Dylan Larkin.
Nyheter

Första tonåringen i Detroit på 25 år – nu slåss han om Calder Trophy: ”Har alla förutsättningar”

ANNONS

Han är den första tonåringen sedan 1990 att ta plats i Detroit Red Wings. Nu gör amerikanen Dylan Larkin det mesta av sin chans. Sent i går kväll blev han den första NHL-rookien för säsongen att nå tvåsiffrigt i antal mål.
– Han har alla förutsättningar att gå riktigt långt, säger coachen Jeff Blashill om Detroits nya kelgris – som kan vara på väg att utmärka sig som en kandidat till Calder Trophy.

Connor McDavids långtidsskada har förändrat rookielandskapet rejält i NHL den här säsongen. När sommarens draftetta bröt nyckelbenet tidigt den här månaden blev kampen om Calder Trophy som ligans bästa nykomling genast mer intressant.

Sedan dess har Chicago Blackhawks Artemij Panarin blivit den ledande kandidaten, men inte utan hård konkurrens. I Arizona har Max Domi och Anthony Duclair fortsatt att vara effektiva medan Jack Eichel sällan gör någon besviken i Buffalo. Lägg därtill en svensk överraskning i New York Rangers Oscar Lindberg och en hårdskjutande back i St. Louis vid namn Colton Parayko, så har ni er ett getingbo.

Den som ändå kanske har stuckit ut allra mest de senaste veckorna är Detroit Red Wings amerikanske yngling Dylan Larkin. Den speedige forwarden sköt i gårdagskvällens 1-2-förlust mot Florida Panthers sitt ligaledande tionde mål för säsongen bland nykomlingarna.

COLLEGESPEL, JVM, AHL OCH VM – UNDER SAMMA SÄSONG

Larkins resa mot stjärnorna har gått spikrakt uppåt, men inte utan att han har fått gjort flera stopp på vägen. Förra säsongen blev lika lång som framgångsrik. Det började sommaren 2014 med att han gick som 15:e spelare i draften. Därefter var han USA:s bästa spelare på JVM, en turnering i Toronto där han sköt fem mål på fem matcher och till och med överglänste Jack Eichel innan det blev sorti i kvartsfinalen mot Ryssland. Han avslutade tidigt i våras sin första och enda säsong på University of Michigan med 47 poäng på 35 matcher innan han skrev kontrakt med Detroit, gjorde fem poäng på sex slutspelsmatcher i Calder Cup-slutspelet med Red Wings farmarlag Grand Rapids Griffins. Som grädden på moset hann han även göra ett positivt intryck under hockey-VM i Tjeckien, där USA vann brons med ett ungt och talangfullt lag.

Den korta men framgångsrika tiden i Grand Rapids kan ha varit en av nycklarna till hans framgång. Det var där han fick bekanta sig med Detroits nye coach Jeff Blashill och bevisa för honom att han trots sin ringa ålder var värd att satsa på i Detroit på en gång.
– En av sakerna som jag imponerades av på en gång när han kom till Grand Rapids förra säsongen var hans inre självförtroende, säger Blashill till Detroit Free Press.
– Han har fötterna på jorden och är inte typen som svävar i väg. Killar som är osäkra av sig brukar ha en speciell kaxighet som de visar upp utåt, men han är inte alls sån. Han har ett inre självförtroende, ett tyst självförtroende. Han tror på sig själv och känner inte att han måste passa pucken till någon, veteran eller inte. Han tror på sig själv, men inte på det kaxiga sättet.

Foto: Tony Ding/Icon Sportswire

FÖRSTA TONÅRINGEN I DETROIT PÅ 25 ÅR

Tonåringar brukar i regel inte få representera Detroit Red Wings. Klubben har haft en ganska hård policy att låta sina unga spelare härdas i AHL innan de får möjligheten att spela NHL-hockey. Larkin är faktiskt den första 19-åringen på 25 år att ta plats i klubben. Senast de hände var 1990, då Mike Sillinger tog en plats i laget. Att han har kunnat göra det är en kombination av talang och uthållighet. Jeff Blashill pratar om att Larkin har ”en motor” som gör honom speciell.
– Han har en intensitet och ett driv som gör att han nöter på motståndarna, menar Blashill.
– Om han fortsätter att ha rätt approach och fortsätter att jobba hårt, då kommer han att fortsätta att bygga sig en riktigt bra karriär i den här ligan. Han har alla förutsättningar att gå riktigt långt.

De förutsättningarna har inte blivit sämre av att han har omgetts av riktigt bra spelare. Dylan Larkin har haft ynnesten att få spela tillsammans med Henrik Zetterberg tidigt på säsongen. Det är också något han noggrant poängterar varje gång han får frågor om varför det gått så bra för honom så här långt.
– Jag hade sett honom på tv en hel del. Att nu få vara i samma bås och omklädningsrum som honom, det är helt otroligt, säger Larkin om ”Zäta” till nhl.com.
– Ännu bättre är att jag får spela i samma kedja som honom. Han pratar hela tiden och uppmuntrar killar att jobba hårdare och visar själv vägen genom att vara den som jobbar hårdast. Det är inspirerande med en sådan ledare intill sig.

Zetterbergs uppmaning tycks ha nått fram till Larkin.
– Han har alla verktyg och spelar bra, säger svensken till mlive.com om sin unga kedjekamrat.
– Men det bästa av allt är att han jobbar hårt. Han jobbar alltid hårt på träningarna och på matcherna. Lägg sedan till all skicklighet han har så förstår man varför han är på väg att bli en sådan bra spelare.

Och kanske en spelare som har vad som krävs för att vinna Calder Trophy.

Detroit – Florida 1-2 (0-0, 1-0, 0-1, 0-1)
Detroit:
Dylan Larkin (10).
Florida: Reilly Smith (6), Brian Campbell (2).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch