EFTERLYSER BÄTTRE UTBILDNING. Jens Nielsen tycker att dansk hockey måste bli mer som den svenska i sättet man utbildar spelare på.Foto: bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

Danmark har i dag fler framträdande spelare i NHL än man någonsin haft tidigare. Men trots det har man problem med att hitta nya talanger underifrån. Leksandsikonen Jens Nielsen efterlyser bättre utbildning av landets tränare för att få ett bättre resultat på sikt.
– Jag tror faktiskt att det är en för dålig utbildning på dom danska ungdomsledarna. Då blir det istället att man bara kör en enkel och rak hockey som inte jag tycker är så utbildande för killarna, säger Nielsen till hockeysverige.se.

Att dansk hockey växer och blir starkare råder det inga tvivel om. Det är bara att titta i NHL där spelare som Frans NielsenJannik Hansen, Frederik Andersen, Nikolaj Ehlers, Lars Eller och Mikkel Bödker har nått framgångar. Men hur står sig egentligen den danska ligan i dag jämfört med SHL och Hockeyallsvenskan? En som har stor erfarenhet av båda ligorna är Aalborgs tränare Jens Nielsen. Mest känd är Nielsen som Leksandsikon. Hans son William Nielsen spelar dessutom i Leksands J18-lag men även i det danska U18-landslaget.
– Det är en jättestor skillnad på dansk och svensk hockey i dag. Framför allt på den taktiska biten. Det finns ingen riktig struktur i spelet utan här i Danmark är det mer att bara köra på. Man dumpar puck och kör helt enkelt och det taktiska är absolut inte lika bra som i Sverige, säger Jens Nielsen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det här upplever jag framför allt när jag ser på matcher från våra motståndare, när jag ska kartlägga deras spel. Då är det ganska svårt att hitta några linjer i deras spel. Överhuvudtaget tycker jag att det är svårt att hitta linjer i dansk hockey.

Om du blickar nedåt i åldrarna, hur mycket pratar danska ungdomar idag om att bli hockeystjärnor jämfört med att bli fotbollsstjärnor?
– Det är nog inte jättemycket. Nu finns det bara tolv ställen och 24 ishallar i Danmark. Det är främst i dom städerna som det spelas hockey. Jag skulle nog säga att hockeyn fortfarande är ganska liten här.

Tittar dansk hockey någonting på den svenska utbildningsstegen när det gäller ungdomar?
– Förbundet gör nog det. Dom har också egna utbildningar som är uppbyggda efter det svenska systemet och man utbildar tränare utefter det.
– Av det jag har sett av ungdomshockeyn i Danmark är inte det den svenska stilen. Jag försöker själv införa den svenska stilen i Aalborg. Där verkar man i alla fall tycka om den stilen, men jag tror faktiskt att det är en för dålig utbildning på dom danska ungdomsledarna. Då blir det istället att man bara kör en enkel och rak hockey som inte jag tycker är så utbildande för killarna.

Vilken respons får du från andra klubbar och ledare i Danmark när du kör den så kallade svenska stilen?
– Det jag har hört är att man tycker det är bättre med en mer strukturerad hockey. Folket i Aalborg säger att man tycker det är en bättre hockey den här säsongen när man passar pucken till varandra istället för att man passar den till sargen.
– Man tycker det här är utvecklande och kan vi bygga vidare utifrån det och med det unga laget som vi har så kan det här blir riktigt bra inom några år.

MAX ÅTTA UTLÄNNINGAR PER LAG I DE DANSKA LAGEN

Senast Jens Nielsen var aktiv inom danska hockey på nationell nivå var säsongen 2007/08 då han själv spelade för just Aalborg. Utvecklingen på ligan har klart gått framåt sedan berättar Nielsen.
– Det har blivit en bättre bredd, kan jag tycka, både på och i lagen. Det är inte ett lika stort hopp mellan toppen och botten längre samtidigt som det är jämnare lag. I dag är det inte så att förstafemman är jättebra och fjärdefemman jättedålig.
– Allt har tryckts ihop kan man väl säga, jämnare överlag och bättre spelare som kommer fram. En del av den utvecklingen ligger nog i att man gick ner till max åtta utlänningar i varje lag. Danska spelarna måste ju också få spela på en ganska hög nivå och det här har utvecklat många.

Hur hög nivå håller den danska ligan i dag?
– Topp fyra håller allsvensk klass i alla fall. Sönderjyske spelade i alla fall en jämn match med HV71 (förlust 1-2) och det är också ett lag som håller en jättehög klass. Så pass bra att man skulle klara sig bra i Hockeyallsvenskan.
– Sedan är det ett litet hopp till dom andra lagen men som en bra dag också spelar bra hockey. Jag skulle säga att från topp fyra och nedåt håller lagen samma klass som toppen på division 1.

Måste danska hockeyspelare söka sig utomlands för att ta klivet till NHL och KHL eller finns det spelare som är bra nog att gå direkt från danska ligan till dom här ligorna?
– Vissa spelare klarar nog det, men oftast ska man nog ut någonstans. Till exempel till Sverige och hockeygymnasiet. Många danskar har nu också åkt till USA för att spela där borta i juniorligor och så vidare i stället för att åka till Sverige.
– Jag tror ändå att du måste komma tillbaka till Europa och vända. Sedan kan du åka tillbaka dit om du varit bra i exempelvis danska ligan. I dag är det också många utländska lag som tittar lite extra på spelarna i den danska ligan.

Vad är nyckeln till att danska hockey ska närma sig exempelvis svensk hockey ytterligare?
– Av det jag har sett av landslaget här i Danmark så spelar man en jättebra och rolig hockey. Nu har landslaget Janne Karlsson och Tomas Jonsson som förbundskaptener.
– Jag vet att man inte riktigt kör samma filosofi i juniorlandslagen i Danmark och absolut inte i klubblagen. På något vis borde man där hitta ett sätt där man jobbar ihop och kör samma spel rakt igenom, avslutar Jens Nielsen.

Sönderjyske leder den danska ligan före Fredrikshavn. I botten ligger Aalborg och Herlev. I dag är det bara två verksamma svenska tränare i danska ligan. Det är Peter Johansson som coachar Fredrikshavn och Linus Fagemo i Herlev.