ett hot, vilket även han tyckte. Jag kände också i den senaste turneringen att jag inte riktigt var det hotet jag kan och vill vara.

Hur blir man ett bättre hot?
– Det tror jag faller sig ganska naturligt. För mig handlar det om att inte tänka på det. Det handlar om att ha jävligt kul när man är där ute. Nu fattades det, som sagt var, senast men det har i stället kommit i senaste SHL-matcherna.
– Jag åkte nog runt och tänkte på det här med att vara ett hot och då låser det sig oftast, i alla fall för mig.

Kan du släppa Junior-VM och bara fokusera på Färjestad trots att turneringen inte är så långt borta?
– Där har jag nog inga problem. Man får ta dom bitarna när det kommer. Nu är det match mot Brynäs på onsdag. Det andra får komma sedan. Du kan inte tänka på JVM för långt i förväg får då kan det bli att det låser sig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL