Johan Davidsson.
SHL

Johan Davidsson talar ut om krisen: ”Funderade på om det verkligen var värt det”

ANNONS

Hyllad som klubbens största spelare genom tiderna, men också hårt kritiserad i sin nya roll som assisterande sportchef. Fjolåret blev en ny verklighet för HV71-legendaren Johan Davidsson. Nu öppnar han sig om den tuffa tiden i Daniel Enestubbes nya bok ”SHL”.
– Det sköts många pilar åt mitt håll och det fanns dagar då jag funderade på om det verkligen var värt det, säger Davidsson i boken.

Med 776 SHL-matcher och 561 poäng är Johan Davidsson HV71:s meste och bäste spelare genom tiderna. När han tvingades lägga av på grund av sitt kroniskt dåliga knä härom året gjorde han det med en meritlista som innefattade fyra SM-guld och åtskilliga VM-medaljer. Och som den kanske mest älskade idrottsmannen i Jönköpings historia.

Men under sitt första år som assisterande sportchef för klubben fick Davidsson uppleva en annan sida av myntet. HV71 inledde säsongens starkt, men blev sämre och sämre ju längre säsongen led och avslutade med ett platt fall i kvartsfinalen mot Linköping.

Det var dock först efter det att säsongen var över som de riktigt stora problemen tog vid. Uppgifterna om att det skulle finnas en spricka mellan tränaren Andreas Johansson och delar av spelartruppen blev allt mer konkreta och utmynnade i en kaotisk vår och sommar. Till slut lämnade Johansson tränarjobbet, men inte utan att det hade satt sina spår i föreningen.

Johan Davidsson var en av personerna som hamnade i centrum för den infekterade konflikten. Nu berättar han i Daniel Enestubbes nya bok ”SHL” att det vid några tillfällen var så jobbigt att det höll på att hoppa av sin tjänst.

”TROR JAG HADE KASTAT IN HANDDUKEN”

– Det sköts många pilar åt mitt håll och det fanns dagar då jag funderade på om det verkligen var värt det. Hade det bara varit upp till mig tror jag nog att jag, under någon av de mörkaste dagarna, hade kastat in handduken, säger Davidsson.
– Samtidigt skulle det vara ett sätt att fly, vilket jag inte var intresserad av. Både jag och Johan (Hult, sportchef) hämtade kraft hos varandra och hos väldigt många andra som tyckte likadant som vi.
– Efter ett tag hamnade vi i en sorts dag-till-dag-läge där allting svängde som i en oviss tennismatch ungefär. Det kändes bra ena stunden och skit i andra, jag vaknade glad och gick till sängs bekymmersam och tvärtom. Det var en tuff men mycket lärorik period där vi fick en inblick i hur det fungerar i idrotts- och företagarvärlden. Det blev ett par månader där vi lärde oss oerhört mycket, framför allt genom alla misstag vi begick under året som gick.

I slutändan tror Davidsson att han har vuxit som ledare genom att vara med om att reda ut oredan i HV71.
– Det var ingen rolig period för någon, men när vi väl tagit oss igenom det och sitter där vi sitter i dag känner jag att det kan leda till något mycket positivt.

Daniel Enestubbes bok ”SHL”, släppt av förlaget Aros Sport Media, rymmer 30 intervjuer med sportchefer, klubbdirektörer och andra profiler som på ett eller annat sätt har bidragit till att ligan ser ut som den gör i dag.

Boken, som innefattar 320 sidor, finns ute i handeln nu och du kan beställa den via hockeysverige.se till en kostnad av 395 kronor:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL