Adam Reideborn.
SHL

En tuff säsong för kritiserade Modomålvakten: ”Det mentala har satts på prov”

ANNONS

Han har släppt in överlägset flest mål av samtliga målvakter i SHL den här säsongen. Nu försöker Modos sista utpost Adam Reideborn hitta formen efter att ha fått självförtroendet sargat under Larry Huras sejour i klubben.
– Det mentala har satts på prov kan man väl säga, säger Reideborn till hockeysverige.se.

Modo har haft en tuff säsong där okej insatser blandats med direkt svaga. Det har bland annat fått som konsekvens att tränaren Larry Huras har fått lämna över sitt jobb till duon Andreas Johansson och Fredrik Olausson. Just nu ligger Modo dock fortfarande näst sist i SHL-tabellen med endast svaga, så här långt, Karlskrona bakom sig.

En av spelarna i Modo som har fått en hel del kritik i första delen av serien är målvakten Adam Reideborn. Efter 19 spelade matcher har han en räddningsprocent på 87,52 och totalt 65 insläppta mål, klart flest av samtliga målvakter i ligan. Senaste matcherna har han dessutom få stå vid sidan för Jonatan Bjurö.
– Det har framför allt varit en väldigt händelserik säsong. Det började redan tufft på försäsongen där jag på sista två matcherna släppte in 14 mål. På så vis kom jag in ganska tufft i säsongen, säger Reideborn självkritiskt när hockeysverige.se får en pratstund med honom om säsongen så här långt.
– Det känns som att det har varit mycket motgångar för laget och mig. Vi har fått jobbat ganska mycket i uppförsbacke och verkligen fått kriga för varje vinst. Helt enkelt en väldigt tuff säsong både mentalt och spelmässigt och inte en säsongsstart som jag är nöjd med.

Varför har det inte fungerat för dig på det sätt som du och klubben önskat och hoppats på?
– Jag har svårt att svara på det. Det hände, som sagt var, mycket i första matcherna och jag släppte in mycket mål. Det här gjorde att jag började tänka lite mycket i spelet, var inte riktigt trygg i hur jag ville spela samtidigt som jag ville ändra på lite saker för att få det att vända.
– Jag visste ju om det innan att börjar man tänka så blir det inte bättre. I stället blir man långsammare och tar lite felbeslut då och då. Det mentala har satts på prov kan man väl säga.

Vad tänker du på närmast då du säger att du ville ändra på lite saker i ditt spel?
– Nu har jag spelat aggressivt ett tag eftersom jag tycker att jag har släppt in lite mycket mål då jag varit passiv. Jag vill spela aggressivare och täcka av så mycket yta som möjligt för skytten. Det har inte fungerat i alla lägen och det har varit en liten balansgång för mig när jag ska göra det och när jag inte ska göra det.
– Det här har inte satt sig ännu riktigt, tyvärr, men det är en process som jag och ”Mange” (Magnus Helin, målvaktstränare) jobbar med. Det känns som allt gick lite för fort. Jag har fått ta några steg tillbaka och träna på det jag kunde innan och efter det ta ett kliv i utvecklingen igen.

Det krävs att man måste ha tålamod om du ska ändra om sitt sätt att spela, finns det här tålamodet hos dig och klubben just nu?
– Direkt när jag kom till Modo förra säsongen började jag och ”Masken” (Maciej Szwoch, målvaktstränare nu i Färjestad) med att försöka hitta ett sätt som skulle kunna få mig att bli bättre.
– Jag kom en bit på den vägen förra säsongen och skulle ta ett ännu större kliv den här säsongen. Nu fick jag en liten käftsmäll i början och kände att det kanske inte blev så som jag ville spela. Det är ändå så jag vill spela och kommer också göra i framtiden. Men just nu vill jag komma tillbaka till tryggheten lite och det spel som gjorde att jag fick komma till Modo.

Har Magnus Helin gått vidare i Maciej Szwoch fotspår då det gäller din målvaktsutbildning?
– ”Mange” jobbar på med samma tänk som ”Masken”. Det är ingen skillnad där. Jag skulle säga att det handlar om att jag har velat gå lite för fort framåt.
– Jag skulle haft lite mer tålamod och inte försökt gå så fort fram i utvecklingen, ta steg för steg och inte hoppa fram dit jag vill vara.


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

”VI FICK IN ENERGI I GRUPPEN”

Både Adam Reideborn och hans målvaktskollega Jonatan Bjurö har fått en del kritik i media för sitt spel inledningsvis, men kritiken där och i sociala medier är ingenting som Reideborn lägger någon speciellt stor vikt vid.
– Man kan absolut inte kolla på sådant. Jag och Jonatan vet att vi är bra målvakter och båda jobbar väldigt hårt för att bli bättre. Jag är framför allt inte jag nöjd med hur jag har spelat i början. Det enda jag kan fokusera på är att bli bättre och göra bättre matcher. Då kommer vi inte få någon kritik heller.

Det tycks som Modo börjar bli ett bättre spelande lag sedan Andreas Johansson kom in som tränare, vad ligger bakom den uppryckningen?
– Det kändes redan när han kom till oss att vi fick energi i gruppen och började tro på spelet igen. Vi kände egentligen i första matchen efter att han kom hit att det spelsättet som han ville spela på passade oss väldigt bra. Spelar vi så kommer vi att bli framgångsrika.
– Vi har sett i senaste matcherna att vi är väldigt svåra att möta för tillfället. Det är inte lätt att skapa lägen mot oss. Fortsätter vi spela så här så kommer vi att vinna matcher och det är skönt att spelet börjar sitta redan nu.

Däremot har Adam Reideborn ingen bra förklaring till varför inte den nyligen sparkade tränaren, Larry Huras, fick ihop alla bitarna.
– Han är en väldigt bra tränare som hade ett bra tänk. Det sätt som han ville spela kanske inte passade ihop med vårt lag. Spelet gick lite mycket på chans i vissa lägen. Vi ville pressa fram spelvändningar lite för tidigt. När vi var i egen zon ville vi chansa på att gå till anfall i stället för att vänta ut lägena till dom kommer.
– Det här tycker jag att vi är mycket bättre på just nu. Vi ligger rätt i banan, är bättre på att stänga ytor och väntar på när motståndarna ska göra misstag. När vi får puckarna så går vi då istället. 

Senaste matcherna har Jonatan Bjurö vaktat målet, hur går dina tankar kring det?
– Jag vill så klart stå och är inte nöjd med att stå vid sidan av och titta på. Samtidigt tycker jag att Jonatan har jobbat väldigt hårt under hösten och inte fått stå så mycket som han har förtjänat. Han förtjänar den här chansen och spelar han så här bra så ska han också fortsätta stå. Jag är tvungen att jobba hårdare för att ta tillbaka min plats.

Hur mycket dialog om målvaktssituationen i Modo har du och Andreas Johansson haft så här långt?
– Ingenting egentligen. Han berättar för oss dagen innan vem som ska stå. Jag kommer att göra det bästa av situationen och hjälpa laget att vinna. Nu när Jonatan varit så pass tät på slutet så ska han stå, så är det bara.

Vad blir din egen målsättning för resten av säsongen?
– Det enda jag tänker på just nu är att bli bättre och en målvakt som laget ska kunna lita på varje kväll.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL