Axel Holmström är på gång efter en tung start på säsongen.
Skellefteå AIK

Tung start – men nu är Skellefteås slutspelskung igång: ”Tar ett tag att vänja sig vid pressen utifrån”

ANNONS

Ungefär samtidigt som Skellefteå varvade upp och började bygga sin segersvit så kom också förra årets slutspelskung Axel Holmström igång ordentligt. Han har gjort sex poäng på de senaste sju matcherna, efter en frustrerande start på säsongen när han gick mållös de första 16 matcherna.
– I början var det ofta så att jag tog med mig matchen hem, jag hade svårt att sova på kvällarna och låg och tänkte på matcherna. Jag tycker att jag har blivit klart bättre på att hantera det, säger han till hockeysverige.se.

Med ett fantastiskt slutspel i våras i bagaget, då han vann hela slutspelets poängliga med 18 poäng på 15 matcher, var det många som hade höga förväntningar på Axel Holmström inför året. Hans sju mål var näst flest i slutspelet, ett mål efter Växjös Rhett Rakhshani, men när säsongen kom igång gick det trögt på målfronten.

Han inledde med 16 raka SHL-matcher utan ett enda mål, en minst sagt frustrerande måltorka. När han äntligen satte pucken i nät i en match mot Örebro gick det nästan att ta på hans lättnad när han tittade rakt upp i taket och jublade. Därefter har det lossnat något för slutspelskungen, som nu har gjort tre mål och sex poäng på de sju senaste matcherna.
– Jag tänkte väl mest på det de första fem-sex matcherna än match 13-14. Jag kanske var lite frustrerad över det i början, men jag lärde mig av det och fick hantera det ju längre det gick. Jag fick bra hjälp och fortsatt förtroende av tränarna, det hjälper ju alltid, och sen var jag iväg i landslaget och fick göra mål också. Det är alltid skönt att känna att man bidrar till laget även på det sättet, en av styrkorna i mitt spel är ju att spela offensivt, säger 19-åringen när hockeysverige.se når honom på Skellefteås lediga dag efter back to back-mötet med Brynäs.

Kan du känna att du fick högre förväntningar på dig efter ditt fantastiska slutspel och att det kanske var lite pressande?
– Ja, alltså, så är det väl. Men det får man räkna med när det gick så pass bra som det gjorde. Jag tycker mest att det var var kraven från mig själv som gjorde att jag var frustrerad, sen är det klart att pressen utifrån var större också. Det tar väl ett tag att vänja sig vid det och acceptera det också. I början var det ofta så att jag tog med mig matchen hem, jag hade svårt att sova på kvällarna och låg och tänkte på matcherna. Jag tycker att jag har blivit klart bättre på att hantera det.

SERIENS HETASTE LAG

Bildbyrån/Ola Westerberg

Precis som Holmström själv har också hela laget varvat upp ordentligt efter en lite småtung start. Skellefteå har vunnit tolv raka matcher, och gårdagens seger mot Brynäs tog upp laget i serieledning.
– Vi har ett spel som vi verkligen litar på, det visar sig i fredags när inte allt det tekniska sitter. Vi litar på grundsystemet, och genom det kan vi vinna matcher även när vi inte spelar vår bästa hockey.

Man förlorade för en dryg vecka sedan Janne Pesonen till en skada, som kommer att hålla honom borta resten av grundserien. Men trots att en av ligans bästa spelare försvann ur laget har man fortsatt att köra över allt motstånd. Holmström lyfter återigen fram grundspelet som den pelare som gör att man kan köra på oavsett vad.
– Vi hade Jimmie (Ericsson) och John (Norman) borta i början också, så vi har haft många borta under seriens gång. Jag tycker att det är där någonstans som grundspelet gör att vi inte behöver förlita oss på individuella spelare. Han är ju en av ligans bästa spelare som vi verkligen uppskattar att ha i laget, men det går inte att lägga så mycket fokus på det. Vi lägger fokus på prestationen och vi gör det bra för tillfället.

Är segersviten något ni tänker mycket på, är det en viktig grej göra den lång?
– Jag har inte hört någon som har använt det i omklädningsrummet, men det är klart att det är kul att man har en streak och vill göra den så lång som möjligt. Men det är ingenting vi pratar om hela tiden, vi fokuserar på nästa match och att vinna det vi gör i nuet.

Det är desto viktigare att ta serieledningen då, eller?
– Ja, det är klart vi strävar efter det. Man vill alltid vara i toppen av tabellen och vara det bästa laget i ligan just nu. Det är ett tecken på att vi har gjort bra saker och hunnit ikapp. 

Är det extra skönt att visa att ni är minst lika bra som Frölunda efter att de har blivit rätt hyllade under hösten?
– Nej, det tycker jag inte. Nog tycker jag att vi har fått vår uppmärksamhet och respekt också, det är ingenting vi fokuserar på. Man vill alltid vara bäst i ligan för stunden, så på det sättet har de absolut varit bra, det ska de ha. Vi möter dem på torsdag, det blir kul. Det blir nog lite slutspelsstämning när ettan och tvåan möts när det är så pass långt ner till trean också, det blir en häftig match och förhoppningsvis kan det bli en bra match att kolla på också.

Axel Holmström står inför sin andra JVM-turnering – om han blir uttagen, vill säga. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

JVM VÄNTAR

Efter jul stundar ett JVM för Holmström som lär vara given i truppen, även om han själv är för ödmjuk för att hålla med om det. Det blir hans andra JVM-turnering, och han lär ha förväntningar på sig att vara en av de ledande spelarna i laget.
– Jag tycker att vi har en väldigt bra grupp med många duktiga spelare. Jag tycker inte att jag är en spelare som måste dra ett stort lass själv, om jag kommer med. Funkar det inte för några så kommer andra att kliva fram. Men det är klart att jag vill vara en ledande spelare i laget, men det finns många andra som kan göra likadant. Jag känner ingen speciell press att producera.

Tror du att det är en fördel att ha gjort en turnering tidigare, och vara lite van med allt vad ett JVM innebär?
– Ja men det tror jag ändå, så det känns bra att jag var med förra året. Så pass stort medietryck som det var, och så stort intresse det var i Kanada ändå. Förra året var vi sämst när det gällde som mest. Det kan vi ta lärdom av, så det känns bra att vi har många som var med förra året.

Vad var det som gjorde att ni var, som du säger, sämst när det gällde förra året?
– Det känns som att vi slarvade bort sista matchen där lite grann. Krafterna var slut, vi hade inte orken, men det är för dåligt. Man kan kräva mer, det handlade ändå om bronsmedaljen. Rysslandsmatchen är som det är. Vi är inte tillräckligt bra för att vinna. Vi slår dem i gruppspelet, men vi når inte samma nivå i semin?

Vad har du för bild av de andra lagen i turneringen efter att ha mött dem i träningsmatcher, och vad du har hört? Är Kanada laget att slå, som oftast?
– Jag tror och gissar att Kanada och USA tar ut sitt lag utefter de europeiska rinkarna och spelet som blir därefter, så man får räkna med att de är lagen att slå i år. Sen tror jag att Finland kommer att vara bra på hemmaplan, Ryssland är bra som vanligt. Det finns jättemånga lag som kommer att vara med och slåss om guldet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan