Jaromír Jágr.
Nyheter

Jágr: ”Om jag kan spela tills jag dör tänker jag göra det”

ANNONS

43 år gammal är han Florida Panthers främsta poängplockare. Jaromír Jágrs bäst-före-datum tycks inte existera. Själv vill tjecken spela hockey tills det inte längre är fysiskt möjligt.
– Om jag kan spela tills jag dör tänker jag göra det, säger han i en intervju med Sportsnet.

Värmen, stränderna och golfbanorna lockar många pensionärer till Florida. Det är en behaglig miljö att varva ned i när den yrkesmässiga karriären och alla år av slit är över. När Jaromír Jágr trejdades till Florida Panthers förra säsongen kunde det mycket väl också ha varit det sista kapitlet i en framgångsrik karriär långt utöver det vanliga.

Fjolåret i New Jersey Devils organisation var ojämnt. Jágr upplevde bland annat en åtta matcher lång poängtorka i februari innan han slutligen trejdades. Med en och annan uppgiven axelryckning konstaterades det att hans låga kanske höll på att brinna ut, till slut.

Men det gjorde den inte. För i stället för att trappa ned i Panthers kom Jágr i stället att trappa upp. Omgiven av en hel del spännande, unga talanger fick 43-åringen ny energi och svarade för 18 poäng på de sista 20 matcherna, varpå han åkte hem till Prag och gjorde en alldeles utmärkt VM-turnering där han bland annat utsågs till den mest värdefulla spelaren.

Avslutningen på säsongen eliminerade alla planer på att avrunda karriären. I stället tecknade han ett nytt ettårskontrakt med Panthers och gjorde en ny satsning på att hjälpa det unga laget att lyfta. Så här långt har han dragit sitt strå till stacken. Han har 17 poäng på 19 matcher och toppar den interna poängligan, trots att han missat några matcher på grund av skada.

Jágr fyller 44 år i februari, men sett till hur han fortfarande producerar och levererar på isen finns det inga planer på att lägga av. I en djuplodande intervju med Sportsnets Kristina Rutherford säger Jágr tvärtom att han fruktar den dagen då han måste sluta.

”JAG VILL INTE SE FUL OCH FET UT”

– Tiden som uppstår mellan det att jag slutar spela hockey och det att jag dör… Jag vill att det ska vara den kortaste, säger han i intervjun och håller tummen och pekfingret väldigt nära varandra.
– Om jag kan spela tills jag dör, då tänker jag göra det. Vad ska jag annars göra? För även om man slutar måste man fortfarande gå och träna, och kanske till och med hårdare än när du spelar hockey eftersom du inte vill se ful och fet ut. Jag vill i alla fall inte det.

Även om poängen fortfarande strömmar in i en lika överraskande som imponerande strid ström för Jágr är han givetvis inte längre den superstjärna han en gång var i framför allt Pittsburgh Penguins och New York Rangers. Numera är han lika viktig för Florida Panthers i sin roll som förebild och mentor som han är som offensiv poängproducent.
– På den tiden sa jag till mig själv: ”Åh helvete, jag måste göra mål” och så gick jag ut och gjorde det. Eller kanske inte riktigt så, men ungefär. Coachen såg det och sa: ”Hey, gör vad du vill”. För han visste att jag skulle vinna matchen åt honom, skrattar Jágr.
– Om någon ger dig den friheten måste du veta att du är den som kan få jobbet gjort, någon som kan göra skillnad. I dag behöver jag inte den friheten eftersom jag inte är den killen som kan göra den skillnaden som jag gjorde i New York.

Innan den här säsongen kan Jágr ha klättrat ytterligare i alla tiders mål- och poängliga i NHL. Just nu ligger han bara ett mål bakom fyran Marcel Dionne (731 mål) och elva bakom Brett Hull (741) i målligan samt 31 poäng bakom Gordie Howe på tredjeplatsen i poängligan. Och detta trots att han avbröt sin NHL-karriär under tre starka år för att spela KHL-hockey för Avangard Omsk.

När allt är sagt och gjort kommer Jaromír Jágr att gå till hockeyhistorien som en av de absolut största spelarna som någonsin beträtt en is. Han har en given plats i Hockey Hall of Fame som sitter och väntar på honom. Men förhoppningsvis får den fortsätta vänta i ett par år till.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL