Kim Martin Hasson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Det ser tungt ut för Sundsvall och SDE Hockey, som nu börjar halka efter ordentligt i Riksseriens tabell. Helgens matcher bjöd annars, bland mycket annat, på ett festligt Stockholmsderby och en överraskande comeback av Kim Martin Hasson – om än bara vid båsdörren. 

Riksserien har rullat vidare i helgen och den stora frågan inför lördagens och söndagens matcher handlade om i fall Sundsvall och SDE Hockey skulle kunna närma sig Modo ovanför nedflyttningsstrecket.

För Sundsvall blev helgen allt annat än framgångsrik. I lördagens hemmamöte med Luleå förlorade Sundsvall med hela 9-0. Johanna Fällman, Emma Nordin och Michelle Karvinen gjorde två mål var för Luleå. Sara Sundqvist vaktade Luleåmålet och höll nollan.

Moa Wernblom. Foto: Ronnie Rönnkvist

Under söndagen kom Modo, som den här helgen fått tillbaka Erika Grahm i laguppställningen, på besök i Timrå Isstadion och besegrade Sundsvall med 4-1 i en riktig sexpoängsmatch. Matilda Elfving, Olivia Carlsson, Moa Wernblom och Alice Östensson gjorde Modos mål medan Danielle Stone nätade för Sundsvall.

Även SDE Hockey, som precis som Sundsvall sladdar i tabellen, hade en tuff helg med två bortamatcher. Lördagens match mot HV 71 förlorades med 4-0. Sabina Eriksson höll nollan för HV 71, samtidigt som Sandra Hedberg, Chelsea Peterson, Jenni Asserholt och Madelene Sundström gjorde varsitt mål. HV 71 saknar för övrigt Emma Stauber som återvänt till USA av personliga skäl.

Helgens andra match för SDE Hockey spelades mot svenska mästarna Linköping, med en comebackmålvakt i form av Kim Marin Hasson. Den nuvarande sportchefen fick dock bara vakta båsdörren eftersom Lisa Nordlöf vaktade målet under Florence Schellings frånvaro. LHC vann matchen med 4-1 efter mål av Anna Rydberg, Denise Altmann, Pernilla Winberg och Lene Tendenes. Lili Pinter satte SDE Hockeys reduceringspuck.

Linköping vann även lördagens match, när Leksand kom på besök. Segersiffrorna skrevs till 5-3. Jennifer Wakefield gjorde tre av målen, och har nu på sju matcher gjort 14 mål och totalt 20 poäng. Övriga två LHC-mål gjordes av Pernilla Winberg och Denise Altmann. Leksands mål gjordes av Ilze Bicevska, som satte dit två puckar, och Wilma Johansson.

Leksand åkte under söndagen vidare till Jönköping för match mot HV 71, och trots tre mål av HV:s Jenni Asserholt vann kullorna med 6-3. Ilze Bicevska och Wilma Johansson svarade för två mål var för gästerna, medan Kajsa Armborg och Elin Lundberg gjorde ett var.
– Vi är bättre än HV71 i dag och spelar med mer fart, säger Leksands tränare Christer Sjöberg till riksserien.se efter matchen och tillägger: Vi vinner som ett lag i dag, men Ilze Bicevksa är extra het den här helgen.

Helgens stormatch spelades på Hovet i Stockholm mellan AIK och Djurgården inför den fina publiksiffran på 412 åskådare. Djurgårdens storskytt Andrea Dalen gav Djurgården ledningen med 1-0, men efter att Lisa Johansson gjort 1-1 på straff så vände AIK matchen och vann med 3-1. Lisa Johansson gjorde även 2-1 innan Line Bialik Öien satte dit 3-1.
– Trots en dålig förstaperiod av oss så tycker jag att vi rycker upp oss och visar att vi är starka i slutet av matcherna, säger AIKs tränare Emelie Berggren till riksserien.se efter matchen.
– AIK tog vara på sina chanser och det gjorde inte vi, det var skillnaden i matchen, säger Djurgårdens tränare Jared Cipparone till riksserien.se.

Brynäs har börjat visa bättre och bättre form. Under lördagen vann man över Modo med 5-2. Linnea Odbratt, Betty Jouanny, Anna Borgqvist, Jennifer Törnhult och Lina Bäcklin gjorde Brynäs mål medan Moa Wernblom satte båda Modos kassar.

Det gick dock tyngre för Brynäs under söndagen, då Luleå kom på besök. Trots bra spel av Ellen Jonsson i Brynäs mål vann Luleå med 3-0 efter mål av Melinda Olsson, Emma Nordin och Emelie Jönsson. Maria Omberg höll Luleås andra nolla den här helgen.
– Vi är oerhört stolta över att vi inte släpper till något mål bakåt på två matcher, säger tränare Fredrik Glader efteråt till riksserien.se.

Helgens resultat innebär att både Brynäs och Modo drar ifrån Sundsvall och SDE Hockey i botten. Tabell nian Sundsvall har nu åtta poäng upp till Tabell åttan Modo. Tabellen toppas fortfarande av Linköping, före Luleå och Djurgården.