Som målvakt i Malmö är det inte bara på isen det kan bli rörigt för Jonas Gunnarsson.
SHL

Han är vinnaren i Malmös målvaktskaos: ”En ganska annorlunda situation”

ANNONS

Fyra målvakter, och en tilltänkt tredjemålvakt som nu är etta. Malmös målvaktsposition är allt annat än glasklar, men det stör inte Jonas Gunnarsson. När Oscar Alsenfelt och Pontus Sjögren försvann med skador öppnades en möjlighet – och han tog den med besked.
– Jag hade inte förväntat mig att spela så mycket i SHL, men det har varit jäkligt kul att få chansen, säger 23-åringen till hockeysverige.se. 

Inför säsongen var Jonas Gunnarsson klar trea i Malmös målvaktshierarki – och planen var att han skulle vara utlånad till Pantern och kallas tillbaka om någon av målvakterna blev skadad. Sen blev inte bara en, utan två målvakter skadade. Först försvann Pontus Sjögren, och sen dröjde det inte länge innan även Oscar Alsenfelt gjorde sig illa.

Hux flux så var Jonas Gunnarsson Malmös förstemålvakt, en plats som han har behållit även sedan klubben värvat Mika Noronen. 23-åringen har spelat 16 av Malmös 21 matcher, och med en räddningsprocent på 91,32 placerar han sig på en fin sjätteplats i målvaktsligan. En minst sagt händelserik säsong så här långt, som han inte hade kunnat föreställa sig själv.
– Nej, jag kan inte påstå att jag hade förväntat mig att spela så mycket i SHL. Jag var inställd på att spela mycket med Pantern och att vara beredd om något skulle hända. Det har varit lite olyckliga skador som gjort att det blivit så, men det har varit jäkligt kul att få chansen, säger Gunnarsson till hockeysverige.se.

Han SHL-debuterade i HV71 redan säsongen 2011/12, men har trots det redan startat fler matcher i år än han gjort under någon annan SHL-säsong i karriären. Positionen som säker etta – om än kanske tillfällig – är ny för honom, men han tycker ändå att insatsen har varit bra.
– Jag tycker att det har stämt ganska bra. Vi som lag har ju spelat mycket bättre den sista tiden också. Jag tycker att vi har lyft oss nästan varje match, förutom mot Växjö kanske. Vi har spelat väldigt bra försvarsspel som lag, och det har hjälpt till oerhört mycket.

Vilken är den största omställningen när man spelar så här mycket matcher, det fysiska eller det mentala?
– Jag tror att det är ganska mycket mentalt, just att ställa in sig på att spela mycket. Det gäller att ladda om och kunna varva ner mellan matcherna, och sen kunna koppla på igen, men det är något man lär sig mer och mer ju fler matcher man spelar.

Har det varit frustrerande att gå så länge efter SHL-debuten utan att få någon allvarlig chans som etta i ett lag?
– Nej, det tycker jag egentligen inte när jag tittar tillbaka lite på det. Jag fick ju spela en del, och det känns ändå som att man har byggt på sig mer rutin under åren som har gått. Man har mer kött på benen nu än man hade då, så någon panik har jag inte haft över huvud taget. Det har blivit den här vägen och då försöker jag göra det bästa av det och jobba vidare.

FYRA MÅLVAKTER

Bildbyrån/Christian Örnberg

Malmö har från utsidan sett en komplicerad målvaktssituation, där man efter värvningen av Mika Noronen har fyra målvakter kontrakterade. En ovanlig situation där man får anta att åtminstone en målvakt kommer att försvinna från klubben, men Gunnarsson funderar inte så mycket på det.
– Det är första gången jag är med om något liknande i alla fall, de som har varit med längre kanske har varit det innan. Det är klart att det är speciellt med fyra målvakter, men det är inte på mitt bord att bestämma. Vi får se vad som händer sen när alla är tillbaka ordentligt.

Situationen blir dessutom ytterligare lite mer komplicerad av Viktor Andréns storspel i IK Panterns kasse. Det innebär att om Gunnarsson, eller någon annan av Malmös målvakter skulle lånas ut till samarbetsklubben är det långt ifrån garanterat att man tar en säker förstaspade där.
– Ska jag vara ärlig har jag inte tänkt så långt, men som du säger så har han gjort det kanonbra. Det hade varit en konkurrenssituation där också, men jag har inte hunnit tänka så långt fram heller. Det har blivit att man får ta det dag för dag och vecka för vecka, men det är en ganska annorlunda situation.

Har du pratat något med tränarna eller sportchefen om hur planen för dig ser ut när alla målvakter är tillbaka?
– Vi har inte pratat något konkret, jag vet inte ens exakt när alla kommer tillbaka. Vi får se, jag måste prestera här också annars spelar det ingen roll alls. Det enda jag kan fokusera på är matcherna jag får förtroendet att spela.

Är det bra med en så stor konkurrens eller har det varit skönt för dig att veta att du hela tiden kommer att spela nästa match?
– Det är både och. Konkurrensen är ju bra på så sätt att man måste tävla, men det är klart att om man gör en mindre bra insats så är det skönt att få chansen att studsa tillbaka direkt.

”VAR EN KOSTYM ATT VÄXA IN I”

För lagets del började säsongen lite tungt, med sex förluster på de sju första matcherna. Därefter har man försiktigt ätit sig in i säsongen – och Gunnarsson tycker att det känns som att nykomlingen blir bättre och bättre.
– Det var ändå en kostym att växa in i. Jag tycker framför allt att försvarsspelet har blivit bättre, vi släpper inte alls till lika mycket chanser som i början. Det har varit en process, men det känns som att vi är på rätt väg.
– Men jag tror fortfarande att vi kan förbättra oss på alla punkter egentligen, vi är inte fullärda på något sätt. Om vi kan börja vinna flera matcher i rad i stället för att vinna någon och förlora någon, få en kontinuitet och få skjuts av det, så ska det nog gå bra.

I morgon väntar ett stekhett Skånederby mot Rögle, ett möte som ser ut att bli slutsålt i Malmö Arena. Matchen är viktig inte bara för prestigen som står på spel, utan också för att Malmö skuggar Rögle i tabellen, bara en poäng bakom.
– Det ska bli riktigt kul faktiskt. Det brukar vara riktigt heta känslor i Skånederbyt, så det är något vi ser fram emot.

Är det den största utmaningen i en sån här match, att hålla känslorna i styr?
– Både och. Det är klart att man blir lite extra uppumpad och det kanske också ger en hjälp på traven med lite extra adrenalin. Men samtidigt, i slutändan är det tre poäng i en sån match också, bara att atmosfären runt omkring är lite annorlunda.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL